Комп'ютерний вірус в Україні вивів із ладу банки, зв'язок, транспорт (ОНОВЛЕНО)

27 червня 2017 342 0
Кібер-злодій
informat.com.uaКібер-злодій

У вівторок 27 червня стало відомо про масштабну кібер-атаку в Україні.

Повторне ураження комп'ютерної системи Кабінету міністрів України відбулося у четвер 29 червня.

Через вірус DOS/Petya.A не працюють багато банків, зв'язок, телеканали, сайти держструктур, повідомив УКРІНФОРМ.

Microsoft підтвердила причетність софта M.E.Doc до поширення вірусу Petya.

За словами фахівців компанії, в Україні під час масованої хакерської атаки були інфіковані 12,5 тис. комп'ютерів. Вірус поширювався за допомогою бухгалтерського програмного забезпечення M.E.Doc українського виробництва.

Kurkul.com стежить за подіями:

Агросектор

Деякі аграрії висловлюють побоювання, що хакерська атака вплине на системи супутникового моніторингу, які зараз застосовуються при проведенні польових робіт. Поки що техніка, яка є на полях, працює в штатному режимі, проте небезпека зберігається, тому аграрії чекають подальшого розвитку подій.

«Про вірус дізнався буквально щойно. У нас зараз гаряча пора, то ми всі у полях. Телефонував своєму спеціалісту, він сказав, у офісі усі комп’ютери вимкнути і чекати. То ми так напевно і зробимо», — розповів аграрій із ТОВ «Колос» (Одеська область) Юрій Яловчук.

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачов також запевнив, що у них на даний час проблем не виникає.

«Ми отримали попередження про можливі ризики, проте пов’язаних з хакерськими атаками проблем поки що немає», — сказав він.

У АБА «Астра» запевняють, що на даний час комп’ютери працюють в нормальному режимі. Можуть бути певні незручності, якщо вірус потрапить до ПК, адже тоді виникнуть труднощі з формуванням рахунків по запчастинах. Проте спеціалісти компанії впевнені, що можна буде це зробити з іншого, незараженого, комп’ютера.

У компанії CLAAS запевнили, що їхній техніці, яка працює через супутник, нічого не загрожує. Сервери компанії знаходяться у Німеччині, куди вірус не добереться. Проте радять все ж бути пильними та слідкувати за безпекою ПК на місцях.

Через атаку вірусу «Петя» тимчасово вийшов з ладу сервер агропромислової групи «Арніка».

«Розповім по системі: в цих системах використовується повністю хмарна технологія з багаторівненими системами фаєрволу, які розподілені ресурсами захисту в 3 країнах — Японія, Німеччина, США. Ми знаємо про наявність даного вірусу і він був зупинений на першому рівні фаєрволів, після якого ще є 3 резервних системи, тому жодним чином не пошкодить самі системи та клієнтські дані. Ні одного клієнтського акаунту чи клієнтських даних вірус не торкнувся», — прокоментував директор компанії «Кропіо Україна» Андрій Андрійчук.

У компанії Агроміно теж озвучили позицію щодо зараження вірусом комп'ютерної системи.

«Деякі компанії несуть прямі збитки. Наприклад, банки. Платежі не проводилися, не було операцій з валютою. У багатьох компанії немає бекапів інформації. Зараз почнуться масові спроби відновити втрачену інформацію. Тобто трудові ресурси, замість створювати щось нове, будуть задіяні для відновлення старого. Зростуть витрати на ІТ та програмне забезпечення», — прокоментував ситуацію, що склалался, представник компанії.

Паливні компанії

Багаточисленні паливні компанії, у тому числі WOG и KLO, повідомили про зупинку роботи.

Прес-служба НАК Нафтогаз України повідомила в Facebook, що в компанії поки все спокiйно.

Банки

Комп'ютерні мережі 30 банків (Ощадбанк, Укрсоцбанк, Укргазбанк), енергокомпанії «Київенерго», «Укртелекому», «Ощадбанку», «Нової пошти», а також багатьох інших компаній постраждали від хакерської атаки.

Стало відомо про проблеми в роботі банків:

  • Приватбанк;
  • Ощадбанк;
  • Укрсоцбанк;
  • Укргазбанк;
  • ОТП Банк;
  • Банк Кредит Дніпро.

Станом на 10:00 у четвер 29 червня Ощадбанк повністю відновив свою роботу. Глобальна вірусна атака, яка вразила комп’ютерні системи сотень компанії по всьому світові, не мала критичного впливу на роботу основних систем банку, повідомила прес-служба банку.

