SHARE
Анна Клочко

Математика обприскування агродронами

Все про вартість та рентабельність використання
Анна Клочко
Математика обприскування агродронами
Все про вартість та рентабельність використання
«Бум» агродронів накрив Україну у 2021 році. Немає такого фермера, що не чув би про дрони-обприскувачі. Багато аграріїв вже встигли придбати для свого господарства «летючого помічника» або скористалися послугами сервісної бригади з обприскування.

Про неабиякий попит на БПЛА* для сільського господарства свідчать показники продажів агродронів компанії QUADRO.ua, що є офіційним партнером, імпортером, дистриб'ютором та інтегратором рішень DJI та DJI Agriculture в Україні. Так, за неповних 9 місяців поточного року компанія продала агрокоптерів у 20 разів більше, ніж торік. Наступний 2022 рік маркетологи QUADRO.ua вже називають «найбільш вибуховим», адже все більше фермерів планують розширити свій технічний парк аграрним дроном. Щоб точно не помилитися з вибором, треба все ретельно перерахувати, глибоко зануритися в агроматематику.

Для цього Kurkul.com звернувся до Вадима Остапенка, провідного консультанта із впровадження безпілотних технологій агродепартаменту компанії QUADRO.ua.
*безпілотний літальний апарат

Переваги агрокоптерів для фермерських господарств

Kurkul.com: Розпочнемо з переваг, що мають агрокоптери. У чому їх сила та користь для фермерських господарств?

Вадим Остапенко: Якщо говорити про переваги коптерів, то це має сенс у контексті порівняння агродронів із наземною технікою. Так, при наземній обробці є два варіанти: самохідний обприскувач або причіпний обприскувач. Саме з цією технікою конкурують новітні агрокоптери DJI.

Основними перевагами дронів я би назвав наступні їхні характеристики:

1. У порівнянні з будь-яким наземним обприскувачем, дрон вирішує проблему витоптування на 100%. Наразі існує низка технологічних рішень для наземної техніки, що мінімізують витоптування, але воно все рівно залишається. Сума втрат залежить від конфігурації поля. Але мінімум 1% посівів навіть ідеально «запакований» самохідний обприскувач обов'язково витопче. Я бачив поля максимально складної конфігурації із перешкодами посередині. Там рівень витоптування рослин колесами сягав 10%. Рахуємо, що середній показник витоптування посівів наземною технікою складає 3-5%.

2. Наступне питання, яке вирішує дрон — це пошкодження рослин штангами цих обприскувачів. Максимальний кліренс у самохідного обприскувача сягає 2 м. Відповідно, як штанга, так і кліренс можуть пошкоджувати верхівки посівів.
Вадим Остапенко, провідний консультант із впровадження безпілотних технологій агродепартаменту компанії QUADRO.ua
Вадим Остапенко, провідний консультант із впровадження безпілотних технологій агродепартаменту компанії QUADRO.ua разом із агродроном Agras T30
3. Третьою беззаперечною перевагою використання коптерів при обробці полів варто назвати відсутність ущільнення ґрунту. В тих місцях, де протягом сезону наземний обприскувач проходить від 2 до 10 разів, всі колії інтенсивно переущільнюються. А така технологічна операція, як глибоке рихлення, проводиться лише раз на 4 роки. Виходить, якщо наступного року в цих зонах буде інша культура рости, то ущільнення ґрунту негативно вплине на розвиток рослин.

4. Наступний козир коптера — його здатність працювати одразу після дощу. Водночас наземна техніка змушена перечекати день-два, щоб зайти у поле, інакше вона там просто загрузне.

5. І ще коптер дає можливість точкового або локального обробітку. Наприклад, якщо посередині поля було знайдено ділянку, що відстає у розвитку, або там спостерігається надмірне забур’янення, коптер дає можливість обробити виключно цей клаптик поля. Натомість наземний обприскувач не поїде заради якоїсь невеликої площі. До того ж у нас в Україні земельні відносини провокують такі проблеми, як «шахматка» на полях і маленькі земельні ділянки. Це коли 1–3 паї об’єднані у невеличкі поля. Відповідно, господарству немає сенсу гнати обприскувач заради 6-10 га. Це ж тягне за собою витрати солярки на доїзд, значне витоптування через велику кількість розворотів. Тож для  невеликих ділянок складної конфігурації агрокоптер — взагалі незамінна річ.

Фінансова математика застосування дрона для фермера

Kurkul.com: Як відрізняється ціна агродрона від вартості стандартної техніки різних сегментів?

