SHARE
Липень 2021
Фермерський огляд світової преси

Kurkul.com підготував добірку найцікавіших матеріалів про сільське господарство, опублікованих за останній місяць у світових виданнях. Чим живе аграрна галузь світу сьогодні та куди спрямовані погляди наших колег з-за кордону — дізнавайтеся з добірки матеріалів за липень.


1
Will Evans, Farmers Weekly
Джеремі Кларксон нагадує нам, що землеробство — це задоволення
Я ніколи не був особливо великим шанувальником ні автомобілів, ні гумору школяра, я визнаю, що був скептично налаштований, коли прочитав, що Джеремі Кларксон готує програму про сільське господарство, пише Вілл Еванс з Farmers Weekly.

Читати

«О, Боже, почалося», — подумав я. «Підготуйтесь до усіх можливих стереотипів про нас». Але коли я почав бачити все більше позитивних коментарів у соцмережах, я подумав, що все-таки цю програму варто переглянути.

Те, що відбулося протягом наступних кількох годин, було просто найкращою ілюстрацією того, як це бути фермером.

Так, деякі моменти перебільшені для більшої видовищності і так, більшість з нас не мають стільки часу чи грошей, щоб витрачати їх на різні «експерименти». Але попри це, програма вийшла справжньою.

Хто з нас не стрибав від радості, витративши години на спроби запустити систему поливу, або дивлячись, як ягня п’є вперше воду? Хто не шаленів з люті від примх погоди та хаосу, який вона може спричинити на полі, або хотів розчаровано битися головою об стіну через якусь абсурдну бюрократичну тяганину? І хто з нас придбавши нову техніку не почувався дитиною на Різдво?

Але саме сміх є найважливішою частиною програми. Бо фермери веселі. Зайдіть на будь-який тваринницький павільйон, у виставковий агроцент і ви побачите, як фермери разом регочуть над якимось жартом, або частіше просто над тим, що пішло не так того тижня на фермі. Це один з моїх улюблених аспектів нашої спільноти.

Чесно кажучи, останнім часом я не отримую такого задоволення від роботи. Я не знаю, чи на мене тисне постійно зростаюча орендна плата та інші витрати, чи моя повна відсутність віри в те, що нова сільськогосподарська політика Великобританії буде в довгостроковій перспективі не настільки катастрофічною, чи це просто я вигорів після дуже важких та емоційних кількох місяців. Хай там що, посмішок не було так багато, як повинно бути.

Тож Джеремі, якщо ти прочитаєш це, прийми мої щирі вибачення — я помилявся.

Дякую, що так точно висвітлив багато проблем, з якими стикаються фермери і дякую, що нагадав мені, що сільське господарство, «менш звичне життя», яке ми всі вибрали для себе, має бути також веселим.

Джерело: Farmers Weekly

2
Tom Levitt, The Guardian
Врятувати бекон: чи переживуть британські свинарі заборону кліток?
У Великобританії наближається кінець утриманню свиней у клітках, але виробники побоюються, що понесуть суттєві витрати через високий і такий дорогий добробут тварин в умовах дешевого імпорту.

Читати

Після більш ніж десятирічного випробування вилучення кліток для свиней на йоркширській фермі Вікі Скотт, фермерка втратила впевненість у тому, що вона зможе зробити це на постійній основі.

Для цього потрібно було б побудувати нове приміщення, щоб створити достатньо місця для вільного розміщення всіх своїх свиней.

«Ніхто за це не платить. Роздрібні торговці хочуть, щоб продукти були такими ж дешевими, як чіпси, а споживачі хочуть дешевого м’яса», — каже вона.

Однак, очікується, що Великобританія та ЄС заборонять усі форми утримання в клітках при вирощуванні свиней.

У червні Європейська Комісія підтвердила, що подасть пропозицію щодо поступового припинення використання боксів для опоросу, які використовуються для утримання свиноматок до і після народження, до кінця 2023 року. У Великобританії Борис Джонсон дав зрозуміти, що їх довгострокова мета — зробити те саме.

Бокси використовуються для утримання свиноматок до тих пір, поки поросята не відлучаються через чотири тижні. Вони обмежують рух свиноматок, зменшуючи ризик розчавлення поросят.

Однак, крім обмеження природної поведінки та пересування свиноматок, включаючи їх взаємодію з поросятами, є також докази, що бокси збільшують ризик мертвонародження.

Враховуючи, що більшість свиней у Великобританії вирощують у закритих приміщеннях, оскільки вирощування на відкритому повітрі обмежується типом ґрунту, виробники повинні мати можливість використовувати високоякісні кімнатні альтернативи боксам для опоросу, говорять експерти.

Для Вікі Скотт єдиним життєздатним варіантом відмови від використання боксів є дорога модернізація цілої системи. Переїзд на вулицю неможливий, враховуючи вологий клімат та непридатні ґрунти для утримання свиней в Йоркширі.

Вона впевнена, що більш дієве рішення — це система тимчасових боксів для опоросу, де свиноматка утримується лише за день до пологів і три-чотири дні після цього.

«Я думаю, що це правильний шлях. Свиноматки щасливіші, а поросята в безпеці», — каже Вікі Скотт.

