SHARE

КРИТЕРІЇ ВИБОРУ ФУНГІЦИДНОГО
ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ

________________________________________________________________________________________________________
На завершення циклу матеріалів проєкту Агротренди, присвячених фунгіцидному захисту, ми вирішили підбити підсумки та окреслити критерії, про які потрібно пам’ятати при виборі препарату для захисту зернових. Вибір правильного фунгіциду може мати вирішальне значення.

Ощадність

________________________________________________________________________________________
Аграрії постійно розриваються між отриманням прибутків від врожаю і високими виробничими витратами вкупі з низькими цінами на сільгосппродукцію. Тому оптимізація витрат на фунгіцидний захист дуже важлива для рентабельного господарства. Якщо ми говоримо про ощадність, варто зробити короткий відступ та навести бодай кілька статистичних показників для контексту.
Посіви в багатьох регіонах у 2020 р. страждали від посухи і, як завжди, найбільше дісталося східним та південним областям України. Тут і місцями в центральних областях тривалість періоду без ефективних дощів за липень-серпень досягла 45–55 днів, що призвело до погіршення стану й передчасного завершення вегетації пізніх культур. Загалом до кінця серпня посухою в Україні було охоплено близько 50% площ, призначених під озимі врожаю 2021 року.

Як результат — в Україні торік отримали найгірший за останні 3 роки врожай. За даними Мінекономрозвитку, зібрано 65,4 млн т зернових і зернобобових. Зокрема урожай пшениці склав 25,1 млн т, що на 3 млн т менше, ніж роком раніше.

Врятували аграріїв лише ціни на сільгосппродукцію — восени 2020 року вартість зернових стрімко пішла вгору. Наприклад, пшениця почала дорожчати через побоювання негативного впливу посухи на озимі, а кукурудза — завдяки підвищеному попиту з боку Китаю.
Ось так виглядає ситуація для пшениці 2 класу в портах від початку року.

Звісно, цей тренд не буде тривати вічно. Динаміку цін до кінця поточного року прогнозувати складно. Усе буде залежати від результатів весняної посівної кампанії і погодних умов у літній період. До цього рівняння можна додати також звіти USDA та спонтанні пости в Twitter президентів провідних держав — такі змінні теж можуть мати відчутний і не завжди очікуваний вплив на ціни.

Усі чинники впливають на інтенсифікацію виробництва та інвестиції. Правильний вибір засобів захисту, зокрема фунгіцидних, займає тут чільне місце. Абсолютне здешевлення технології до генериків може спричинити втрати. Водночас чимало сучасних фунгіцидів нового покоління не по кишені багатьом невеликим господарствам України.

Тож ціна продукту на гектар може стати визначальним аргументом, якщо обирати з-поміж фунгіцидів із подібними характеристиками. І, якщо порівнювати саме SDHI фунгіциди, представлені в сегменті зернових культур, то найімовірніше перше місце залишиться за препаратом компанії BASFПріаксор®.
У першому матеріалі проєкту АгроТренди ми розповідаємо, як розпізнати піренофороз та відрізнити від інших хвороб, схожих за симптомами, які методи боротьби з ним застосовують аграрії сьогодні та які новітні інструменти може запропонувати сучасна наука, щоб позбутися цієї хвороби.
Читати
Адже саме завдяки співвідношенню ціна/якість і високотехнологічній формуляції він дозволяє заощадити на виливі робочого розчину та низькій нормі використання самого препарату без втрати ефективності. Це мета, досягти якої хоче кожен фермер на шляху до оптимізації витрат.

Один із способів такої оптимізації — зменшення норм робочого розчину при обробці посівів. В Україні, як і у всьому світі, аграрії вже давно почали працювати зі зменшеними до 100–200 л/га нормами виливу робочого розчину, використовуючи саме сучасні засоби захисту.

Так, у портфоліо компанії BASF, окрім фунгіциду Пріаксор®, який має «нижню» межу виливу робочої рідини 100 л/га, є такі препарати, як Адексар® СЕ Плюс, Осіріс® Стар та Рекс® Плюс, які виробник також рекомендує застосовувати починаючи від 150 л/га робочого розчину.

Дізнавайтеся, як можна знизити норму витрати робочого розчину без втрати якості обприскування, наскільки це економічно доцільно та які секрети ідеального внесення ЗЗР.
Читати

Інноваційність

________________________________________________________________________________________
Сучасні кліматичні реалії та все суворіші регуляторні норми теж диктують свої правила вибору фунгіцидного захисту. Ось чому розробка нових препаратів за сучасними рецептурами та з використанням нових компонентів актуальна, як ніколи.