Вадим Остапенко: Сам коптер орієнтовно коштує 600 тис. грн. До нього ще треба додати генератор за 85-100 тис. грн. Візьмемо для наших розрахунків максимальну цифру — 100 тис. Важливо врахувати додаткові витрати на змішувальний вузол, бочку, освітлення. Це приблизно ще 20 тис. грн. Отже, загальні витрати на коптер наближаються до 720 тис. грн.

Коли клієнт купує в нас дрон, один оператор від його господарства навчається безкоштовно. Якщо фермер бажає підготувати більше пілотів, то навчання 1 додаткового оператора обійдеться у 8 тис. грн.

Конвертуючи розрахунки в американську валюту, отримуємо коптер за $27 тис. Саме стільки коштує і новий причіпний обприскувач українського виробництва. Але цей обприскувач сам не поїде, до нього треба ще придбати трактор, мінімум МТЗ. А він, своєю чергою, теж коштує близько $25–27 тис., дивлячись, хто як виторгує. Адже можна і б/в техніку придбати. Тобто причіпний обприскувач із трактором коштуватиме від $50 тис.

Якщо ми врахували трактор для причіпного обприскувача, логічно буде додати вартість непоганого автомобіля для транспортування коптера — зупинимося на $20 тис. У багатьох аграріїв є можливість відчутно зекономити на цій статті витрат, придбавши б/в авто з причепом приблизно за $8 тис. Але ми будемо оперувати майже максимальними цифрами. Як підсумок, отримуємо «бойовий» комплект дрон+авто за $47 тис. Щодо якісного наземного самохідного обприскувача, його ринкова вартість варіюється наразі від $230 до $250 тис. Відповідно, за один самохідний обприскувач ми можемо купити 5 комплектів дронів, повністю готових до роботи.

Kurkul.com: Важливим параметром при порівнянні техніки є строки амортизації. Які обприскувачі лідирують за відповідними показниками?

Вадим Остапенко: Термін амортизації агродрона складає два роки. Гарантія майже на всі елементи нашої останньої моделі Agras T30 становить саме 2 роки. Комплект, який ми надаємо при відвантаженні коптера клієнтові, розрахований на обробку 9 тис. га. Одна батарея може зробити тисячу гарантованих циклів. У середньому один виліт покриває площу 3 га. За сезон коптер може обробити 4,5-5 тис. га. Це абсолютно реально, враховуючи кількість днів, що відповідають погодним параметрам для внесення.

Коли йде мова про будь-яку техніку, варто звертати увагу на вартість її обслуговування. Говорячи про ремонт дронів, доцільно закласти наступні статті витрат: поломку всіх 6 пар пропелерів і одне падіння протягом сезону. Пара пропелерів коштує до 4 тис. грн. Як результат, заміна повного комплекту обійдеться у 24 тис. грн. А ось середня вартість ремонту після жорсткого падіння обійдеться власникові у 60-65 тис. грн з ПДВ. Якщо додати ще непередбачувані витрати, обслуговування коптера за сезон коштуватиме близько 100 тис. грн.

Щоб усе було по-чесному, треба врахувати обслуговування генератора. Вважаю, що 30 тис. грн буде достатньо. Сервісні витрати на автівку ми не будемо брати до уваги, адже вона використовується як у сезон, так і у міжсезоння. Ще маю одну пораду щодо генераторів. Генератор можна використовувати взимку чи коли немає світла. Скажімо, 10-кіловатний генератор може живити бригаду.
Амортизація наземних обприскувачів складає 3–4 роки. На ремонт, обслуговування чи можливий апгрейд причіпного обприскувача я би закладав не менше 100 тис. грн. Самохідний обприскувач однозначно буде дорожчий в обслуговуванні. Умовно виділимо 150 тис. грн на ремонт, не забуваючи порахувати доїзд сервісника.

У нас в компанії QUADRO.ua можливий лише один варіант, коли власник самостійно привозить коптер до нашого сервісного центру. І наш спеціаліст працює з поломками на місці. Залежно від рівня складності ремонту прийдеться почекати декілька годин або забрати свій Agras через декілька днів.

Kurkul.com: Наскільки відрізняється оплата праці операторів наземних обприскувачів та дронів?

Вадим Остапенко: Оплата праці оператора коптера протягом сезону — фіксована і становить 10-15 тис. грн, плюс бонус за оброблені гектари. У оператора є помічник, платня котрого приблизно вдвічі менша.