Сільськогосподарські асоціації кажуть, що підтримка уряду та роздрібних торговців є життєво важливою для переходу від боксів до вільного утримання, для захисту від нестандартного імпорту та падіння вітчизняного виробництва свиней.

Виконавчий директор Національної асоціації свинарів Зої Девіс, вважає, що багато що залежатиме від термінів перехідного періоду.

«Ми просто хочемо керованого переходу, щоб продукція галузі не експортувалася лише за кордон. Звісно, це кращий добробут для свиноматки, щоб вона вставала, гуляла і спілкувалася зі своїми поросятами. Якщо уряд підтримуватиме перехід, тоді це буде життєздатний проєкт і ми залучатимемо нових людей до галузі та продовжуватимемо вдосконалюватися», — каже вона.

Джерело: The Guardian

3
Karen Briere, The Western Producer
Засуха може суттєво скоротити поголів’я ВРХ у Канаді
Асоціація канадських скотарів рекомендувала програму, засновану на потребі в кормі, щоб забезпечити пряму підтримку додаткових витрат на корм та воду на кожну тварину на день. Проте багато хто вже думає про те, що станеться, якщо в регіоні закінчиться корм.

Читати

Деякі керівники фермерських господарств говорять про можливість зниження поголів’я на 50% у регіонах Західної Канади.

Стадо канадської великої рогатої худоби, ймовірно, значно скоротиться, оскільки брак кормів та води змушує виробників продавати телят.

Під час засідання, організованого Асоціацією канадських скотарів (CCA) та провінційними асоціаціями, учасники наголосили, що худоба вже виходить на ринки, оскільки виробники оцінюють, скільки вони можуть утримувати на виснажених пасовищах і з поганим рослинним покривом в преріях та на північному заході Онтаріо. У Британській Колумбії пожежі охопили основні райони постачання сіна.

Асоціації виступають за те, щоб уряд рухався по кількох напрямках, у тому числі дозволяв використовувати застраховані врожаї, виділяв додаткові ресурси для якості води та доступу до неї, наділяв постраждалих правом на фінансову допомогу у разі стихійного лиха, ініціював негайне впровадження положень про відтермінування податку на худобу для всіх класів великої рогатої худоби у всіх постраждалих районах протягом періоду більше одного року.

«Цей запит є надзвичайно терміновим, враховуючи невелике вікно, доступне для порятунку сільськогосподарських культур на корм», — сказав Брейді Стадницький, керівник програми CCA, щодо змін до страхування врожаю.

У CCA рекомендують програму, подібну до минулих ітерацій, щоб забезпечити пряму підтримку додаткових витрат на корм та воду для кожної тварини на день.

«Ми дуже стійка галузь, але зараз ми попросимо допомоги», — сказала голова компанії Alberta Beef Producer доктор Мелані Воук.

Вона розповідає, що її найбільше непокоїть те, що корми, вироблені на півдні Альберти, надходять до США, тому що там виробники мають транспортну субсидію, тоді як виробники зерна, укладені за контрактами, не можуть конвертувати свій урожай на корм великій рогатій худобі.

Президент виробників яловичини Манітоби Тайлер Фултон сказав, що скорочення буде відрізнятися від регіону до регіону.

Арнольд Баліцький, голова Асоціації скотарства Саскачевану, заявив, що скорочення у цій провінції перейшли позначку в 40%.

«Це матиме величезний вплив у найближчі роки. Багато виробників, які скорочують чи продають цілі стада, не повернуться до галузі, і наслідки будуть далекосяжними», — каже він.

У короткостроковій перспективі споживачі можуть скористатися деякими нижчими цінами, оскільки роздрібна торгівля перенасичена яловичиною, але після цього доступність та безпека продуктів будуть порушені, впевнений він.

Джерело: The Western Producer

4
Jesse Newman, The Wall Street Journal
Каліфорнійські фермери можуть залишитися без мигдалю через посуху

У міру того як в Каліфорнії спостерігається ще одна сильна посуха, деякі фермери відмовляються від однієї з найприбутковіших культур — мигдалю.

Читати

Протягом багатьох років ці горіхи були однією з основних культур Каліфорнії, вони експортувалися гуртом і використовувалися в харчових продуктах у всіх супермаркетах. Тепер фермери в посушливих частинах штату зносять бульдозерами мигдальні сади площею тисячі гектарів, які не можна зрошувати, і відмовляються від планів щодо збільшення насаджень. Вони побоюються того, що, за словами фермерів, може їх чекати у більш спекотному і посушливому майбутньому.

Засуха, що почалася торік, поширилася майже на всі західні території США. У поєднанні з наближенням обмеження на використання підземних вод вона має критичний вплив на виробництво мигдалю в Каліфорнії з оборотом $6 млрд, що становить близько 80% світових постачань. Ситуація змінить продовольчий сектор штату, змушуючи фермерів переглядати, для яких культур буде надходити вода для вирощування і де. Це також непросте завдання для керівників харчових підприємств, яким доручено підтримувати полиці продуктових магазинів заповненими.

«Ми прогнозуємо кінець постійного зростання пропозиції мигдалю», — сказав Марк Янсен, виконавчий директор Blue Diamond Growers.