Уже повноцінно функціонують:

  • 2212 банкоматів

  • контакт-центр

  • карткові операції

  • веб- та мобайл- банкінг «Ощад 24/7»

  • сервіс «Ощад PAY»

Безпеку та конфіденційність усіх банківських даних збережено, ситуація повністю контрольована і постійно покращується.

Страждають і мережі більш дрібних компаній — щоб убезпечитися, власники відключають інтернет і пов'язані з ним сервіси.

«Детальних рекомендацій про те, як убезпечитись поки що немає, але якщо у вашої компанії є пристрої на Windows, краще відключитися від мережі, забекапити дані, запускатися під іншими ОС. Якщо важливі дані є в хмарі — тимчасово відключити синхронізацію з ПК з ним», — радить айтішний ресурс.

Державні відомства

У четвер 29 червня менеджер з інформації та IT в КМУ Іван Бередецький повідомив у Facebook про нову атаку на систему Кабінету міністрів України.

Як повідомлялося, 27 червня Національний банк України попередив банки та інших учасників фінансового сектору про зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.

Народний депутат Антон Геращенко розповів, як починалася наймасштабніша кібер-атака в Україні:

Нацбанк повідомив, що попри атаку, система електронних платежів, якою користуються банки, та внутрішня комп'ютерна мережа НБУ працює у звичайному режимі.

Про обмеження та припинення в роботі вже заявили Міненерго, сайти низки міністерств, Пенсійного фонду, КМДА.

«Ситуація змінюється щогодини. На даний момент зафіксована потужна хакерська атака на комп'ютерну мережу служби, відключені некритичні елементи мережі. В штатному режимі працює митне оформлення. Прийом електронних документів (звітності, податкових накладних та інших) тимчасово призупинено з 18:00 27 червня 2017 р. Усі електронні документи, що надійшли в ДФС до 18:00, будуть оброблені днем прийняття», — уточнила прес-секретар ДФС Наталя Непряхіна.

Наразі фахівці підрозділів Національної поліції радяться щодо ситуації з кібератаками і працюють на місцях подій.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що до нинішньої масштабної хакерської атаки на державні і приватні установи й організації в Україні причетна Російська Федерація.

Сервери Кабінету Міністрів України наразі не постраждали, проте окремі персональні комп’ютери зазнали нападу, йдеться в повідомленні «Урядового порталу».

«Кібернапади відбуваються за допомогою вірусу Petya, який використовує недоліки операційних систем, зафіксовані на сервери та персональні комп’ютери. Зараз працівники Державної служби спецзв'язку та інших відповідних органів працюють над тим, щоб нейтралізувати атаку. Наразі вони рекомендують користувачам мереж вимкнути комп’ютери. Найближчим часом мають з'явитися інструкції», — зауважують в уряді.

Володимир Гройсман пообіцяв знайти винних у масовій кібер-атаці на Україну.

Секретар Ради Національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що наразі фахівці з питань кібербезпеки працюють у режимі швидкого реагування.

При цьому він акцентував, що усі держустанови, які виконували рекомендації Національного координаційного центру кібербезпеки та були включені до захищеного контуру (захищений вузол інтернет-доступу), не зазнали пошкодження.

Незважаючи на хакерську атаку, транспортна система України працює, повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Він підтвердив, що станом на 17:00 заражені системи Міністерства інфраструктури, Укртелекому, Укрпошти, Укрзалізниці, аеропорту «Бориспіль», «Нової пошти» та низки банківських установ. Сервери Кабінету Міністрів наразі не постраждали, проте окремі пенсональні комп’ютери зазнали нападу.

«Недаремно ми постійно наголошуємо, що питанню кібер-безпеки в умовах цифрової інфраструктури слід надавати виключне значення. Про співробітництво з американськими фахівцями в протидії хакерам, насамперед російським, домовився під час минулотижневого візиту в Вашингтон.Слово Virus не випадково завершується на RUS », — написав Володимир Омелян.

Транспорт і логістика

Проблеми в комп'ютерних системах наявні в Нової Пошти, Київського метрополітену, аеропорт Бориспіль.

При цьому ПАТ «Укрзалізниця» заявляє, що готова до кібератаки та діє відповідно до протоколу відомчих IT та безпекових служб.

Світ

Видання The Independent повідомило про хакерську атаку, крім України, у Росії, Іспанії, Індії, Нідерландах, Франції.

Крім України, є інформація про зараження в 64 інших країнах, в число яких входять Бельгія, Бразилія, Німеччина, Росія і США.

Виконано за допомогою Disqus