Ефективність с/г буде залежати від кількох видів культур ― експерт

24 липня 2017 128 0
Соняшник
Kurkul.comСоняшник

Більшість посівних площ в Україні цього року відведені під вирощування пшениці, кукурудзи, ячменю, а також соняшнику, сої та ріпаку.

Ці види с/г культур вважаються головними й у світовому сільському господарстві.

Тому від результатів їх вирощування та збуту залежатиме загалом ефективність сільського господарства, повідомляє Експрес.

Таку думку висловив керівник Центру стратегічних досліджень АПК Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак.

Експерт також повідомив, що соняшник, який вже десять років є лідером серед рентабельності с/г культур, і надалі утримуватиме свої позиції.

«Україна належить до найбільших світових виробників олійного насіння, здебільшого завдяки вирощуванню соняшнику. Тому на внутрішньому ринку спостерігається постійний попит на це насіння, який буде триматися впродовж нового й наступних сезонів та впливатиме на формування привабливих закупівельних цін для товаровиробників», ― поінформував Олександр Маслак.

Читати по темі: Україна виробить 14,5 млн т соняшнику ― USDA


За словами керівника Центру, соняшник, сою та ріпак вигідніше вирощувати, аніж пшеницю. Це пов’язано з коливанням цін на с/г культури. На початку липня ціни на пшеницю 3 класу становили від 4,4 тис. грн/т. ціни на олійні у 2,5-3 рази вищі. Так, соняшник коштує близько 10,3 тис. грн/т, соя ― 10,5-11,5 тис. грн/т, ріпак ― 10-12 тис. грн/т.

 

Виконано за допомогою Disqus