Члени кооперативу на Волині продають молоко дорожче, ніж сусіди

1 серпня 2017 134 0
Корови їдять
kurkul.comКорови їдять

У Галичанах Горохівського району селяни створили сільськогосподарський обслуговувальний кооператив (СОК) «Степ».

І тепер, коли селяни із сусідніх сіл скаржаться на низьку закупівельну ціну на молоко, члени кооперативу продають молоко дорожче, пише Вісник.

Заступник голови об’єднання Михайло Стецюк розповів, що по селах літр молока купують за 3,5-4 грн, а кооперативу платять більше. Звичайно, із цих коштів певна сума йде на обслуговування, в результаті на руки люди отримують 4,2 грн/л.

Михайло Стецюк також зізнався, що перші роки кооператив практично існував тільки на папері. Справа зрушилася лише тоді, коли селянам на допомогу прийшли бюджетні гроші.

«Ми подали заявки на кошти, закладені в обласному та ра­йонному бюджетах на програми підтримки сільгоспвиробників. Отримали певну суму. Закупили холодильне обладнання, аналізатор молока Ecomilk. Паралельно залужили громадське пасовище, посіяли траву на сіно. Членам кооперативу виділяли на зиму по тюку — 400 кг. Люди швидко зрозуміли вигоду. Сьогодні у нашому кооперативі 49 чоловік», — ділиться досвідом чоловік.

Заступник голови СОКу наголосив, що об’єднання працює на базі фермерського господарства «Галичани-Агро». Принцип роботи такий: щодня його члени здають молоко від своїх корів, яке перевіряють на якість, охолоджують, а потім відправляють переробникам.

«Якість нашого молока дуже хороша. Людей, які пробували махлювати,  а такі були, ми відсіяли відразу, адже маємо дуже потужний аналізатор молока. Він відразу показує, розбавлене воно водою чи ні. На сьогодні щодоби ми збираємо до 700 л. Могли б і більше, до нашого кооперативу готові приєднатися люди із сусідніх сіл. Я рахував, що ми могли би збирати декілька тонн на добу. Та є проблема зі збутом. Сьогодні у нас молоко забирає підприємство «Укрмолокопродукт» з Рівненщини. Волинські переробники не поспішають укладати контракти. Не маючи їх, ми не можемо розширюватися», — говорить Михайло Стецюк.

Виконано за допомогою Disqus