У механізатора наземного обприскувача є сезонна фіксована ставка. Деякі господарства практикують погодинну оплату праці. Із власних джерел мені відомо, що на обприскуванні у сезон механізатори заробляють близько 1 тис. доларів, працюючи з ранку до ночі або з вечора до ранку.

Але затратна частина на обслуговування обприскувачів цим не закінчується. Ще є витрати на паливо. Середніми показниками витрат на гектар тракторного палива вважатимемо 0,5 л. Обов’язково треба зважати на доїзд техніки до поля. І витрати там більші. При розрахунках «паливної» статті витрат деякі господарства «розмивають доїзні» на витрати з обробки гектара. Таким чином, рахуємо умовно 1,5 л/га солярки за одне внесення.

У випадку з агродронами генератор буде «їсти» бензину 4 л/год. У середньому за годину коптер обробляє 12 га. Після нехитрих підрахунків розуміємо, що на 1 га маємо витратити 350 мл бензину. Ще треба доїхати з дроном до поля. Нехай у нас буде найненажерливіший дизель, що проковтує 10 л на 100 км та необхідність для бригади проїхати по 200 км в обидва боки. У підсумку, на обприскування 100 га посівів ми витратимо 0,5 л солярки на доїзд і 350 мл бензину на генераторі.
Вадим Остапенко, провідний консультант із впровадження безпілотних технологій агродепартаменту компанії QUADRO.ua
Вадим Остапенко, провідний консультант із впровадження безпілотних технологій агродепартаменту компанії QUADRO.ua разом із агродроном Agras T30

Порівняльна таблиця витрат на придбання та обслуговування обприскувачів різних типів

Kurkul.com: Порівняйте витрати на обробку 1 га агродроном і обприскувачем. Що є менш затратним?

Вадим Остапенко:Беручи до уваги наші попередні розрахунки за умови, що ми з нуля запустили бізнес, придбавши, окрім комплекту коптера, ще й автомобіль, враховуючи сервісне обслуговування, бензин і зарплатний фонд бригади, отримуємо затрати 200 грн на гектар. До речі, оплата праці бухгалтера та утримання офісу вже також передбачені в цій цифрі. Повторю — така математика актуальна у випадку, якщо починати абсолютно з нуля. В середньому зараз по Україні послуга обприскування з агродронів коштує 350 грн/га з ПДВ. З урахуванням податку отримуємо 240 грн/га.

Різниця в 110 грн на кожному гектарі і є чистим прибутком. І це за умови обробітку по 350 грн за гектар. Але тенденції на ринку невблаганні — за прогнозами експертів, дешевше, ніж 500 грн/га, наступного сезону ніхто з сервісних бригад навіть не почне працювати.

По наземному обприскувачу складно порахувати, адже мало хто купує весь комплект з нуля. Треба мати на увазі багато факторів, як-от підвезення води. Свого часу ми на декількох фермах нарахували, що одне обприскування вартує їм близько 85-90 грн/га. Але то за умови, що сам обприскувач вже є у господарстві, до того ж він вже давно замортизований. Якщо ми повернемося до моделювання ситуації, коли «все з нуля», то витрати на обприскування 1 га складуть приблизно 140 грн.

Аналогічно, якщо все рахувати по-чесному також для «самоходки», обробка гектара коштуватиме 200 грн.

Ціна питання: вартість, продуктивність та страхування

Kurkul.com: Яке покриття забезпечують агродрони різних категорій та цінового сегмента? Як відрізняється продуктивність цих варіантів?

Вадим Остапенко: Я можу говорити щодо продуктивності за одну годину при нормі виливу 7 л/га у відношенні до 3-х основних моделей дронів DJI — це Т20, флагманської Т30 і теоретично Т10, бо особисто її ще не тестував.

Отже, найменша модель лінійки Agras — Т10 за годину впорається з 4 га. Модель 2020 року Agras Т20 з баком на 20 л обробляє по 8 га/год, тоді як DJI Т30 обприскує вже 12 га/год (але можна й більше). На продуктивність роботи дрона-обприскувача помітно впливає рівень кваліфікації оператора та його помічника.

Свого часу укомплектований Agras Т20 коштував 642 тис. грн. А зараз потужнішу «тридцятку» можна придбати за 600 тис. грн. Коптер Agras T10 належить до іншого цінового сегменту, його ціна — 325 тис. грн. Я певен, що господарства з зембанком до 300 га можуть сміливо собі дозволити такого «літаючого помічника».