Адже якісна рецептура препарату – це 50% його успішної дії. Саме інноваційна формуляція уможливлює надійну фіксацію краплі на листковій поверхні, належне розтікання, ретельне покриття й активне проникнення, що в результаті визначає ефективну роботу фунгіциду. Інноваційна формуляція – це колосальні ресурси в розробку.

Щоб перетворити розроблену молекулу на препарат, який фермери можуть безпечно та ефективно використовувати, може знадобитися до 11 років і понад €250 млн. І на цьому шляху немає жодних гарантій, що кінцевий результат виправдає інвестиції.
Що стоїть за назвою SDHI та завдяки чому ця група препаратів така ефективна — розбераємося в нашому матеріалі.
Читати
«У наших лабораторіях є правило «1:100 000». Доводиться перевіряти понад 140 000 потенційних молекул, щоб знайти таку, яка дійсно працює. Щороку ми витрачаємо на дослідження близько 10% прибутку з продажу засобів захисту. Наші вчені використовують новітні технології, аналітичні методи, комп’ютерне молекулярне моделювання, генетичне профілювання та мас-спектрометрію. І якщо не можуть знайти те, що потрібно, вони створюють це самі», — розповідають у BASF.
Тож у кінцевому результаті лише ті виробники засобів захисту, що інвестують значні ресурси у R&D (розробку та інновації), намагаючись знайти рішення актуальних проблем сільського господарства, здобувають авторитет і прихильність аграріїв.

Безпечність

_____________________________________________________________________________________________
Для будь-якого виробника ЗЗР здоров’я аграрія, який використовує їхні препарати, а також безпека довкілля та кінцевого споживача продукції має бути беззаперечним пріоритетом.

Візьмемо уявного фермера, який «прогорів» із торішнім урожаєм через ціни на ринку та негоду, сидить по вуха в кредитах і думає, як захистити свої посіви, щоб не повторити ситуацію. Величезна спокуса заощадити на надійних і перевірених оригінальних ЗЗР та обрати генерик невідомого походження. Проте не завжди можна достеменно сказати, де певний генеричний препарат вироблявся — у лабораторії чи в гаражі «кулібіна» з-під Києва. Але ж за копійки! Бюджет господарства врятовано і врожай теж, так? На жаль, не завжди.

Підроблені ЗЗР часто плутають із генериками. Звісно, їх треба розрізняти, адже генерики проходять реєстрацію та мають сертифікати якості. Такі препарати можуть мати попит завдяки славі свого старшого брата — оригінального засобу захисту. Проте максимально здешевлене виробництво вкупі з банальним дотриманням пропорцій діючих речовин не завжди дадуть вам очікуваний результат. Інноваційна формуляція? Дієва рецептура? Ні, не чули.

Оригінальні засоби захисту рослин — це препарати, вироблені на основі ретельних наукових розробок. Створення таких препаратів під силу виключно лідерам ринку, наприклад, таким компаніям, як BASF, що мають для цього науково-дослідні центри по всьому світу.
Розповідаємо, чому діючої речовини без якісної формуляції недостатньо для ефективного захисту рослин, у чому перевага оригінальних препаратів над «генериками» та як визначити ефективність формуляції.
Читати
Врешті, підроблені препарати — чистої води контрафакт, який потрапляє на ринок виключно нелегальним шляхом. Купуючи такий продукт ЗЗР, розраховувати на якість та дієвість препарату не варто. У кращому випадку ви не отримаєте жодного ефекту від застосування. За гіршого сценарію можете пошкодити ваші посіви та, що більш важливо, навіть завдати шкоди здоров’ю працівників, які контактували з цим контрафактним продуктом. Спокушаючись дешевизною й доступністю підроблених ЗЗР, варто пам’ятати, що скупий платить двічі.

Ефективність

_____________________________________________________________________________________________________
Зрештою, як ми вже неодноразово зазначали, жоден лабораторний дослід не можна вважати успішним без польових досліджень. Тож, обираючи справді ефективний фунгіцидний захист, важливо мати доступ до отриманих у демоцентрах результатів, що покажуть ефективність фунгіцидного захисту на практиці. Ще краще, коли є можливість особисто відвідати такий демоцентр і оцінити результат дії препарату.

