На конференції в Одесі обговорили «органічні» проблеми

26 вересня 2017 62 0
Органіка
Low Tox LifeОрганіка

Міжнародна конференція щодо вдосконалення рівня прозорості ланцюгів постачання органічної сільськогосподарської та харчової продукції відбулась 21-22 вересня в м. Одеса

Головною метою конференції стало обговорення нагальних питань, пов’язаних з міжнародною торгівлею в галузі органічного сільського господарства. Захід зібрав понад 160 учасників з України, країн ЄС та США.

Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

«Для нас дана конференція є дуже важливим заходом і можливістю прямого діалогу з нашими партнерами, зважаючи на провідне місце України на «органічній» мапі світу. Ми бачимо, що тема є надзвичайно важливою для всіх великих гравців органічного ринку, і ми мали можливість в рамках конференції подискутувати і з представниками Єврокомісії, і з представниками USDA», ― заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

Вона також відзначила, що в рамках даної конференції обговорювались шляхи підвищення рівня прозорості ланцюгів в органічному секторі та конкретні кроки, які мають бути здійснені на рівні урядів країн, з метою запобігання шахрайству в даній галузі.

«З боку України ми усвідомлюємо наші зобов’язання щодо впровадження повноцінної системи державного регулювання та контролю в галузі органічного сільського господарства. Наші партнери в США чи ЄС, де українська органіка споживається в першу чергу, очікують від нас не лише імплементації норм нового законопроекту №5448, який на разі чекає на голосування у ВРУ, але й швидкого створення відкритої та прозорої бази даних виробників органічної продукції в Україні», ― повідомила заступник міністра.

За словами Ольги Трофімцевої, як представники Європейської Комісії, так і представники USDA погодились з тим, що основними інструментами підвищення рівня прозорості торговельних ланцюгів в органічному секторі мають бути більш активне використання новітніх інформаційних технологій та швидкий обмін інформацією між уповноваженими органами державного контролю країн експортерів та імпортерів.

«Всі озвучені кроки можуть бути реалізовані лише спільними зусиллями. І ми з боку України будемо ініціювати і підтримувати роботу в даному напрямку. А це означає, що у випадках фальсифікації органічної сільськогосподарської продукції чи інших скандальних випадків шахрайства в даній галузі, мають нести відповідальність конкретні компанії, які будуть винними  ― будь-то виробники, трейдери-посередники чи сертифікуючі або контролюючі органи, в тому числі в країнах-імпортерах», ― підкреслила Ольга Трофімцева.

 

Виконано за допомогою Disqus