SHARE
повір або перевір!
Березень 2021
Найцікавіші новини світу —
Kurkul.com вирішив перевірити наскільки наші читачі можуть відрізнити правду від вигадок!

Всі історії у цьому матеріалі були написані на основі реальних, проте ми змінили зміст багатьох, перетворивши їх на вигадки.

Пропонуємо перевірити ваше шосте чуття або знання світових аграрних подій та знайти правду серед фейків.

1
Вчені виводять породу бджіл, яка буде працювати цілодобово
Австралійські науковці відкрили вид медоносних бджіл, які запилюють рослини вночі. Бджоли, які лише час від часу живляться за низької освітленості, відрізняються від нічних родичів більш дрібними розмірами, а від денних — великими очима.

Читати

Команда дослідників на чолі з Джеймсом Дорі з Університету Фліндерса, Австралія, знайшла новий вид медоносних бджіл, які мають зворотний «режим дня» — уночі вони харчуються, а вдень сплять.

Раніше у вчених не вистачало доказів для доведення теорії, що певний вид бджіл може запилювати рослини при низькому освітленні. Про поведінку комах науковцям доводилося судити лише за непрямими ознаками.

«Бджоли, які лише час від часу живляться в темряві, відрізняються від нічних родичів більш дрібними розмірами, а від денних — великими очима», — зазначили науковці.

Автори дослідження зазначають, що наразі науковці університету розпочали експерименти із виведення нової породи бджіл, які будуть «працювати» цілодобово. Це дозволить значно підвищити ефективність використання бджіл для запилення та підвищить їх медопродуктивність.

Вчені підкреслили, що у ході досліджень вдалось зменшити відсоток покидання бджолами вуликів на 40%. Планується, що новий вид бджіл зможе досягти продуктивності близько 150 кг з вулика, коли звичайні бджоли здатні дати не більше 80-100 кг меду з вулика.

«Ці бджоли краще бачать, особливо в ультрафіолеті, ніж звичайні види. Шляхом збільшення продуктивності виду можна значно збільшити прибутковість пасік. Наразі експерименти тривають, але попередні результати перевершують наші очікування», — додали вчені.
Неправда!
Так, дійсно науковці знайшли в Австралії вид медоносних бджіл, які мають зворотний «режим дня», проте експерименти із виведення нової породи бджіл, які будуть «працювати» цілодобово, вчені не проводять.

2

Британський фермер перетворив проблему витоптування поля туристами на прибутковий бізнес
Збільшення кількості людей під час пандемії коронавірусу перетворило пішохідну доріжку посеред поля англійського фермера на справжнє болото. У результаті витоптування аграрій недоотримав 6 т врожаю та зазнав значних збитків.

Читати

Фермер Деніел Харес (Бакінгемшир, Англія) посіяв озиму пшеницю на полі площею 20 га, де є 727-метрова ділянка громадської пішохідної доріжки. Зазвичай вона має ширину близько 1,5 м і дозволяє пішоходам насолоджуватися панорамними видами на Ейлсбері-Вейл під час прогулянок.

Проте збільшення кількості людей під час пандемії коронавірусу перетворило пішохідну доріжку на болото — її ширина збільшилася до 5,5-11 м.

«За моїми оцінками, було пошкоджено близько 0,69 га поля, що могло дати близько 6 т пшениці, а це еквівалентно 9000 хлібин або приблизно 1000 фунтів стерлінгів втраченого доходу», — розповів Деніел Харес.

Фермер був змушений встановити знаки, що закликають пішоходів не звертати зі стежки, але це не допомогло усунути витоптування, крім того, деякі знаки були збиті.

Отже, аграрій вирішив розв'язати проблему збитків від пішохідного потоку самостійно. Він встановив пропускну систему і найняв охоронця, який пропускав відвідувачів через поле тільки після сплати ціни вхідного квитка — £15 за людину.

Пішоходи обурились таким рішенням фермера та звернулись до правоохоронців, оскільки це громадська доріжка загального користування. У ході розгляду справи місцева влада не стала перешкоджати фермеру-бізнесмену, адже частину зароблених коштів він направлятиме на підтримку сільського господарства Великобританії. Однак аграрія зобов’язали зменшити вартість вхідного квитка та створити диференційовану систему оплати, яка враховуватиме інтереси малозабезпечених членів суспільства та жителів садиб, що безпосередньо межують із доріжкою.

