Аграрій заклав унікальний сад на Волині

1 липня 2017 894 0
Cад
kurkul.comCад

Господар заклав перший на Волині сад, у якому вирощує яблука на шпалерах. Так плоди отримують більше світла і тепла, ніж при вирощування звичним способом.

Про унікальний сад повідомляє Еxpres.ua.

Такий метод вирощування яблук започаткували у Бельгії.

«Вирощування плодових дерев в одній площині, тобто кордонне, або ж плоске, вперше стали практикувати у Бельгії. Весь секрет у тому, що крону дерев потрібно формувати по натягнутому дроті», ― повідомив Михайло Шевчук, садівник із с. Струмівка.

Аграрій вивчив усі особливості такого вирощування та врахував їх при закладанні власного саду.

«Я вивчив усі особливості та взявся до справи. Врахував положення ділянки ― вона має бути на південному схилі. Щодо ґрунту, то він повинен бути пухким та родючим. І, звісно, слід помірковано поставитися до вибору форми самої шпалери, слід врахувати сорт, тип місцевості, підщепи», ― розповів чоловік.

На шпалерах найкраще вирощувати саме яблука.

«Загалом форм є чотири ― шпалера, пальмета, кордон та віяло. Приміром, шпалера передбачає, що на стовбурі дерев потрібно залишити до п’яти–шести пар гілок, які розташовані навпроти одна одної. Так найкраще вирощувати саме яблуні», ― ділиться досвідом садівник.

У саду Михайла Шевчука росте близько 100 яблунь декількох сортів.Висота дерев ― 2,5 м. Відстань між деревами ― 1,4 м, ширина міжрядь ― 2 м. Так зроблено для того, щоб у майбутньому максимально легко обробляти дерева від шкідників, а також косити траву, вносити добрива.

Перевагою такого методу вирощування дерев є те, що вони мають більше світла і тепла. Також набагато зменшується ризик появи грибкових хвороб.

Садівник розповів і про сам принцип побудови такого саду.

«Ми встановили металеві труби і прикріпили до них стовбури дерев. А вже до дротів, які натягнули між трубами, прикріпили гілочки. Їх, до речі, потрібно систематично обрізати. У перші три роки я робив це тільки в холодну пору року. А ось згодом почав робити друге обрізання у вегетаційний період», ― поділився досвідом аграрій.

Виконано за допомогою Disqus