Огляд цифрових рішень в агро

Куди рухається агро ― огляд передових цифрових рішень

11 серпня 2021 1114 0

Наприкінці 2020 р. регіональне бюро Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) країн Європи та СНД разом з Продовольчою сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) запустили проєкт «Цифрова досконалість у сільському господарстві Європи та Центральної Азії» для визначення, демонстрації та відзначення передових практик та інноваційних рішень, які виявилися успішними у просуванні цифрової трансформації сільського господарства в регіонах. У першому етапі конкурсу взяли участь понад 200 заявників із 38 країн.

Загалом було представлено 171 рішення, з яких комітет з оцінки визначив 21 фіналіста в семи категоріях, що змагатимуться за перемогу. Щоб показати, які інновації чекають на агробізнес у найближчому майбутньому, або вже працюють для аграріїв сьогодні ми вирішили зробити невеликий огляд найцікавіших фіналістів конкурсу у кожній категорії.

Категорія 1: Нормативні рамки / Розширений доступ до ринку / Фінансові послуги та страхування


Мобільний додаток NMA agro

Національне платіжне агентство при Міністерстві сільського господарства Литовської Республіки здійснює заходи з підтримки сільського господарства, розвитку сільських територій та рибальства.

Читати за темою: Найбільша у світі платформа з продажу агропродукції — як працює Pinduoduo

Мобільний додаток NMA agro

Мобільний додаток, представлений Національним платіжним агентством, покликаний допомогти у керуванні державною підтримкою сільського господарства, розвитку сільських територій та рибальства, а також забезпечити прозорі умови участі у впровадженні інтегрованої системи управління та контролю, підготовки звітів про використані кошти ЄС тощо.;

Цифрова платформа Fresh.Land

Fresh.Land дозволяє споживачам купувати продукцію безпосередньо у фермерів, оминаючи посередників. Компанія розробила новаторську цифрову платформу, яка скорочує ланцюжок постачання, забезпечуючи легкий доступ до продуктів високої якості.

За даними WWF (Всесвітнього фонду природи), подібні платформи можуть заощадити 88% CO2 від зберігання та зменшити харчові відходи на 10%, заощаджуючи 12,7 млн ​​т CO2 щорічно до 2026 року. За словами представників Fresh.Land платформа дозволить споживачам замовляти свіжі, натуральні продукти прямо з полів та одночасно дбати про клімат.

Читати також: Аналіз ґрунту: оптимальний розмір інвестицій заради підвищення врожайності та економії добрив

Скрін одного з екранів платформи Fresh.Land

Категорія 2: Розвиток потенціалу та розширення можливостей


Платформа обміну досвідом ​Organic Farm Knowledge

Платформа​ Organic Farm Knowledge надає доступ до широкого спектра інструментів та ресурсів щодо органічного землеробства, які можуть допомогти покращити виробництво. Платформа сприяє обміну знаннями між фермерами, консультантами та науковцями з метою підвищення продуктивності та якості органічного землеробства по всій Європі. Інструментарій ​Organic Farm Knowledge варіюється від практичних конспектів, листівок до відео та тематичних вебсайтів.

Читати за темою: Микола Мандра: Онлайн-продажі в агро ― це не тренд, а реалії сьогодення

Скрін головної сторінки платформи Organic Farm Knowledge

Система моделювання FarmForesight

Українська платформа, що дозволяє отримати близький до реального досвід управління агробізнесом завдяки симуляційному моделюванню та аналітичним алгоритмам, побудованим на статистичних даних. Система вже успішно використовується у навчанні та оцінці персоналу, бізнес-плануванні та онлайн/офлайн розважальних і бізнесових івентах.

Спираючись на багаторічні дані та історичні сценарії, можна змоделювати конкретні ситуації та покращити навички та знання в управлінні сівозміною, плануванні та закупівлі ТМЦ, виконанні технічних операцій з різними умовами в залежності від погодних та інших умов, продажі врожаю, аналізі власних рішень з агрономічної та фінансової точки зору тощо.