Порівняльна таблиця вартості та продуктивності моделей агрокоптерів лінійки AGRAS

Kurkul.com: Як відбувається страхування агродронів, на які суми та випадки це розраховано?

Вадим Остапенко: У нас був єдиний страховий випадок — це досвід нашого клієнта. Отже, вартість страховки складала 12% від вартості коптера (у нас страхується тільки коптер, батарею не варто страхувати). Якщо ціна коптера Т30 складає 384 650 грн, то вартість страховки, що має заплатити клієнт — 46 тис. грн. Після падіння коптера вартість ремонту склала 90 тис. грн, франшиза 5%, що рівно 19 250 грн. Відповідно страхова компанія компенсувала 70 750 грн. Договір на страхування коптера налічує понад 10 пунктів, має багато уточнень і винятків. Приміром, якщо ви літали біля ЛЕП, це вже рахується, як ризикована дія.

Наразі з’являється все більше страхових компаній, що страхуть коптери. Але ще немає достатньої кількості статистичних даних для якісного аналізу. Наприклад, страховики відштовхуються від умовного правила, що 60% коптерів падають за сезон. Але по факту з 20 застрахованих коптерів впали лише три.

Випадки пошкодження коптерів повинні бути зафіксовані та підтверджені сервісною службою. Вона видає висновок і визначає вартість ремонту. Слід розуміти, що на поточний момент страхування коптерів — це далеко не КАСКО. З автомобілями вся схема вже давно відпрацьована, з дронами — поки що ні.

Як розкрити потенціал агродрона

Kurkul.com: Для яких господарств, з яким зембанком доцільно використовувати дрони? Чи є це придбання доцільним для дрібного фермера?

Вадим Остапенко: Найменше господарство, яке цього року придбало коптер, має 650 га землі. Воно знаходиться у Миколаївській області. Фермер разом із помічником самостійно літають, обприскують. З квітня вони почали вносити ЗЗР на ділянках з ріпаком, потім проводили десикацію. На соняшникових полях вони вносили фунгіциди. За один сезон активного використання агродрона на своїх полях аграрій повністю його окупив.

Kurkul.com: Чимало компаній надають послугу обприскування «під ключ». Скільки коштує така послуга?

Вадим Остапенко: Ця послуга коштує в середньому 350 грн при нормі виливу 7 л. У разі  збільшення норми вартість послуги росте пропорційно. При малооб’ємному внесенні для різних груп пестицидів є різні вимоги. Для інсектицидів і фунгіцидів — це 40-50 крапель на квадратний сантиметр. Але і менша кількість достатньо ефективна. Для ґрунтових гербіцидів кількість крапель має бути більшою, для десикації достатньо 20 крапель. Відповідні таблиці можна знайти у відкритому доступі.

Щодо ЗЗР, то всі існуючі види можна використовувати для обприскування, адже є таке поняття, як моновнесення. Під час використання бакових сумішей треба контролювати, щоб якась із хімічних речовин не перебивала дії іншої. Буває, що через півгодини одна з речовин раптом починає діяти інакше, тому треба кожного разу ретельно готувати розчин. В бакових сумішах використовуються фунгіциди, інсектициди та гербіциди. Ми неодноразово робили бакові суміші з прилипачами, вносили мікродобрива, гумати тощо. Фермер обирає найліпший для себе варіант. Просто треба розуміти, що буде менша кількість води.

Квадрокоптер — джокер у технічному парку фермера

Kurkul.com: А як щодо функціональності обладнання, яке ми порівнюємо, та можливості адаптувати його для розв'язання додаткових задач у господарстві?

Вадим Остапенко: Універсальність є вельми важливою характеристикою. Зокрема, у випадку купівлі МТЗ, трактор може виконувати додаткові технологічні операції на кшталт транспортування води, боронування, дискування, підготовки ґрунту та навіть може сіяти. Коптер, зі свого боку, може в маленьких нормах вносити певні види добрив або підсівати сидерати. А «самоходка» вміє тільки обприскувати.

Kurkul.com: Чи відрізняється математика обприскування садів?

Вадим Остапенко: Обприскування дерев дроном відрізняється від їхньої обробки наземним обприскувачем передусім тим, що коптер «обдуває» крони зверху, а не збоку, як його наземний візаві.