«Ніхто не хоче заважати людям приїжджати в сільську місцевість. Ми хочемо, щоб люди підтримували британське сільське господарство і насолоджувалися нашими краєвидами. Але водночас потрібно усвідомлювати правила сільської місцевості і те, що роблять фермери для країни. Тому я вирішив ввести пропускну систему зі спеціальними картками. Таким чином кожен відвідувач має право на один безкоштовний прохід доріжкою на день», — сказав Деніел Харес.
Неправда!
Британський фермер справді зіткнувся з проблемою витоптування поля та зазнав значних збитків через «активізацію» інтересу місцевих жителів до прогулянок на свіжому повітрі через карантинні обмеження. Проте описаний бізнес-план аграрія — встановлення паркану та пропускної системи — є вигадкою.

3
Шотландські фермери придбали вівцю, яка потребує операції на серці, за €412 тис.
У Шотландії тексельське ягня стало найдорожчою вівцею у світі після того, як було продане на аукціоні майже за €412 тис.

Читати

На аукціоні в шотландському Ланарке селекціонер Чарлі Боден продав консорціуму вівчарів шестимісячне ягня породи Тексель, назване Double Diamond, майже за £368 тис. (тобто близько €412 тис.). Через занадто високі ставки троє фермерів об'єдналися, щоб придбати племінну тварину. Вони сподіваються окупити свої інвестиції завдяки селекції.

Початкова ставка була £10 тис., однак вона дуже швидко збільшилась у 36 разів. Ціна перевершила попередній рекорд 2009 року — трохи більше £230 тис.

«Нам довелося заплатити таку суму, щоб отримати унікальну генетику. Зрозумійте мене правильно, це непристойна сума, щоб платити за вівцю, і це безумовно не повинно відбиватися на спільноті фермерів. Лише невеликий відсоток фермерів може дозволити собі сплатити такі гроші», — сказав один із фермерів Ефф Айкен.

Але виявилося, що це ягня не може виступати в ролі селекційної тварини через вроджену ваду серця. Ветеринар, котрий обстежив тварину після прибуття на ферму, констатував необхідність проведення операції, оскільки вівця може не витримати майбутніх пологів. Орієнтовна вартість операції, за словами фермерів, становить понад €20 тис.

«Поки що невідомо, чи допоможе операція повністю розв'язати нашу проблему, адже вона складна і не виключає побічних ефектів», — додав Ефф Айкен. 

Довідка: згідно з даними Товариства овець Тексель, овець цієї породи розводять на невеликому острові біля узбережжя Нідерландів і регулярно продають за п'ятизначні суми.
Неправда!
Подія є реальною, як і сума, за яку було придбане ягня. Але, на щастя, проблем зі здоров'ям воно не мало або ми про них не знали!

4
У Великобританії розпочали масове вакцинування диких тварин
У Великобританії розпочали масове вакцинування борсуків, лисиць та інших тварин, що можуть виступати переносниками туберкульозу ВРХ. Вакцинація буде проводитись навченими загонами мисливців, озброєними рушницями з дротиками, що містять вакцину.

Читати

У Великобританії в рамках урядової програми з викорінення туберкульозу великої рогатої худоби розпочали вакцинування диких тварин, зокрема борсуків та лисиць.

Міністр з питань навколишнього середовища Великобританії Джордж Юстіс зазначив, що згідно з урядовою стратегією, до 2023 року планується прищепити 50% диких тварин, а до 2038 року — досягти 100% вакцинації та здолати хворобу в межах країни. 

«Туберкульоз ВРХ — одна з найскладніших хвороб для тварин. Потрібно докласти всіх зусиль для її знешкодження», — сказав Джордж Юстіс.

Зазначається, що вакцинація буде проводитись навченими загонами мисливців, озброєними рушницями з дротиками, які містять вакцину. 

Фермери наголошують, що необхідно боротися з цією хворобою, адже вона негативно впливає на м'ясну і молочну промисловість країни, проте відстріл диких тварин — застарілий і негуманний метод боротьби.