Читати ще: Аграрій 80 lvl: тренажер латифундиста FarmForesight

Система моделювання FarmForesight

Категорія 3: Інноваційні системи сільського господарства та стійке землеробство — Автоматизація ферм, роботи, безпілотники


Робототехніка для виноградників VitiBot

VitiBot — французька промислова компанія на ринку автономних та електричних роботів для виноградників. Компанія супроводжує виноградарів допомагаючи їм розвивати свій бізнес за допомогою новітніх технологічних рішень. VitiBot допомагає вирішувати сучасні екологічні та економічні проблеми, пропонуючи безпілотні роботизовані інструменти.

Читати також: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

Робот VitiBot

Системи моніторингу BRIOAGRO TECH

За допомогою цілодобової системи моніторингу BRIOAGRO фермер може в режимі реального часу отримувати інформацію про зміни на полі, та зрозуміти, коли потрібно втрутитися, щоб поліпшити свої врожаї завдяки інтегрованим системам зрошення.

Робота системи спирається на датчики, зонди та геолокалізовані прогнози погоди. Таким чином, це дозволяє оптимізувати управління сільським господарством, заощаджуючи до 40% на витратах води та на внесенні добрив.

Читати ще: Олег Лукашик: Діджитал в агро — «наступного року» може бути пізно

Цілодобова система моніторингу BRIOAGRO

Категорія 4: Інноваційні системи сільського господарства та стійке землеробство — конкретні рішення


Додаток Apiary Book

Мета авторів додатку — допомогти бджолярам з усього світу приймати обґрунтовані рішення, надаючи інструментарій для управління, моніторингу та аналізу даних бджолиних сімей та чинників довкілля, що впливають на їхнє здоров’я. Програма дозволяє записувати на мобільний телефон інформацію про кількість, стан здоров’я та утримання кожної родини бджіл, проведені процедури та інші операції у сфері бджільництва. Пасічник може визначити кількість бджолосімей, додати графік робіт, тип продукції (мед, віск), виїзди, ветеринарний контроль тощо.

У майбутньому розробники планують запуск платформи для спілкування та співпраці між бджолярами, асоціаціями та фермерами та створення мобільних терміналів для збору і перевірки інформації від користувачів.

Читати за темою: Василь Соломка: Моя мрія — щоб при кожній пасіці працювала своя медоварня

Скріни з мобільного додатку Apiary Book

Мобільний додаток i-bee

Ще одна українська розробка, що дісталася фіналу проєкту. Система i-bee дозволяє зі смартфону контролювати стан кожного вулика вести облік усіх дій та отримувати сповіщення у разі екстренних ситуацій.

Система дозволяє отримувати дані про температуру у вулику, його вагу, спектр звуку, та вести підрахунок кількості бджіл ща вилетіли/повернулися у вулик. Все це дозволяє знизити ризики захворюваності рою та краще спланувати проведення технологічних операцій.

Дивитись також: Карта племінних пасік України

Український мобільний додаток i-bee

Категорія 5: Інноваційні системи для сільського господарства та сталого землеробства — Системи управління фермерськими господарствами


Система управління ​​Agricolus platform

Італійський стартап Agricolus був заснований у лютому 2017 року як платформа, що спрощує та оптимізує роботу фермера в полі. Платформа складається з поєднання сільськогосподарських технологій, які дозволяють фермерам ефективно управляти господарством керуючись декларованими цілями сталого розвитку.

Читати за темою: Олександр Голомах: Інвестувати в інновації простіше, якщо певен, що земля в нас буде завжди

Система управління ​​Agricolus

Системи ГІС дозволяють формувати цифрову карту полів та налагодити геолокацію, супутникові знімки — ефективно контролювати стан посівів віддалено за допомогою комп’ютера, а моделі прогнозування забезпечують ефективну підтримку для запобігання шкідників та хвороб. Системи точного землеробства дозволяють здійснювати цільові операції максимально ефективно, заощаджуючи ресурси.

Система управління ​xFarm

Ще одна платформа, яка покликана допомагати аграріям у їхній роботі, заощадити час і дозволити їм зосередитися на головних викликах господарства. Платформа пропонує програмне забезпечення, різноманітні датчики, використання супутників та аналітичні інструменти.

Читати також: Ціна помилки в агробізнесі: як правильно планувати з AgroOnline

Платформа ​xFarm

Категорія 6: Системи управління ризиками катастроф та системи раннього попередження


Система прогнозу та попередження VIPS — NIBIO

Норвежська розробка VIPS — це онлайн-служба прогнозу та інформування для комплексної боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами. Це безкоштовний інструмент, використовуючи який, дослідники та розробники можуть заощадити час та ресурси при розробці та впровадженні моделей прогнозування розповсюдження шкідників та хвороб.