Математика, відповідно, відрізнятиметься через збільшену норму виливу — вартість обробки буде більша. Пропорційно це можна вирахувати наступним чином. При нормі виливу 7 л за один виліт можливо обробити 3 га. Цього року ми обприскували садок 20 літрами. Отже, продуктивність зменшується в 3 рази — за годину коптер обробляє вже не 12 га, а лише 4 га. Вартість технологічної операції збільшується пропорційно. Цьогоріч сервісні компанії мали досвід обробки вишні та персиків. На півдні Бессарабії працювали з рисовими полями, а ще робили десикацію сафлору. В цілому, було не дуже багато подібних замовлень. Якщо сільське господарство консервативне, то садівництво — ще більше.

Kurkul.com: Чи є шанс у дрібного фермера окупити вартість дрона за один сезон?

Вадим Остапенко: Тут варто звертати увагу на цілий ряд чинників. Зокрема, мінімізація витоптування дає прибавку врожайності. Для моделювання наочної ситуації візьмемо ріпак, якого ми зібрали 3 тонни з 1 га і продали за 60 тис. грн. У разі використання коптера ми повністю виключили витоптування (приблизно 5% посівів — це економія 3000 грн). Плюс, внесення певних препаратів, інсектицидів, фунгіцидів умовно дало прибавку врожаю на 300 кг. Підраховуємо й отримуємо плюсом 7200 грн за рахунок одного внесення і невитоптування.

Розглянемо приклад із соняшником, щоб зрозуміти наскільки швидко можна окупити коптер. Так, при актуальній ціні на соняшник 17 тис. гривень за тонну достатньо обробити 160 га та отримати надбавки в 300 кг з гектара. З виручених грошей спокійно можна придбати Agras T30.
Попри все це, моя особиста думка, що коптер ніколи не замінить наземного обприскувача. Ви ніколи не зможете замінити коптером наземну техніку через залежність від погодних умов. Усі БПЛА дуже сильно прив’язані до вітру та вологості. Вітер — це взагалі для нас критично. За минулі два сезони, наприклад, у Харківській, Полтавській та Сумській областях за 90 днів обприскування лише 5 днів дійсно відповідали вимогам внесення саме через несприятливі погодні умови.

Що ж, чи є придбання коптера доцільним для дрібного фермера? Я щойно розрахував усе на прикладі ріпаку та соняшнику. Якщо в господарстві відпрацьовані процеси таким чином, що все робиться за планом, а погодні умови дозволяють вчасно виконувати необхідні технологічні операції, то доповнити наземний обприскувач дроном — доцільно.

Коптер — на даному етапі своєї технічної еволюції, що передбачає наразі вельми невеликий об’єм бачка, не впорається з підживленням рослин. Коптером не можна внести карбамід, КАС чи сульфат магнію. Тобто все те, що потрібно розчиняти у великій кількості рідини. Тим не менш, розвиток аграрних технологій наразі настільки стрімкий, що дуже скоро репутація агродрона, як справжнього джокера, буде непорушною та беззаперечною.

Kurkul.com: Ефективність обприскування залежить від багатьох факторів, зокрема від технічних налаштувань. Як фермеру розібратися у таких складних деталях?

Вадим Остапенко: Для коптера Agras Т30 ми налаштовуємо 4 параметри: ширину паралельного прольоту, висоту, норму виливу та швидкість польоту. Перший параметр — ширина — задається при створенні місії на пульті. Її максимальний показник — 9 м. Потенціал агродрона якнайкраще розкривається на висоті 4 м над посівами. Але треба стежити за оптимальним співвідношенням одразу всіх 4-х параметрів. Дослідним шляхом ми встановили, що для більшості господарств найбільш робочою є схема, коли ширина паралельного прольоту — 7,5 м, а висота — 3 м. Або інше співвідношення: 6 м ширина та 2 м висота.

Для визначення цих співвідношень компанія QUADRO.ua провела безліч досліджень, поставила достатньо експериментів, щоб наразі вільно та ефективно оперувати практичними даними.

Швидкість має значення при роботі на полях зі складним рельєфом. Поля з пагорбами, долинами та відчутною різницею висоти рослин змушують покладатися на чітку роботу радара. Щоб він працював максимально вправно, оператор має зменшити швидкість, мінімізуючи ризик падіння чи зіштовхування коптера з рослинами. На рівних полях можна працювати зі швидкістю до 23 км/год. На полях із складним рельєфом не варто розганятися понад 10-12 км/год.

Щоб розібратися в усіх деталях, можна звернутися до наших спеціалістів. У нас є окремий чат для тих, хто вже пройшов у нас навчання. А там, до речі, вже більше сотні людей.
© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.
Виконано за допомогою Disqus