SHARE

SDHI — НОВИЙ КЛАС ДІЮЧИХ РЕЧОВИН

________________________________________________________________________________________________________

Особливості застосування та ефективність

Фунгіциди широкого спектру дії з класу карбоксамідів (SDHI) завойовують усе більше визнання аграріїв. Якщо говорити, наприклад, про сегмент зернових фунгіцидів, то тенденції та статистика говорять самі за себе. Згідно даних компанії Kleffmann Group за останні 5 років, частка карбоксамідів у цьому сегменті зросла на 10 %, водночас майже прямопорційно частка триазолів на зернових зменшилася на 11 %. Це вказує лише на те, що агровиробники все більше схиляються до використання інноваційних продуктів і високо оцінюють їхню дію, ефективність та економічну вигоду. Фактично, застосування SDHI фунгіцидів стає повноцінним трендом. Що стоїть за цією назвою та завдяки чому ця група препаратів така ефективна — розберемо в новому матеріалі проєкту Агротренди.

Історія створення

________________________________________________________________________________________
Ранні фунгіциди класу SDHI, зокрема карбоксин, були вперше застосовані в сільському господарстві наприкінці 1960-х років проти хвороб, викликаних базидіоміцетами, як-от іржа та ризоктонія. Водночас вони характеризувалися обмеженою активністю проти інших патогенів.
Знання про генетичні чинники, що впливають на еволюцію стійких до специфічних патогенів популяцій, дали поштовх для створення нових, інноваційних продуктів. Вони забезпечують надійний контроль широкого спектру хвороб, коли застарілі класи діючих речовин вже не справляються ефективно.
Наприклад, свій перший карбоксамід компанія BASF зареєструвала у 1974 році. Діюча речовина Benodanil була призначена для обробки насіння. На додачу до молекул «першого покоління» вже в 2004 р. компанія випустила на ринок боскалід, фунгіцидний карбоксамід із ширшим спектром дії та потужністю для захисту ріпаку, зернових і спеціальних культур. Розуміючи, що карбоксаміди мають значний потенціал, вчені компанії BASF у 2001 році розпочали дослідницький проєкт у пошуках нового, активного компонента для боротьби з септоріозом та різновидами іржі. Результатом багаторічних досліджень стала поява на світовому агроринку в 2011 році молекули, яка зробила справжню наукову революцію у сфері захисту рослин – Ксеміум®.

Механізм дії та молекула Ксеміум®

________________________________________________________________________________________
Фунгіциди інгібітори сукцинатдегідрогенази (SDHI) відіграють важливу роль у захисті рослин від багатьох фітопатогенних грибів. Хімічний вплив діючих речовин цього класу здійснюється шляхом блокування ферменту сукцинатдегідрогеназа (SDH), який відіграє ключову роль у диханні клітин гриба. Це так званий центр із виробництва енергії гриба, а без ферментів, як відомо, мітохондрії не можуть функціонувати і патогенна дія припиняється.

Читати за темою: Діюча речовина чи рецептура — що вирішує ефективність фунгіциду

Розглянемо яскравого представника класу SDHI, діючу речовину компанії BASF — Ксеміум®, яка входить до складу таких SDHI-препаратів, як Пріаксор®, Адексар® СЕ Плюс, Систіва® й Кінто® Плюс на зернові культури.
Особливість молекули Ксеміум® полягає в її унікальній мобільності, яка забезпечує ефективність Ксеміум® -вмісних фунгіцидів, тим більше, коли мова йде про необхідність лікувальної дії.
На шляху до своєї мети фунгіцид має подолати безліч перешкод: проникнути через жирові шари листка (поверхневий восковий шар, клітинні та мітохондріальні мембрани) і транспортуватися по водному середовищі у вигляді клітинних стінок та ксилеми. Не кожен фунгіцид здатний швидко подолати ці бар’єри та дістатися патогена.
Феномен мобільності Ксеміум® у тому, що молекула може набувати різних структур залежно від типу середовища – вона може бути більш гідрофільною (тобто легко адаптуватися до водного середовища), що важливо для адгезії, або більш ліпофільною (тобто легко пристосовуватися до жирового середовища), що відіграє важливу роль у переміщенні по провідних пучках і для розподілу всередині листка. Отож, молекула Ксеміум® швидко поглинається листовою поверхнею та швидко транспортується всередині листка, уражаючи патоген і забезпечуючи стоп-ефект.
Та це ще не всі «тузи в рукаві» Ксеміум®. Потрапляючи на листову поверхню, не вся кількість діючої речовини поглинається листком. Більша частина, потрапляючи на листову поверхню, все ж залишається зверху на листку у вигляді «депо» і не повністю проникає всередину. Це уможливлює поступове вивільнення та проникнення діючої речовини для довготривалого системного захисту й профілактичної дії.
Ці дві особливості (надмобільність та функція депо), у поєднанні з чудовою внутрішньою активністю, дозволяють використання діючої речовини з максимально гнучкими термінами застосування. Завдяки системним властивостям, Ксеміум® ефективно контролює поширені хвороби зернових культур, як-от септоріоз, піренофороз, сітчаста плямистість, ринхоспоріоз та інші. Ще однією перевагою Ксеміум® є ефективний захист від кореневих гнилей і снігової плісняви, які призводять до значного зрідження посівів та недобору врожаю.