Читати ще: Farmi — огляд безкоштовного мобільного додатку для фермера

Система прогнозу та попередження VIPS — NIBIO

Обладнання для моніторингу Pessl Instruments GmbH

Компанія пропонує обладнання для моніторингу погодних умов та стану полів. Сюди входять погодні станції, реєстратори даних, сенсори та сільськогосподарські моніторингові системи на сонячних батареях.

Вкупі з мобільними додатками, моделюванням погодних умов і поширення хвороб та рішень під широкий спектр сільгоспкультур платформа дає аграріям увесь необхідний інструментарій для отримання високих врожаїв.

Читати також: Агропрогноз: роза вітрів

Безпровідна система моніторингу Metos від Pessl Instruments

Категорія 7: Втрати та відходи харчових продуктів / Безпека та відстеження харчових продуктів


Система контролю ​Farmer Expert

Турецька платформа ​Farmer Expert допомагає аграріям контролювати свою продукцію на кожному етапі, розвивати свій потенціал, показувати справжню цінність своєї продукції для споживача. Споживач водночас може обрати продукцію конкретного фермера, зробити замовлення та відстежити доставку.

Читати ще: Як створити карту для внесення добрив: огляд сервісу Atfarm

Скріни з турецького мобільного додатку Farmer Expert

Це система контролю, яка включає не тільки логістику, внутрішні перевірки та історію виробництва, а й систему аналізів ґрунту, вибору ЗЗР, охорону праці, управління відходами, збір врожаю та обробку продукції.

Платформа обміну та розподілення OLIO

OLIO пов’язує мешканців конкретних регіонів між собою та з місцевим бізнесом, з метою розподілення надлишків їжі. Це може бути їжа, в якої закінчується термін реалізації, овочі власного виробництва на складах, хліб, або продукти у вашому холодильнику, якщо ви кудись їдете. OLIO також можна використовувати для непродовольчих товарів домашнього вжитку.

Читати за темою: Віталій Шуберанський: Як і скільки може заробити фермер із технологіями RTK — досвід FarmRTK

Платформа Olio

Щоб зробити товар доступним для інших, достатньо просто відкрити додаток, зробити фото, надати опис та час і місце, де можна забрати товар. Додаток дозволяє переглядати списки наявних товарів поруч, обирати за вподобанням та домовлятися про отримання через приватні повідомлення.


Читати ще: FarmForesight: як аграрії билися на онлайн-полях

Олександр Ейне, засновник FarmForesight

За словами одного з фіналістів конкурсу на найкращі діджитал рішення, засновника FarmForesight Олександра Ейне, взяти участь у регіональному конкурсі було нескладно.

«Минулого грудня до нас надійшов лист про відбір потенційних учасників конкурсу діджитал рішень від ФАО. Ми заповнили анкету та додали необхідну інформацію з коротким описом нашого рішення, обрали одну з п’яти категорій, яка була найбільш схожою за темою на те, що пропонує FarmForesight», — пригадує Олександр Ейне.

Через півроку команду FarmForesight запросили на онлайн церемонію оголошення фіналістів, де перед оголошенням продуктів, вони дізналися, що категорію розділили на три і в однієї в описі присутнє формулювання «в тому числі гейміфіковані бізнес-моделювання».

«Тоді ми зрозуміли, що пройшли у фінал раніше, ніж нас оголосили», — усміхається засновник FarmForesight.

Читати також: Озброєний і дуже небезпечний, або Навіщо аграрію FarmForesight

Далі учасники в стислі терміни готували фото та відео матеріали для промо, яке буде створюватись організаторами про фіналістів. Команда FarmForesight вже змонтувала pitch ролик і тепер з нетерпінням очікує на фінал. За словами Олександра Ейне, їхній продукт має непогані шанси у своїй категорії.

Представлять свої інноваційні продукти фіналісти на церемонії нагородження «Цифрова досконалість у сільському господарстві», яка відбудеться 23 вересня 2021 року під час Європейського регіонального інноваційного форуму МСЕ.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus