Виробники органіки проаналізували галузевий законопроект

21 червня 2017 133 0
Печатка й овочі
АгроинфоПечатка й овочі

Виробники органічної продукції закликають прийняти законопроект №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com повідомив директор ТОВ «Органік Оригінал», віце-президент ГС «Органічна Україна» Андрій Олефіренко.

Читати по темі: Нардепів просять прийняти органічний законопроект у четвер

На думку віце-президента ГС «Органічна Україна», цей законопроект детально прописує правила гри на органічному ринку.

«Правила, механізми, методи органічної сертифікації в новій редакції закону є дуже прозорими, зрозумілими та були взяті «за образом і подобою» з європейських нормативів і правил. Пропонується запровадити принципи та механізми сертифікації органічного виробництва, які визнаються в ЄС. Це відкриє величезний ринок органічного харчування країн Європи, котрий єдиний зростає на близько 10% на рік уже понад 10 р. поспіль. Українське географічне розташування, територія з родючими землями, близькість до потенційних міжнародних покупців — все це може зробити правильну національну органічну сертифікацію за європейськими вимогами одним із рушіїв аграрного сектору нашої країни!», — наголосив він.

За його словами, цей законопроект наведе лад у маркуванні органічної продукції, а це, у свою чергу, підніме імідж української органічної продукції, як усередині країни, так і за кордоном.

«Згідно з останніми опитуваннями, понад 90% українців хочуть споживати натуральні продукти харчування, які будуть цілком безпечні для їхніх сімей. З одного боку, в нашій країні є попит на органічні продукти харчування, який постійно зростає. З іншого боку, без чинного органічного закону — тільки ледачий виробник не пише на своїй упаковці «натуральний»/«біо»/«органічний» тощо без жодного на те підтвердження. Така ситуація лякає пересічного українця, «замилює йому око» та не дає знайти справді безпечні та безхімічні продукти для себе, чи своїх дітей», — заявив віце-президент ГС «Органічна Україна».

Виробник прогнозує, що цей законопроект сприятиме розвитку економіки України

«Було проведено колосальну роботу представниками громадських організацій, діючого в зачатку органічного сектору України, щоб привести нову редакцію закону до суворих європейських норм і правил. Тоді з’явиться довіра і в українця до напису «органічний» на продукті, відбудеться поштовх для розвитку малих аграрних підприємств та залучення додаткових робочих місць на селі, адже ні для кого не секрет, що в органіці більша частка ручної праці», — додав Андрій Олефіренко.

Виконано за допомогою Disqus