Ксеміум® vs триазоли

_____________________________________________________________________________________________
Ефективність фунгіциду забезпечується лише тоді, коли діюча речовина досягає місця дії, щоб «зустрітися» з цільовим об’єктом. Найбільш поширені фунгіцидні діючі речовини – азоли, ефективні проти плямистостей лише у фазу активного росту міцелію в тканинах листків. Тому вони мають бути обов’язково поглинуті рослиною, що відбувається доволі інтенсивно при температурі понад +12 °С. У випадку зниження температури проникна здатність азолів суттєво знижується, що зменшує і їхню фунгіцидну дію.

Водночас Ксеміум® починає «працювати» вже на поверхні листка, як тільки спори грибів починають «проростати» гіфами. Ця властивість забезпечує ефективність діючої речовини вже від +5 °С, гарантуючи профілактику та «недопущення» патогена всередину рослини.
Інша важлива складова ефективності діючої речовини – це характер її ксилемної транслокації, який залежить виключно від фізико-хімічних властивостей самої молекули і не знаходиться в зоні впливу розробників формуляцій чи маркетологів. Оптимальні показники розчинності Ксеміум® у воді та ліпідах забезпечують відповідне розповсюдження листовою пластинкою, не залишаючи недолікованих ділянок і не викликаючи підпалів кінчика листка, чим нерідко «грішать» азоли.
Вплив стробілуринів, які блокують мітохондріальне дихання, на спору, що проростає, – важливий момент у захисті рослини від патогена. Превентивний захист дає можливість рослині уникнути пошкоджень тканин і, як результат, не витрачати сили на боротьбу з патогеном. Але якщо патоген вже проник всередину рослини, то стробілуринова група не може повністю проконтролювати його. Підсилити дію в такому разі допоможуть карбоксаміди, які також блокують мітохондріальне дихання, але на іншій ділянці.
Представником такого ефективного рішення для контролю піренофорозу є SDHI-фунгіцид Пріаксор®. Комбінація стробілурину, піраклостробіну, з молекулою Ксеміум® контролює основні хвороби пшениці (септоріоз і піренофороз) та ячменю (сітчаста плямистість і ринхоспоріоз). Завдяки вмісту Ксеміум® продукт характеризується високою лікувальною дією та довготривалим захистом від 2 до 3 тижнів. Рекомендована норма застосування препарату – 0,3 л/га у фазах ВВСН 30-32 або ВВСН 37-39.

Пріаксор® безазольний Ксеміум®-вмісний фунгіцид

_____________________________________________________________________________________________________
Більшість зернових фунгіцидів на українському ринку містять у своєму складі триазольний компонент, хоча, як доводить наш попередній розділ, це зовсім не обов’язкова складова. У 2020 році компанія BASF довела це, вивівши на ринок безазольний фунгіцид на зернові культури Пріаксор®.
2020 рік став пілотним для цього препарату в Україні. Але вже навіть після першого року застосування на місцевих полях препарат знайшов прихильників і продемонстрував свої можливості в захисті пшениці та ячменю.

Читати за темою: Новітній захист від хвороб на прикладі піренофорозу пшениці

Наведемо кілька результатів польових випробувань. Торік найвищу прибавку врожаю — +7,7 ц/га отримали від застосування Пріаксор® в агроцентрі BASF у Полтавській області. У порівнянні з триазольними препаратами цього ж цінового сегменту він продемонстрував найкращий результат:
А ось фото для візуального порівняння дії Пріаксор® у нормі 0,3 л/га проти септоріозу:

Пріаксор® на озимій пшениці. Результати досліджень в агроцентрі BASF,

Терезине, Київська обл., 2019 р.

На ячмені результати ще більш помітні. Дворазове застосування Пріаксор® в агроцентрі BASF у Хмельницькій області:
Той самий дослід на фото:

Ярий ячмінь. Результати досліджень в агроцентрі BASF на Хмельниччині, 2020 р.

Насамкінець варто додати, що раніше фунгіциди класу карбоксамідів на ринку України були переважно дорогими і преміальними продуктами, не по кишені кожному агровиробнику. BASF стала першою компанією на ринку ЗЗР, яка пропонує SDHI-фунгіцид Пріаксор® за доступною ціною, що теж допомагає вирішити важливе завдання — заощадження коштів господарства.
Успіх кожного сільгоспвиробника залежить від безпечних та надійних засобів боротьби з хворобами сільськогосподарських культур. Високоефективні та інноваційні фунгіциди є ключовим чинником для сталого контролю над грибковими хворобами, а також забезпечують відмінну якість врожаю. Тому майбутнє сільського господарства, безперечно, напряму залежить від інноваційних рішень, що надійно захищатимуть врожай, примножуватимуть його та підвищуватимуть рентабельність господарств.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.
Виконано за допомогою Disqus