Африканський страус

Африканський страус
poradum.comАфриканський страус

Назва породи

Африканський страус (Struthiо саmеlus)

Тип тварини

Страуси

Напрямок

Птахи

Історія

Сотні тисяч років тому страуси жили на півдні України і далі на схід до Монголії. Нині їх розводять у більш як 50 країнах світу, включаючи регіони з холодним кліматом. Проте більшість ферм зосереджена в Південній Африці. Протягом останніх десятиліть страусові ферми стали вигідними і популярними сільськогосподарськими об'єктами в Україні. У кожній області України є до 10 страусиних ферм.

Стандарт породи

Страуси мають довгу шию і невелику за розмірами голову. Досить м’який дзьоб птаха прямий і плоский, з наявністю своєрідного рогового «кігтя» в ділянці наддзьобка. Очі досить великих розмірів, з густими і відносно довгими віями, які розташовані тільки на верхніх повіках. Зовнішні слухові отвори дуже помітні на голові завдяки слабкому оперенню, а за своєю формою вони нагадують маленькі й акуратні вушка. На ногах мають пару великих пальців, один з яких закінчується своєрідним роговим копитом, на яке страус спирається у процесі бігу.

У птахів рихле і кучеряве, досить пишне оперення. Пір’я розташовується по всій поверхні тіла більш-менш рівномірно, а птерилій повністю відсутній. На голові та шиї оперення нема. На грудях є оголена шкіряста ділянка або так званий «грудний мозоль», який служить птиці опорою в лежачому положенні. Дорослий самець має основне чорне оперення, а хвіст і крила білого кольору. Самки помітно дрібніші за самців і характеризуються одноманітним неяскравим забарвленням, яке представлене сірувато-бурими тонами, брудно-білим пір’ям на крилах і хвостовій частині.

Кінцівки страуса і ділянка шиї мають інтенсивне червоне забарвлення.

Висота самця сягає 2,1-2,75 м, самки — 1,75-2,1 м при масі тіла 155-156 кг.

Господарська характеристика

Від страусів можна отримувати кілька видів продукції: шкіру, яйця, м’ясо, субпродукти, яєчну шкаралупу, жир та пір’я. Шкіра добре пропускає повітря, але затримує воду (оскільки проникаюча здатність газоподібної речовини вища, ніж в рідини). Тому взуття зі шкіри страуса забезпечує добру вентиляцію для стопи, водночас захищаючи її від промокання. Пір'я страуса використовується як прикраса та елемент декору. Окремі підприємства виробляють сувеніри з кісток страуса (статуетки, шахові фігури, іграшки). Зі шкаралупи страусиних яєць виготовляють декоративний посуд, абажури для освітлювальних приладів, корпуси для годинників. Наріст на дзьобі та пальцях ніг страуса використовують як сировину для ліків. З нутрощів, що не вживаються в їжу людиною, виробляють котячий та собачий корм.

Яйця страусів найбільші у пташиному світі: довжина 15-21 см, а вага — від 1,5 до 2 кг. Загальна кладка становить у середньому 30 яєць. Страусенята вилуплюються зрячі, покриті пухом і здатні до пересування. Їхня вага становить 1,2 кг, а до 4 місяців уже досягає 18-19 кг. Пташенята на наступний день після вилуплення залишають гніздо і подорожують разом з батьками у пошуках їжі. Малята виростають швидко: майже на 30 см щомісяця.

Здатними до розмноження страуси стають у 2-4 роки. А в цілому їхній вік життя може становити 75 років.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші фермерські новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Куркульський вісник.

Выполнено с помощью Disqus