Мигдальний гігант із Сакраменто допоміг просунути каліфорнійський горіх по всій країні через снеки, борошно і свою альтернативу молоку Almond Breeze. Але забезпечення Blue Diamond і інших переробників мигдалю горіхами означає важкі рішення для фермерів, яким в цьому році не вистачає води.

Оскільки вода не надходить з каналів на його ферму в Гуроні, штат Каліфорнія, Джим Андерсон в лютому вирішив не засаджувати 2,5 тис. га, які він зазвичай виділяє під такі культури, як часник і морква. Замість цього він направив ґрунтові води з криниць на мигдаль, на який були витрачені десятиліття. До цього не маючи води, Андерсон вже вирубав у квітні 160 га мигдалю.

Стюарт Вульф, що понад 50 років вирощує мигдаль, сидить на одному зі своїх недавно зруйнованих мигдальних полів. Фермер поступово переміщує свої мигдальні посіви на північ в більш безпечні за рівнем вологи частини штату.

Засуха вже давно стала звичною у житті каліфорнійських фермерів. Але поточна почалася раптово і майже відразу після того, як закінчилася попередня. Прогнози метеорологів про частіші посушливі періоди викликають занепокоєння у виробників, які вже стикаються зі скороченням обсягів води і обмеженнями на відкачування ґрунтових вод.

За оцінками вчених і аналітичних центрів штату, через це виробники сільськогосподарських культур можуть залишити під паром від до 400 тис. Га сільськогосподарських угідь в долині Сан-Хоакін в Каліфорнії протягом наступних двох-трьох десятиліть. Посіви таких культур, як рис і бавовна вже різко скоротилися.

Виробництво мигдалю в США стрімко зростає, оскільки фермери обирають вирощування дорогих культур з механізованим збиранням врожаю, який вважається ідеальним для клімату Каліфорнії. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, торік фермери виробили рекордні 3,1 млрд фунтів мигдалю, використовуючи найбільші площі під цю культуру за всю історію.

Діно Джакомацці намагається змусити працювати математику. У рік, коли Бюро меліорації США скоротило водопостачання для багатьох каліфорнійських фермерів до нуля, він все ще отримує чверть свого звичайного ліміту і може викачувати достатньо грунтових вод, щоб зберегти свої мигдальні сади. Але посуха в поєднанні з очікуванням скорочення ліміту води спонукає його скоротити плани з вирощування мигдалю на 30%.

«Я думаю, що ринок мигдалю в Каліфорнії досяг свого піку», — сказав пан Джакомацці, який зробив велику ставку на горіх, коли у 2013 році почав переводити 120-річну молочну ферму своєї сім’ї на мигдаль.

Під час попередньої посухи в Каліфорнії, яка тривала з 2012 по 2016 рік, скорочення поставок мигдалю змусило компанію Blue Diamond закрити свій бізнес з виробництва мигдалевої олії, щоб переключити виробництво на більш прибуткові продукти, такі як мигдалеве молоко. На цей раз компанія скоротить обсяги горіхів, які вона експортує оптом в такі країни, як Індія і Китай, щоб забезпечити адекватні поставки для власних споживачів.

Джерело: The Wall Street Journal

5
Jonathan Lambert, Science News
Змішування садів і зернових може допомогти як фермерам, так і клімату
«У Очієнґ Одієре, селі біля берегів озера Вікторія у Кенії, знайти роботу — це виклик», — каже 34-річний Максвелл Очоо. Щоб заробити трохи грошей і допомогти прогодувати сім’ю, він став фермером. Перший досвід був невдалим.

Читати

У 2017 році він засіяв на своїй ділянці площею 0,7 га насіння кавунів. Та через посуху врожай було втрачено. У 2018 році Очоо та деякі сусіди вирішили висадити дерева на фермах. За допомогою некомерційних організацій громада висадила сотні дерев, озеленивши деякі безплідні схили. Зараз на своїй власній фермі Очоо займається обрізанням алей, де між рядами фруктів та інших дерев висаджує просо, цибулю, солодку картоплю та маніоку.

Дерева дають тінь і укриття посівам, а їх коренева система допомагає ґрунту утримувати вологу. Кілька разів на тиждень Очоо вивозить на ринок папайю, деякі плоди завбільшки з його голову, щоразу приносячи додому приблизно $25.

Опале листя дерев дає корм для п’яти корів Очоо. Він також додає листя, як дієтичну добавку для тилапії, яку вирощує у невеликому ставку. Зараз він витрачає менше на корм для риби, а тилапія росте набагато швидше, ніж у сусідів.

Сьогодні майже все, що їсть сім’я Очоо, надходить з ферми, і багато чого залишається для продажу на ринку. «Чи під час посухи, чи під час дощів моя земля не оголена, — каже він.

Ферма Очоо, засаджена деревами, виглядає так, як багато вчених сподіваються, буде виглядати майбутнє фермерства. Реалії, де поля часто очищають від дерев, щоб вирощувати худобу, або садити ряд за рядом монокультури рано чи пізно закінчаться.

