SHARE

Не існує кукурудзи подвійних стандартів —

про переваги силосних гібридів UNIVERSEED

Не існує кукурудзи подвійних стандартів — ПРО ПЕРЕВАГИ СИЛОСНИХ ГІБРИДІВ UNIVERSEED
Silage Workshop — масштабний захід для професіоналів тваринництва, який щороку проводиться компанією LNZ Group. Цьогорічним місцем зустрічі фермерів, агрономів та зоотехніків низки аграрних підприємств стало ТОВ «Острійківське», що у Білоцерківському р-ні на Київщині.

Саме на базі господарства, спеціалізація якого — молочне тваринництво та рослинництво для забезпечення потреб ВРХ — провідні фахівці агропромислового холдингу LNZ Group презентували лінійку гібридів силосної кукурудзи UNIVERSEED.
За своїм визначенням «воркшоп» передбачає інтенсивне навчання. Отже, є сенс порівняти спікерів — фахівців агросектору — з лекторами аграрного факультету в університеті.
За своїм визначенням «воркшоп» передбачає інтенсивне навчання. Отже, є сенс порівняти спікерів — фахівців агросектору — з лекторами аграрного факультету в університеті.
Тому ми розділили виступи та коментарі усіх учасників на теми, як пари із різних предметів у імпровізованому «Аграрному університеті LNZ Group». Щоб розібратися у перевагах силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED логічно розпочати навчання з «Біології».

Лектором тут виступив Леонід Чорний, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group.

Чим відрізняються силосні гібриди UNIVERSEED від традиційних

Як стверджує фахівець, виведення силосних гібридів UNIVERSEED (S2610/EXPG600 (ФАО 260); S3825 (ФАО 380); S3909 (ФАО 390); S4210 (ФАО 420); S4211/EXPG608 (ФАО 440)) взагалі змінює поняття про силос і про кукурудзу.
«Мало хто може сказати, що мають кукурудзу виключно силосного напрямку. Водночас, LNZ Group може похизуватися наявністю у своєму портфелі кукурудзи, яка відповідає всім стандартам якісної силосної культури з такими смаковими та енергетичними якостями, котрі роблять її постійною складовою раціону молочних корів. Усім тваринникам треба зрозуміти, що не існує кукурудзи подвійних стандартів. Є силосна кукурудза і є зернова. Тому компанія LNZ Group пропагує чітку лінію: щоб отримати якісне молоко та великі надої, для корму ВРХ має використовуватися лише силосна кукурудза», — говорить Леонід Чорний.
Леонід Чорний, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group
За його словами, селекція силосних гібридів UNIVERSEED відрізняється балансом зеленої маси і зерна. Причому, зерна крохмального, що несе в собі енергію. А зелена маса є джерелом клітковини, необхідної для годівлі тварин.

Тваринництво загалом та ВРХ зокрема, просто не може існувати без кормів, без енергії, без клітковини. Тому агрохолдинг LNZ Group і пішов на цей крок. Бо має власні тваринницькі підприємства, де вже давно використовує ці гібриди.
«Що люди втрачають, коли використовують звичайні гібриди? Вони мають недобір силосної маси та енергетичних ресурсів. Зокрема, крохмалю, котрий у зерні кукурудзи бренду UNIVERSEED знаходиться у достатній кількості. Тобто, звичайні гібриди «не дотягують» за вмістом крохмалю, проти нашої кукурудзи», — заявив спікер.
Ще однією відмінністю, на якій наголосив Леонід Чорний, стала норма висіву нових гібридів. Раніше, силосні сорти кукурудзи та навіть зернові гібриди, що сіяли на силос, або кукурудзу подвійного напрямку, висівали із збільшеною до 90-95 тис./га нормою. Зараз же рекомендація фахівця була висівати з густотою 68-72 тис./га.
«За такої схеми кукурудза показує себе набагато краще. Це також переходить в площину економіки, тому що ми рахуємо скільки грошей економимо на насінні. Один мішок — це 80 тис. насінин — є стандартною посівною одиницею. Вона дозволяє засіяти навіть більшу площу, ніж один гектар. І нам не треба докупляти насіння, щоб засіяти цей самий гектар, якби працювали за старою схемою — із загущеною густотою», — розповідає Леонід Чорний.
Наступна перевага силосних гібридів UNIVERSEED — повільна віддача вологи і можливість пролонгації періоду збирання. Зазвичай силос потрібно збирати максимально швидко, бо він стрімко підсихає. Ті гібриди, що довго залишаються зеленими, забезпечують збереження більшого об’єму зеленої маси.
«Силосні гібриди кукурудзи, які ми презентуємо — це північноамериканська селекція, яка вийшла на ринок України з 2018 року. Компанія LNZ Group є її ексклюзивним дистриб'ютором. Ця кукурудза сьогодні крокує по Україні дуже великими кроками. Наша лінійка представлена п’ятьма гібридами, усі із зубоподібним зерном. Недарма, кукурудза силосного напрямку зветься Leafy та Leafy-Floury, адже вона вирізняється борошнистим типом зерна та додатковою облиствленістю (велика кількість листків, як над качаном, так і по всій висоті рослини прим. ред.) та забезпечує на 10-12% більше засвоюваності крохмалю», — говорить менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group.
Як стверджує наш спікер, зернова кукурудза налічує 7 листків над качаном. Тоді як всі гібриди силосної кукурудзи, як правило мають від 7 до 15 листків. Така будова рослини змінює баланс перетравної та не перетравної частин в зеленій масі, а потім і в силосі. Тобто, силос такої кукурудзи буде характеризуватися більшою перетравністю. А це позитивно позначається на надоях.

Повертаючись до переваг борошнистої структури крохмалю, варто зазначити, що таке зерно краще розплющується та силосується. А потім, вже при годівлі тварин, спостерігається більший вихід тієї енергії, з якої отримується молоко.
«Ми завжди застерігаємо виробників, хто купує в нас гібриди UNIVERSEED: не варто піддаватися спокусі при вигляді великих гарних качанів змолотити цю кукурудзу на зерно. Адже на зерно вона молотиться вкрай важко. В кращому випадку буде 10-15% дробленого зерна. Інша перевага силосних гібридів — така кукурудза знаходиться на 5-7 днів довше у фазі  молочно-воскової стиглості. А ми, відповідно, маємо ширше вікно для збирання силосу. Можемо від початку до кінця процесу заготівлі покласти в яму зелену масу приблизно однакової якості», — застерігає фермерів Леонід Чорний.
Підтверджує ефективність введення у раціон тварин силосу з гібридів кукурудзи UNIVERSEED і Микола Березовський, комерційний директор ПСП «Новоселиця», що на Житомирщині:
«Вирощуємо силосні гібриди UNIVERSEED вже протягом 4 років. Наше господарство нараховує 400-450 голів дійного стада. Наразі будуємо нову ферму, адже бачимо у молочному тваринництві майбутнє і гарні перспективи. Ми засіваємо близько 150-180 га двома гібридами: S3909 і S4210. У нас на полях практично та сама картина, яку сьогодні презентували на демоділянках тут у «Острійківському». І це дуже класно. Не враховуючи минулого року, коли скрізь була складна ситуація із силосом через усім зрозумілі причини, ми повністю задоволені матеріалом, який пропонує LNZ Group. У кормовій групі вони взагалі не мають конкурентів», — визнає житомирський аграрій.
© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.
www.universeed.pro
+38 097 00077 72
universeed@lnz.com.ua
Виконано за допомогою Disqus