«Фермерське товариство вкладе значні кошти у вакцинування борсуків та лисиць, що відіграє вирішальну роль у тому, аби почалась спадна тенденція туберкульозу ВРХ», — додали фермери. 
Неправда!
У Великобританії справді існує проблема захворювання ВРХ на туберкульоз. Для подолання пандемії у країні було прийняте рішення про винищення диких тварин, зокрема борсуків в окремих районах. Але вакцинування борсуків розглядається лише на рівні ідеї, тому це — вигадка.

5
У ЄС введуть обмеження імпорту овочів та фруктів із Великобританії через нашестя слимаків
Через заборону метальдегіду у Великій Британії спостерігається нашестя слимаків, які винищують сільськогосподарські культури, зокрема ріпак та картоплю. Експерти зазначають, що збільшенню популяції слимаків сприяли м'які кліматичні умови, а саме тепла зима.

Читати

Британські фермери наголошують, що заборона препаратів на основі метальдегіду ставить їх у невигідне становище порівняно з агровиробниками інших країн, адже продукти, які містять метальдегід, дозволені для використання в інших країнах. 

«Це дає конкурентну перевагу фермерам за кордоном, які експортуватимуть продукцію на наші ринки, використовуючи заборонені у Великобританії матеріали для захисту рослин», — зазначили в Асоціації фермерів Великобританії.

Заступник президента Асоціації фермерів Великобританії Гай Сміт додав, що заборона використання метальдегіду може позначитись на експортних поставках овочів та фруктів із країни, адже не можна виключати наявність карантинних іспанських слимаків у торгових партіях.

«Окрім звичайних слимаків, значно збільшилась популяція карантинних рудих іспанських слимаків, тому тимчасове обмеження експорту овочів та фруктів не виключається», — сказав Гай Сміт. 

У ЄС наразі розглядають можливість накладення карантинних обмежень на фрукти та овочі з Великобританії.

Крім того, у Раді з розвитку сільського господарства і садівництва Великобританії підрахували, що відсутність препаратів для боротьби зі слимаками може завдати місцевим фермерам значних збитків.

«Орієнтовна сума збитків для сільського господарства Британії складає понад £100 млн на рік», — підсумували у Раді з розвитку сільського господарства і садівництва Великобританії.
Неправда!
У 2020 році на всій території Британії заборонили використовувати препарати з вмістом метальдегіду. Таке рішення уряду справді поставило фермерів у невигідне становище поряд із агровиробниками інших країн, проте нашестя слимаків, а тим паче заборона експорту овочів та фруктів з країни та накладення у ЄС карантинних обмежень на імпорт продукції — брехня :)

6
У США можна пройти мисливський курс із підготовки до зомбі-апокаліпсису
У США через пандемію коронавірусу все більшої популярності набирають «мисливські ферми», де міські жителі вчаться жити в умовах соціального колапсу.

Читати

Мисливець Річард Беймбрідж зазначає, що за 2020 рік вогнепальну зброю придбали п'ять мільйонів американців, а кількість нових заявок на отримання ліцензії була найбільшою за два останні десятиліття.

«На «мисливських фермах» можна навчитись виготовляти луки, полювати як з холодною, так і з вогнепальною зброєю, а також вистежувати дичину», — сказав мисливець.

Він також додав, що у «виживальників» через жорсткі тогорічні пікети і порожні полиці в продуктових магазинах з'являється бажання пройти додаткові курси з приготування їжі у дикій природі, а також із виживання у разі зомбі-апокаліпсису.

«Карантинні обмеження змусили людей пристосовуватись до суворих буднів. Можна сказати, що панічний страх нікуди не подівся, тому, аби убезпечити себе в майбутньому, багато людей хочуть пройти курси підготовки до екстремальних умов, навіть зомбі-апокаліпсису», — підсумував Річард Беймбрідж.
Неправда!
У США справді рекордно зросла кількість людей, що придбали вогнепальну зброю. І також спостерігається зростання інтересу до отримання навичок життя у сільській чи дикій місцевості. Але «мисливські ферми» і курси з виживання у разі зомбі-апокаліпсису — це вигадка. Хоча бізнес-ідея цікава ;)

7
У Китаї збудують свиноферму-хмарочос
Китайська компанія Yangxiang, яка збудувала найвищу свиноферму у світі, планує розпочати будівництво 35-поверхової свиноферми-хмарочоса. В таких «апартаментах» можна утримувати понад 50 тис. свиноматок, які зможуть принести більше 1,2 млн поросят у рік.