Близько половини всіх придатних для проживання земель на Землі відведено для вирощування їжі. Понад 30% лісів були вирубані у всьому світі, а ще 20% деградували, щоб звільнити місце для вирощування худоби та сільськогосподарських культур. За оцінками дослідників, до 2050 року, щоб прогодувати зростаюче населення, площі сільгоспугідь доведеться збільшити на 26% — це площа розміром з Індію.

«Людству загрожує перетин планетарного кордону з непередбачуваними наслідками», — каже еколог Тобіас Плінінгер.

Інтеграція дерев у господарства може здатися рецептом зниження врожайності, оскільки дерева замінять деякі культури. Але таке змішування може фактично дати більше їжі з конкретної ділянки землі, ніж коли рослини вирощують окремо, каже вчений. В Європі, наприклад, змішані ферми, які вирощують пшеницю, або соняшник між рядами дерев дикої вишні та волоських горіхів, можуть давати на 40% вищий врожай, ніж посіви монокультури.

Агролісомеліорація була нормою, поки сучасні аграрні методи не охопили земну кулю, особливо після промислової революції та зростання застосування хімічних добрив у середині 20 століття. Згідно з дослідженням 2016 року в Scientific Reports, сьогодні у світі близько 43% сільгоспземель, мають принаймні 10% деревного покриву.

У Сполучених Штатах сільське господарство, малює в уяві зображення нескінченних кукурудзяних полів штату Айова, або потужних свиноферм. Хоча індустріально розвинена монокультура є нормою для великих гравців, дрібні фермери здатні включати висадку дерев у свої поля, або переносити сільськогосподарські культури в ліси.

За даними Міністерства сільського господарства США 2017 року, із приблизно 2 млн фермерських господарств у США лише 1,5% повідомляють, що практикують певну форму агролісового господарства. Цей відсоток, ймовірно, є заниженим, але експерти кажуть, що він демонструє потенціал для зростання.

«Агролісомеліорація — це прорив бар’єру між сільськогосподарськими угіддями та лісовими масивами. Це спосіб творчого мислення в ландшафті, де дрібні фермери мають більше можливостей для експериментів», — каже Джон Мунселл, дослідник лісового господарства у Virginia Tech.

Але поля кукурудзи та сої домінують у більшій частині сільськогосподарських угідь США. Ці прибуткові культури служать сировиною для всього — від біодизелю до кукурудзяного сиропу. Щоб переконати фермерів замінити деякі з цих культур деревами, плоди цих дерев повинні стати більш популярними.

Інститут Савани, некомерційна організація агролісомеліорації в штаті Медісон, штат Вісконсин, орієнтована на розширення ринку каштанів та фундука.

«Ми називаємо їх кукурудзою та соєю на деревах», — каже еколог Інституту Савани Кевін Вольц.

Дослідники інституту вивчають, як ці дерева можуть замінити кукурудзу та сою, як сировину у виробничих ланцюгах.

За словами Кевіна Вольца, агролісомеліорація не вирішить радикально проблеми зміни клімату, кризи біорізноманіття чи продовольчої безпеки. Але в комплексі з іншими заходами та з урахуванням особливостей регіону це може стати чудовим розв’язання багатьох проблем.

Джерело: Science News

6
Austin Bailey, The Pig Site
Як фермери рятують худобу від стихійного лиха
Ви чули про Тоні Алсупа, водія вантажівки, який купив старий шкільний автобус, вирвав сидіння і поїхав до узбережжя Південної Кароліни, щоб врятувати притулок собак та котів на шляху урагану Флоренція? Це був сміливий вчинок, що врятував життя 64 тварин.

Читати

Це змусило нас замислитися. Більшість з нас мають екстрені плани щодо того, що робити, у випадку урагану, торнадо чи повені. Ці плани зазвичай включають домашніх тварин. Але що роблять фермери перед стихійними лихами?

«Ранчо» у Перрівіллі, штат Арканзас — фермерське господарство площею 485 га, в якому вирощують свиней, кіз, овець, коней та птицю. Коли очікується небезпечна погода, менеджер господарства Донна Кілпатрік діє за контрольним списком.

  1. Велика рогата худоба переміщується на пагорби, щоб переконатися, що вони убезпечені від затоплення.
  2. Вівці йдуть у хліви або інші приміщення. Важливо тримати овець як можна сухішими, оскільки тривале перебування на вологому ґрунті може викликати у них проблеми з копитами.
  3. Фермери перевіряють, чи всі свині мають доступ до спеціальних укриттів. Вони також забезпечують їх сіном, яке свині використовують для того, щоб зробити собі затишну підстилку, що ізолюватиме від вологої землі.
  4. Кури на ранчо проводять свій час у великих мобільних клітках, які регулярно переміщують, щоб тримати птахів на свіжій траві. Вони встановлюються на «якорі», щоб під сильним вітром не здувало, а всередині є також тюки сіна, щоб кури могли піднятися з вологої, холодної землі.
  5. Овочі теж потребують захисту. Все, що можна, збирають до великих гроз. Фермери копають траншеї навколо садів, щоб відводити воду.

