Через гібрид кукурудзи Syngenta фермери США втратять $7 млрд

17 червня 2017 401 0
Аграрії переконані, що компанія Syngenta свідомо вводила їх в оману
modernfarmer.comАграрії переконані, що компанія Syngenta свідомо вводила їх в оману

Тисячі американських аграріїв подали позови проти швейцарського виробника засобів захисту рослин і насіння компанії Syngenta.

Про це повідомляє американське онлайн-видання ModernFarmer.

Перший позов із звинуваченнями в халатності з боку агрохімічного гіганта Syngenta вже поданий до суду міста Канзас-Сіті (штат Міссурі, США).

Розгляд справи розпочався 7 червня, що стало показовим прикладом за участю чотирьох аграріїв, які представляють більше 7 тис. своїх колег, які звинувачують компанію Syngenta в халатності. Крім того, є десятки тисяч інших подібних позовів, які готуються до подачі в суд. Те, як буде проходити розгляд першої справи в суді, матиме неабиякий вплив на майбутні випадки.

Ці позови є вираженням невдоволення аграріїв тим, що компанія Syngenta, на їхню думку, навмисно надала сільгоспвиробникам недостовірну інформацію про нові гібриди ГМ-кукурудзи, зокрема Agrisure Viptera (більш відомий як Viptera), які, за словами компанії, отримали схвалення у одного з найбільших імпортерів зернових — Китаю.

Нагадаємо, що Китай визнав імпортовану американську кукурудзу селекції Syngenta зараженою і призупинив поставки.

Примітно, що в 2010 р. USDA дозволила поширення Viptera в США, а Syngenta почала його дистрибуцію в 2011 році.

У 2013 р роздратований тим, що американські сільгоспвиробники продовжували відправляти цю незатверджену кукурудзу, Китай не тільки блокував імпорт кукурудзи Viptera, але також, побоюючись змішування товарних партій зерна, припинив імпортувати всю американську кукурудзу. Позивачі кажуть, що їх втрати можуть скласти не менше $7 млрд.

Виконано за допомогою Disqus