На Полтавщині зняли останній карантин з АЧС

30 серпня 2017 89 0
Дикі кабани
pixabay.comДикі кабани

У понеділок 28 серпня у Полтавській області зняли останній карантин з АЧС. Проте ситуація з поширенням захворювання в Україні та області залишається складною.

Про це йдеться на сайті Полтавської ОДА.

Читати по темі: На Львівщині перевірятимуть перевізників м’яса, аби запобігти поширенню АЧС

За словами заступника голови Полтавської ОДА Романа Товстого, на сьогодні спостерігається ускладнення ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні, в тому числі і в Полтавській області.

«Ми знаємо, що триває карантин у «Нижньосульському національному природньому парку» Чорнобаївського району Черкаської області. Ця зона межує з мисливськими угіддями Полтавської області, а саме з Нижньосульським парком заказником. Там на даний момент проводять дослідження та оголошено зону нагляду. На щастя, АЧС там не виявлено, але територія усе одно під особливою увагою», — сказав Роман Товстий.

Частіше за все, ймовірним джерелом інфекції африканської чуми є саме дикий кабан. Саме у дикій фауні найбільший ризик занесення вірусу.

«Там, де кількість дикої тварини більше за норму, необхідно провести депопуляцію та підтримувати її в межах норми», — зауважив чиновник.

У мисливських угіддях всіх форм власності Полтавської області, які є благополучними щодо АЧС, необхідно довести та в подальшому підтримувати щільність диких кабанів на рівні 4 голови на 1 тис. га території. 

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області Геннадій Пікуль пояснив, що необхідно посилити контроль за циркуляцією збудника АЧС серед диких кабанів, а також передбачити в першу чергу відстріл та лабораторні дослідження всіх ослаблених і підозрілих свиней щодо даного захворювання.

За його словами, проби необхідно брати навіть у тих тварин, які загинули внаслідок ДТП.

 

Виконано за допомогою Disqus