Евакуювати худобу не так просто, як домашніх улюбленців, тому фермерам часто нічого не залишається, як залишити їх. Останні звіти показують, що 3,4 млн курей та 5,5 тис. свиней у Північній Кароліні не пережили ураган Флоренція та його наслідки. Інші тварини впоралися з допомогою людей. Міністерство сільського господарства Північної Кароліни прийшло на допомогу для евакуації коней, що опинились у паводковій воді і багато небайдужих людей на човнах, бульдозерах та вантажівках долучалися до порятунку тварин.

Джерело: The Pig Site

7
Kevin Dunlap, VentureBeat
Сільське господарство нарешті готове до роботизації
Як людина, що останнє десятиліття інвестує в агротехніку, я б сказав, що 2020 рік став переломним моментом, говорить Кевін Данлап з venturebeat.com.

Читати

Пандемія прискорила процес впровадження автоматизації у сільськогосподарській галузі. Інші венчурні капіталісти, схоже, такої ж думки. Згідно з дослідженнями PitchBook, у 2020 році інвестовано $6,1 млрд в агротехнологічні стартапи в США, що на 60% більше, ніж роком раніше. Ця цифра стає ще більш дивовижною, якщо врахувати, що у 2010 році інвестиції VC в американські агротехнічні стартапи становили всього $322 млн. Чому 2020 рік змінив хід інвестицій в агротехніку і що це означає для майбутнього сільського господарства? Які агротехнічні стартапи готові стати лідерами у багатомільйонній сільськогосподарській галузі?

Пандемія назавжди змінила багато галузей, і сільське господарство не є винятком. У зв’язку з зупинкою переробних підприємств, перебоями у ланцюгах постачання та спалахами COVID серед працівників, що скорочують і без того обмежену робочу силу, фермери зіткнулися з безпрецедентними викликами і швидко зрозуміли, що деякі з цих проблем можна вирішити за допомогою автоматизації.

Підприємці, які вже працюють у агротехнічному просторі, і ті, хто, можливо, думав про запуск агротехнологічної компанії, побачили можливість застосувати інновації для вирішення давніх, а тепер ще більш нагальних проблем.

Компанії, що застосовують робототехніку, комп’ютери та рішення для автоматизації у сільському господарстві, були найбільшими вигодоотримувачами рекордних рівнів фінансування за останній рік. Зокрема вертикальні ферми, які вирощують врожай у приміщенні на риштуваннях.

З’являється багато агростартапів, що виникають в гонитві за автоматизацією сільського господарства. Деякі з агротехнологічних підгалузей, де ми бачимо найбільший потенціал для зростання в найближчі п’ять років, включають роботи з обробкою ґрунту та посівом; безпілотники, обладнані датчиками, які використовуються для оцінки посівів та планування внесення добрив; технологія автоматизації теплиць та розсадників; комп’ютерні системи для оцінки стану врожаю, забур’яненості, рівня азоту та води у рослинах та ґрунті; роботи з транспортування, сортування та пакування врожаю; та програмне забезпечення для штучного інтелекту для прогнозного планування врожайності.

Кілька стартапів створюють тактильні роботизовані руки, які можна використовувати для збору ніжних фруктів, таких, як полуниця та помідори. Однак зібрані плоди повинні бути розміщені на автономних транспортних засобах, які можуть переміщатися по нерівній місцевості і в парі з роботами для упаковки, які акуратно розміщують фрукти, щоб уникнути пошкодження, тому проблеми залишаються.

Сьогодні вже існують безпілотники, які можуть скидати добрива або воду на поля, але їх використання суворо регламентоване, а їх радіус дії та ємність акумулятора обмежені.

Щоб будь-яка агротехнологічна компанія завоювала прихильність фермерів, вона повинна розв’язувати велику проблему і зробити це таким чином, щоб заощадити значний час та/або гроші. Фермери працюють в умовах обмеженої маржинальності, тому хочуть бачити експоненціальне поліпшення. Бур’яни, наприклад, є великою проблемою для фермерів, і улюблений метод їх знищення — пестициди, є небезпечним і непопулярним сьогодні.

Для розв’язання цієї проблеми з’явилися компанії, які поєднують штучний інтелект, комп’ютерний аналіз та робототехніку для виявлення та видалення бур’янів на полях.

Зіткнувшись зі зміною клімату, зростанням населення, нестачею працівників та іншими викликами, які тільки посилюватимуться, аграрний сектор дозрів для змін. Сільськогосподарські гіганти, такі як Monsanto та John Deere, а також малі та середні ферми, охоплюють автоматизацію для покращення врожайності та виробництва сільськогосподарських культур.

Але широкомасштабне впровадження автоматизації відбудеться не за один день. Щоб будь-яка інноваційна агротехніка прижилася, вона повинна вирішувати величезну проблему і зробити це способом, що не заважає поточному робочому процесу ферми. Розгортання роботів-збирачів не допомагає, наприклад, якщо вони не можуть інтегруватися у поточні системи пакування та транспортування ферми.

Очевидно також, що малі та середні ферми будуть лідерами у впровадженні автоматизації. Попри те, що промислові ферми мають великі резерви капіталу, вони також мають вже створені потужні системи, які важче замінити. Менші ферми мають менше таких систем для заміни і готові випробувати рішення та послуги невеликих стартапів.

Протягом тисячоліть фермери нестандартно підходили до розв’язання повсякденних проблем, тому цілком зрозуміло, що вони хочуть працювати зі стартапами, які думають так само як вони.

Джерело: VentureBeat

8
Sirin Kale, The Guardian
«Я не хочу доїти корів цілодобово!»: Як четверо людей заново створили свою сімейну ферму
Забезпечити майбутнє традиційної ферми непросто, тому триває гонитва за новими ідеями — включаючи прогулянки на квадроциклах, пригоди на катері та природні місця поховання.

Читати

Сільське господарство завжди було виснажливим заняттям з нелюдськими затратами часу, фізичними навантаженнями та непередбачуваністю клімату.

За даними Департаменту навколишнього середовища та сільського господарства, середній дохід англійських фермерів скоротився на 21% у період 19–20 років. Якби не щедрі субсидії ЄС, багато з них давно припинили б діяльність.

Зіткнувшись з цими викликами, багато фермерів диверсифікуються в інші, більш прибуткові сфери — найчастіше це пансіонати, весільні майданчики, сонячні ферми, або фермерські магазини. Ми відвідали чотири господарства, які обрали незвичні шляхи розвитку.

Досвід на квадроциклі: «Вівці звикли до шуму та не переймаються». Mythe Farm в Етерстоні, Уорвікшир


Сім’я 43-річного Джо Гарленда три покоління працює на фермі Mythe Farm вирощуючи овець та зернові. Він почав урізноманітнювати свою діяльність майже одразу після того, як у 2004 році взяв керівництво ферми від свого батька.

«На той момент фермерство переживало досить важкі часи.Багато моїх колег закривало напрям тваринництва, а супермаркети постійно знижували ціну на молоко», — говорить Гарланд.

Mythe Farm була недостатньо великим господарством, щоб залишатися конкурентоспроможною. Тож з роками Гарланд збільшив альтернативні джерела доходу ферми.

Зараз на сільське господарство припадає лише 20% доходу Mythe Farm. Сьогодні тут проводять весілля, корпоративні заходи та, що незвично, пропонують екстремальний відпочинок на 4х4 та квадроциклах. Траса для квадроциклів огинає орні поля ферми.

«Ми нещодавно включили цей маршрут в існуючий проєкт ферми», — каже Гарланд.

Вівці на фермі тримаються подалі, коли квадроцикли ревуть в полях.

«Ми закриваємо ворота, але, чесно кажучи, вівці і самі тримаються подалі. Вони чують двигуни і прямують на інший бік поля. Вівці звикли до шуму і він їх не дуже турбує», — каже Гарланд.

Фермер визнає, що заїзди на квадроциклах мають свої недоліки.

«Це потенційно травматичний відпочинок, тож ми дуже серйозно ставимось до безпеки та добре навчаємо наш персонал», — запевняє Гарланд.

Природне місце поховання: «Я хочу зробити луг з польовими квітами з меморіальними деревами». Castle View Farm, Боттесфорд, Лестершир


Дід Емілі Гудсон у 1956 році заснував господарство Castle View Farm, де вирощують пшеницю, ячмінь, ріпак та овес.

«Рости на фермі було дуже весело. У нас були коні, я і мама завжди разом каталися», — каже вона.

А от її старший брат був категоричний у бажанні залишити ферму та влаштуватися на роботу в місті.

Коронавірус змінив усе. 21 -річна Емілі повернулася додому і більше часу проводила з родиною. Саме тоді в сім’ї почали думати про шляхи диверсифікації.

Під час цих розмов Емілі Гудсон згадувала дисертацію, написану в університеті Лідса, де вивчала навколишнє середовище та бізнес. Під час свого дослідження вона спілкувалася з низкою фермерів, які намагалися диверсифікувати бізнес. Один із фермерів розповів про природні поховання.

«Спочатку я думала, що це дуже дивна концепція», — каже Емілі Гудсон.

Але чим більше вона думала про це, тим більше це здавалося інтригуючою пропозицією.

«У нас є поле, яке раніше використовували для вирощування ріпаку. Сьогодні через нього проходить пішохідна доріжка. Я думаю, що це може бути ідеальним природним цвинтарем».

Проєкт передбачає, перетворення ділянки на екологічно чистий природний цвинтар, де люди будуть поховані у біорозкладаних трунах, без використання хімікатів для бальзамування.

«Я хочу оформити його, як луг з польовими квітами та меморіальними деревами», — каже Емілі Гудсон.

Вона сподівається, що цвинтар, відкриття якого заплановано на 2022 рік, стане способом допомогти її батькам зробити ферму більш фінансово забезпеченою.

«Я виросла, спостерігаючи, як вони наполегливо працюють. Я співчуваю фермерам, багато людей їх неправильно розуміють, і вони не отримують необхідної підтримки від людей на високих посадах. Існує величезний розрив між фермерами та людьми, які живуть у містах»,— розповідає Емілі Гудсон.

Туроператор швидкісних катерів: «Лох -Ломонд — особливе місце». Portnellan Farm у Гарточарні, Західний Данбартоншир


Portnellan Farm тільки органічна яловича ферма, де корів годують лише травою, а також процвітаючий агротуристичний бізнес.

Відвідувачі можуть зупинитися в наметах для глемпінгу біля вод Лох-Ломонда, або в старому фермерському будинку. Ферма вперше відчинила ворота для відвідувачів у 2014 році.

«Ми даємо зрозуміти нашим відвідувачам, що ми працююча ферма, і ми цим дуже пишаємось», — каже 65-річна Фреда Скотт-Парк.

Сім’я почала думати над новими джерелами доходу ще у 2000 році.

«Молочне тваринництво ставало дедалі складнішим, І хоча ми підтримуємо органічні принципи, було важко заробляти на цьому достатньо грошей», — пригадує Скотт-Парк.

Перше, що вони зробили, це встановили причали для човнів, здавши їх в оренду місцевим власникам човнів.

Коли у Portnellan Farm почали пропонувати екскурсії на швидкісних катерах, сім’я побоювалася конкуренції інших комерційних туроператорів на озері. Але так не сталося.

«В цілому, компанії на озері дійсно допомагають один одному. Я не думаю, що хтось з місцевих незадоволений тим, що ми зробили. Ми підтримуємо добросусідські відносини взаємодопомоги та поваги», — розповідає Скотт-Парк.

Попри успіх екскурсій на швидкісних катерах, Фреда Скотт-Парк твердо впевнена, що Portnellan Farm інадалі залишатиметься господарством, яке збереже технологію органічного землеробства для майбутніх поколінь.

Робочий простір: «У нас працюють програмісти і бухгалтери». Ферма Thrales End, Харпенден, Хартфордшир


51-річний Ян Піготт — керівник фермерського господарства Thrales End у четвертому поколінні, а його сім’я займається фермерством з 15 століття. Повернувшись з міста на ферму у 1996 році він одразу розпочав диверсифікацію.

Офісні приміщення були побудовані вже в 1997 році у відремонтованих тваринницьких приміщеннях для великої рогатої худоби та свиней. Тепер Thrales End пропонує офісні приміщення для малого бізнесу та приватних підприємців.

«У нас є дизайнери, розробники програмного забезпечення, бухгалтери, геодезисти. Кілька благодійних організацій», — розповідає Ян Піготт.

Багато в чому Thrales End пощастило: ферма знаходиться лише за 25 хвилин їзди на поїзді від Лондонського Сент-Панкраса та за 10 хвилин їзди від аеропорту Лутон.

Людям подобається мати своє робоче місце на фермі, каже Пігот, тому що це дещо відрізняється від простого перебування у звичайному офісі. Вони цінують той факт, що у нас є зелена зона, де можна проводити зустрічі на вулиці та багато місця до паркування автомобілів.

Фермер побоювався, що вони втратять більшість орендарів своїх офісів через пандемію коронавірусу, але лише деякі відмовились.

«Ми були здивовані, — каже він. «Ми думали, що втратимо багато орендарів, і нам пощастило, що цього не сталося».

На території ферми також є школа, де проводяться навчання по сталому розвитку, здоровому харчуванню та відновленню сільського господарства. Але попри всі ці побічні проєкти, Піготт твердо впевнений, що фермерська діяльність продовжуватиметься в Thrales End, принаймні, поки він живий.

«Це важко пояснити, це у крові», — каже він. «Я пишаюся тим, що можу підтримувати свою землю та покращувати свій бізнес. Мій друг любить говорити, що ви не успадковуєте свою ферму від батьків, а позичаєте її у своїх дітей. У цьому є сенс. Ми — хранителі. І це велика відповідальність».

Джерело: The Guardian

9
Emily Baron Cadloff, Modern Farmer
Агрокорпорації намагаються зберегти довкілля.Чи ні?
Реклама — це класичний приклад «озеленення» сільського господарства: просування екологічного порядку денного, щоб відвернути увагу від інших, більш шкідливих методів ведення бізнесу.

Читати

Як правило, використовуються модні слова, за якими не має багато змісту. Або, що ще гірше, будь-які представлені переваги мають приховану мету. У кращому випадку зелений рух, це лише спроба показати чисте та позитивне підприємство. У гіршому випадку — це цілеспрямовано оманлива кампанія, що використовується як щит для корпорацій, щоб приховати свою іншу, більш руйнівну практику.

Приклади «екологічного відмивання» компаній варіюються від кричущих до заплутаних. Напрям започаткований у 1980-х роках за останні десятиліття став значною частиною сільськогосподарського сектору. Існують «безпечніші пестициди», точне внесення добрив та шляхи зменшення викидів парникових газів. Ініціатива йде як від невеликих компаній, так і від транснаціональних корпорацій. На перший погляд, більшість із них виглядає досить добре. Але Бен Ліллістон, директор із сільських стратегій та зміни клімату в Інституті сільського господарства, закликає ще раз поглянути на ці зобов’язання.

«Я б стверджував, що в кожному з цих випадків галузь намагається випередити регуляторні дії уряду, щодо обмеження їх діяльності», — говорить Ліллістон. Іншими словами, ці екологічно чисті декларації так само можна віднести до старої доброї реклами, як і до намагання врятувати планету».

Сьогодні популярним напрямком сталого розвитку є регенеративне сільське господарство, яке має на меті секвеструвати більше вуглецю в ґрунті та зменшити викиди парникових газів.

Ліллістон, стверджує, що в молочній промисловості стає поширеним явище, коли компанії говорять про зменшення інтенсивності викидів на галон молока або фунт м’яса, що виробляється компанією.

«І це може бути так, — каже Ліллістон, — але нам дійсно потрібно враховувати загальні викиди. Адже, якщо ви продовжите розширювати виробництво, ваші загальні викиди зростуть. Це один із способів, як вони маніпулюють цифрами».

Оскільки Сполучені Штати наближаються до своїх цілей, викладених у Паризькій угоді ООН (скорочення загальних викидів парникових газів на 26-28% нижче рівня 2005 року до 2025 року), пропонується все більше урядових та приватних ініціатив, які зосереджуються особливо на викидах парникових газів та поглинання вуглецю.

Одним із нещодавніх прикладів є партнерство Cargill, одного з найбільших світових виробників продуктів, та A&W, канадської мережі швидкого харчування, разом з некомерційною організацією ALUS, яка підтримує фермерів, які надають пріоритет сталому виробництву.

Хізер Тенсі, директор з питань сталого розвитку компанії Cargill, описує процес інтенсивного випасу худоби, за яким слідують тривалі періоди відпочинку пасовиськ.

«Іноді випас худоби — це найкраще можливе використання землі», — каже вона. «Фермери можуть фактично відновити землю до природного стану. Таким чином ви відновлюєте екосистему, створюєте середовище, де процвітає дика природа, і у вас також є процес поглинання вуглецю».

Це чудова мета, і Cargill щиро виступає за її досягнення. Але чи вплине відновлення земель на 2,5 тис. га на загальну статистику? Хізер Тенсі визнає, що є куди зростати і зазначає, що у всьому світі існують подібні ініціативи. Але вона також бачить такі проєкти, як відправну точку.

«Ми знаємо, що багато виробників хочуть займатися подібною практикою, але іноді вартість впровадження є нездоланним бар’єром», — каже вона.

Вибір участі у подібному проєкті дозволяє фермерам випробувати нові техніки за підтримки уряду чи організацій, що, як сподівається Тансі, також надихатиме інших на зміни.

«Отже, коли фермери впроваджують ці проєкти, вони фактично допомагають своєму бізнесу стати більш успішним», — впевнена Хізер Тенсі.

Чарльз Френсіс, професор агрономії та садівництва з Університету Небраски погоджується і додає, що один із способів зрозуміти кінцеву мету — це подивитися на місію компанії.

«Подивіться, як те, що вони роблять та що пропонують, узгоджується з місією», — каже він. «Я б також подивився на їхній досвід у минулих проєктах».

Політика може допомогти стримати «екологічне відмивання». Ліллістон каже, що він хотів би побачити перехід до посилення регулювання щодо чистоти води та повітря для агрокомпаній, але, загалом, галузь рухається у правильному напрямку.

«Навіть якщо ми вважаємо, що вони розповідають неправду, це відображає те, що вони відчувають тиск і відчувають відповідальність», — каже Ліллістон.

Джерело: Modern Farmer

10
Farming UK
Маніпулювання РНК підвищує врожайність культур на 50%
Згідно з новим дослідженням, маніпулювання РНК дозволило вченим значно збільшити врожайність сільгоспкультур, а також підвищило їхню стійкість до посухи. У початкових тестах додавання гена, що модифікує білок FTO, урожайність рису та картоплі зросла на 50% у польових тестах.

Читати

Рослини відчутно збільшилися у розмірі, наростили довшу кореневу систему і краще переносили стрес через посуху. Аналіз також показав, що рослини збільшили швидкість фотосинтезу.

«Зміни дійсно колосальні», — зазначає професор Чиказького університету Чуан Хе, який разом з Гуйфаном Цзя з Пекінського університету керував дослідженням.

Дослідники сподіваються на результативність цього дослідження, особливо в умовах зміни клімату та тиску на системи врожаю у всьому світі.

«Це дійсно дає можливість потенційно покращити екосистему, зважаючи на проблему глобального потепління», — сказав професор Хе.

Десятиліттями вчені працювали над тим, щоб збільшити виробництво сільськогосподарських культур в умовах все більш нестабільного клімату та зростання населення.

Цього разу, дослідники зосередилися на білку під назвою FTO. Вчені знали, що він впливає на РНК, впливаючи на ріст клітин у людей та інших тварин, тому намагалися додати ген в рослини рису, а потім спостерігали, як рослини розвиваються.

У лабораторних умовах рослини рису дали втричі більше врожай. В ході реальних польових випробувань, рослини дали на 50% більше зеленої маси і на 50% більше врожаю рису.

Вчені повторили експерименти з картоплею і отримали подібні результати. Процес передбачає використання тваринного гена FTO у рослині. Але як вчені ще не повністю розуміють цей механізм. Професор думає, що можуть існувати альтернативні способи досягнення такого ж ефекту.

«Схоже, що рослини вже мають цей рівень регулювання, і все, що ми зробили, це активували його», — сказав професор Хе. Отже, наступним кроком буде виявлення механізму, як це зробити, використовуючи наявну генетику рослини».

Джерело: Farming UK
© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.
Виконано за допомогою Disqus