Так, компанія BASF для максимально точних результатів досліджувала ефективність SDHI-фунгіциду Пріаксор® у багатьох областях України. Продемонструємо результати кількох із них, що не з’явилися в попередніх випусках Агротрендів.
Польові випробування 2020 року продемонстрували найвищу прибавку врожаю, +7,7 ц/га на пшениці отримали від застосування Пріаксор® 0,3 л/га в агроцентрі BASF у Полтавській області. У порівнянні з триазольними засобами такого ж цінового рівня, препарат показав найкращий результат. Двократне застосування Пріаксор® у нормах 0,3 л/га на ярому ячмені на випробувальних полях компанії в Полтавській області дало вражаючу прибавку +1,24 т/га.

Польовий дослід на пшениці. АЦ Решетилівка.

Сорт Подолянка. Внесення в GS 31 (23.04.2020). Фото в GS 75 (08.06.2020), 46 днів після внесення

Варто зазначити, що обираючи максимально бюджетний варіант захисту, господарство не завжди отримує потрібний результат. Заощадили — так, але скільки заробили? Можливо, є сенс інвестувати в ЗЗР преміум-сегменту, щоб отримати максимум? Прислів`я «не настільки багатий, щоб дозволяти собі дешеві речі», чудово пасує й до вибору системи захисту, адже вартість якісного препарату в кінцевому результаті може окупитися повним бункером.

Купуючи фунгіцид для захисту посівів зернових культур, слід зважати не лише на ефективність контролю хвороб, а й на тривалість дії. Фунгіцид, внесений у Т2 (ВВСН 37–55), має захищати посіви до завершення молочної стиглості зерна. Якщо ж говорити про внесення фунгіцидів у період цвітіння колоса, препарати насамперед потрапляють на колос і прапорцевий листок. При цьому підпрапорцевий і третій яруси залишаються беззахисними, а передчасна їх втрата через ураження хворобами може відчутно знизити рівень урожайності та погіршити якість зерна. Тому в період прапорцевого листка — колосіння — повноцінний захист посівів фунгіцидами, захисний період яких триває щонайменше 30–40 днів, дозволяє уникнути втрат.

Тут на перший план виходить Адексар® СЕ Плюс. Ефективність і пролонгований період його захисту підтверджують європейські та українські дослідження в різних ґрунтово-кліматичних зонах, що свідчить про стабільність роботи фунгіциду за різних погодних умов. Варто зазначити, що у перші 10–15 днів ефективність усіх дослідів була понад 90%.
АДЕКСАР ® СЕ ПЛЮС: Контроль септоріозу
Озима пшениця, кількість дослідів n=3; Україна, 2016 р. Однократне застосування в BBCH 37-39
АДЕКСАР ® СЕ ПЛЮС: Контроль Сітчастої плямистості
Культура: ячмінь, кількість дослідів n=3; Україна, 2016 р. Однократне застосування в BBCH 37-39
Крім демоцентрів, виробники також часто комунікують із сільгоспвиробниками, що обирають їхні засоби захисту, для максимально повної статистичної картини. Тож компанія BASF заснувала «Клуб новаторів агробізнесу», як платформу для обміну досвідом у впровадженні інноваційних технологій у рослинництво.

Роман Папроцький
директор ТОВ «Лугове»
В рамках «Клубу новаторів агробізнесу» працювати надзвичайно цікаво. Ми проводимо чимало дослідів, і часто, коли бачимо гарний результат, з наступного року повністю переходимо на цей препарат.
Учасники застосовують на своїх полях препарати BASF, діляться результатами, виявляють разом з експертами компанії технологічні нюанси для різних кліматичних зон та шукають оптимальні рішення для кожного окремого випадку.

Євгеній Максімов
головний агроном ПСП «Зарічне»
Сучасні реалії спонукають шукати нові рішення та неординарні підходи до ведення агробізнесу, щоб залишатися успішним. Саме тому наше господарство активно співпрацює з компанією BASF.
Тож який фунгіцид з-поміж багатьох варіантів слід обрати аграрію? Якщо препарат відповідає описаним у цьому матеріалі критеріям, він точно має всі шанси стати частиною технологічної карти будь-якого господарства. У випадку порівняння препаратів із подібними характеристиками кінцеве рішення, швидше за все, залежатиме від ціни. Отже, пам’ятайте, що від правильного вибору фунгіциду залежатиме доля вашого врожаю.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.
Виконано за допомогою Disqus