Читати

Китайська компанія Guangxi Yangxiang Co Ltd в горах Ядзи на півдні Китаю вже побудувала й успішно експлуатує кілька 7-поверхових свиноферм, де на кожному поверсі може нараховуватись до 1200 свиней.

Фахівці стверджують, що в комплексі передбачені «безпрецедентні» заходи безпеки, які покликані захистити стадо від таких смертельних хвороб, як свинячий грип чи африканська чума свиней. Для цього «Гуансі Янсян» передбачила систему поділу молодняку ​​і дорослих тварин по поверхах і систему вентиляції, що перешкоджає циркуляції повітря між рівнями. Система каналізації з гноєсховища ще будується.

«Свині обмежуються одним поверхом на все життя, щоб уникнути змішування тварин, і кожна одиниця утримання має систему вентиляції, ліфти для транспортування тварин і спеціальний трубопровід для направлення мертвих поросят у внутрішні приміщення для спалювання», — зазначили в компанії.

Крім того, компанія має намір побудувати 35-поверхову свиноферму-хмарочос. Планується, що в таких «апартаментах» зможуть утримуватись понад 50 тис. свиноматок, які приноситимуть більше ніж 1,2 млн поросят на рік. Для порівняння, на звичайній свинофермі можна розмістити близько 8 тис. свиноматок.

Будівництво комплексу такої потужності вимагатиме перебудови інфраструктури всього району, зазначають в компанії, адже наявна пропускна здатність водогонів, системи гноєвидалення та навіть ширина під’їзних доріг є недостатніми. За словами фахівців, ферма споживатиме колосальну кількість корму, для підвезення якого доведеться будувати окрему дорогу.

«Стандарти біологічної безпеки в такому комплексі будуть підтримуватись на небаченому раніше рівні. Можна сказати, що свині будуть у більшій безпеці, ніж були де-небудь до африканської чуми», — сказав аналітик ринку Роберт Херманн. 
Неправда!
Країна висхідного сонця є однією із найпрогресивніших у світі! Компанія Guangxi Yangxiang Co Ltd дійсно збудувала 7-поверхову свиноферму, на одному поверсі якої можуть утримуватись понад 1200 свиней. Також компанія вже будує 12-поверхову свиноферму, але будувати 35-поверховий хмарочос поки що не має наміру!

8
У Німеччині ввели штраф за знищення ос
У Німеччині ввели штраф за вбивство ос. Сума штрафу становить від € 5 тис. до € 50 тис. Якщо оси завелись в оселі, аби уникнути штрафу, відтепер необхідно звернутись до відповідних органів влади.

Читати

Уряд Німеччини впровадив закон, згідно з яким за свідоме вбивство ос із громадян буде стягнутий штраф у розмірі від € 5 тис. до € 50 тис. Цей закон дуже чіткий: всі дикі тварини знаходяться під захистом, їх не можна ловити, калічити або вбивати без вагомих причин. Гнізда не повинні бути пошкоджені або знищені.

До вбивства оси прирівнюється і застосування пастки, в якій комахи можуть загинути. Відтепер заборонено використовувати пастки для ос, оскільки вони захоплюють різних комах, зокрема шершнів, ос та бджіл, що знаходяться під загрозою зникнення. Проте юридичні експерти наголошують, що закон не стосується профілактичних пасток.

«Я не знаю жодного випадку, коли порушення Федерального закону про охорону природи було б покарано штрафом. На мій погляд, пастка, з якої комаха швидко звільняється, дозволена, як профілактичний захист», — сказав юридичний експерт Отто Бретзінгер.

Крім того, у випадку виявлення гніздування ос в оселі громадянам необхідно звертатися за професійною допомогою до природоохоронної спілки, органів охорони навколишнього середовища або до контролерів захисту від шкідників, адже вони уповноважені забезпечити правильне «переселення» комах.
Правда!
Ви вгадали!
Вітаємо, шосте чуття вас не підвело! У Німеччині дійсно запровадили штраф за свідоме вбивство ос, що може сягати до € 50 тис.

Джерело: Bild

9
У США введуть обов'язкове тестування пастуших собак на COVID-19
У США мають намір ввести обов'язкове тестування пастуших собак та інших тварин, які безпосередньо контактують із ВРХ, на COVID-19.

Читати

Таке рішення пояснюється тим, що ці тварини можуть бути переносниками вірусу SARS-CoV-2, але при цьому не мати ніяких симптомів захворювання.

«У ході досліджень було виявлено, що пастуші собаки можуть заразитися COVID-19 і передати його іншим тваринам, але без наявності жодних симптомів», — розповів професор патобіологічних наук в Школі ветеринарної медицини Університету Вісконсіна Йошихиро Каваока.

Як підкреслюють дослідники, вірус SARS-CoV-2, який є збудником COVID-19, передається повітряно-крапельним шляхом від тварини до тварини. Проте доказів його передачі від тварини до людини, і навпаки — немає.

«Ми маємо намір ввести обов'язкове тестування пастуших собак, адже вони відносно вільні у пересуванні і можуть поширювати захворювання на сусідні ферми, тим самим заражаючи ВРХ. У ході досліджень випадків передачі вірусу від тварин до людини виявлено не було, проте ми повинні убезпечити населення країни», — зазначив міністр охорони здоров'я і соціальних служб США Хав'єр Бесерра.
Неправда!
Насправді американськими дослідниками були виявлені випадки передачі вірусу SARS-CoV-2 від тварини до тварини, проте обов'язкового тестування пастуших собак і інших тварин, які контактують з ВРХ, у США впроваджувати не збираються.

10
Американські джерсійські корови поїдуть до Антарктиди
У рамках наступної експедиції США до Антарктиди будуть привезені 3 корови джерсійської породи на базу Амундсен-Скотт у жовтні 2021 року. Корови повинні забезпечити базу свіжими молокопродуктами та сприяти психологічному комфорту експедиційної групи.

Читати

У 2021 році відбудеться чергова експедиція США до Антарктиди, в рамках якої на базу  Амундсен-Скотт будуть привезені 3 корови джерсійської породи. В експедиторській компанії зазначають, що для збереження здоров'я тварин в Антарктиді потрібно буде докласти чимало зусиль.

«Нам потрібно перемістити через океан матеріали для корівника, величезну кількість корму й обладнання для доїння та догляду за тваринами», — акцентують в компанії. 

Метою перевезення корів, за словами представників компанії, є вирішення так званої «молочної проблеми» експедиції, адже свіже молоко для американців давно стало атрибутом здоров'я і сили. Крім того, тварини мають сприяти психологічному комфорту експедиційної групи. Передбачається, що корови пробудуть на станції близько 2-х років, після чого їх повернуть на ферму у США.

«Антарктичні корови — це не химерна історія. Крім виробництва молока, вони будуть виконувати певні геополітичні функції», — розповіли представники експедиторської компанії. 

Зазначається, що у рамках експедиції дослідники вивчатимуть можливість вирощування корів в Антарктиді у майбутньому, використовуючи корм, отриманий із водоростей та одноклітинних, які вирощуватимуться в спеціальних резервуарах. 

Антарктична станція США Амундсен-Скотт була заснована 1956 року та є найпівденнішою станцією з існуючих, знаходячись на Південному полюсі Землі. Кількість дослідників та персоналу на станції змінюється залежно від сезону, сягаючи максимуму під час літнього операційного сезону з жовтня по лютий. В останні роки кількість мешканців станції взимку становить близько 50 осіб.
Неправда!
Це цілком реальна історія, але подія датується 1933 роком та сталась під час другої антарктичної експедиції американського адмірала Річарда Берда, який взяв з собою трьох корів Гернсі. Проте перенесення ситуації у сьогодення та вирощування корів на кормах із водоростей та одноклітинних — фейк.

© Микола Сирота, Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus