SHARE

Біохімія силосу

УРОКИ СИЛОСНОГО ВОРКШОПУ ВІД LNZ GROUP
Біохімія силосу
УРОКИ СИЛОСНОГО ВОРКШОПУ ВІД LNZ GROUP
Хімія процесів, що протікають при силосуванні, зберіганні та засвоєнні корму, стала темою другої частини нашого «Силосного університету LNZ Group».

Нагадаємо, що на базі ТОВ «Острійківське», що у Білоцерківському р-ні на Київщині, цьогоріч пройшов черговий Silage Workshop — масштабний захід для професіоналів тваринництва, який щороку організовується компанією LNZ Group.

Kurkul.com вирішив зібрати найцікавіші тези доповідей та коментарі професіоналів у формі кількох тематичних «лекцій», як в університеті.

Якщо ви раптом не бачили попередній наш матеріал з цього заходу, присвячений біології нових силосних гібридів від UNIVERSEED, то можете зробити це за посиланням.
Читати першу частину «Силосного університету LNZ Group»

Показники якості силосу

Після низки компетентних доповідей та презентацій від фахівців LNZ Group та їхніх партнерів виникло відчуття, що здійснювати нормовану годівлю тварин — то вже і не така складна справа. Варто тільки врахувати мільйон показників та параметрів…

І починати тут слід з харчової цінності кукурудзи, адже це — надважливий компонент при розрахунку раціону ВРХ.

Аналіз зразка кукурудзи, взятого при зборі врожаю, дозволяє твариннику визначити кормову цінність даного кукурудзяного силосу, щоб правильно розрахувати добавки до раціону корів. Найбільш важливими показниками, вимірюваними при аналізі зразка матеріалу, є:
  • Вміст сухої речовини в силосі. Збір кукурудзи на силос зазвичай відбувається за вмісту 30-35% сухої речовини в рослинах. Перевищення цього показника сигналізує про ризик нагрівання сховища під час зберігання силосу та під час його відкривання, що пов'язано з розвитком мікроорганізмів (ферменти та цвіль) у дуже сухій силосній масі. Цей ризик підвищується, якщо вміст сухої речовини в урожаї перевищує 35%, а стебла подрібнені на досить великі фракції і погано ущільнені.
  • Мінеральні речовини представляють у середньому 4% сухої речовини в структурі силосної кукурудзи. Якщо їх вміст перевищує 6%, це свідчить про присутність ґрунту (бруду, пилу). Відповідно, підвищується ризик розвитку маслянокислих бактерій.
  • Азотисті сполуки (МАТ) або протеїни-«сирець».
  • Розчинні вуглеводи (GLS).
  • Крохмаль є кінцевою формою накопичення вуглеводів у зерні і його основною складовою. В процесі дозрівання зерна кількість крохмалю збільшується. З точки зору поживної цінності крохмаль повністю засвоюється, підвищуючи тим самим енергетичну цінність кукурудзи. При вигодовуванні молочної худоби і для швидкого росту тварин крохмаль особливо цінується як енергетична добавка. Однак його надмірний вміст перешкоджає належному засвоєнню даного корму (втрати при швидкому проходженні по кишківнику тварини та ризик субклінічного ацидозу). Використання для корму багатої крохмалем кукурудзи, отриманої у результаті пізнього збору врожаю та/або сприятливих умов вирощування кукурудзи, вимагає внесення добавок задля контролю вмісту крохмалю в раціоні молочних корів на рівні не більше 28%.
  • Ще одним із найбільш важливих показників кормової цінності силосних гібридів кукурудзи є клітковина. Вона складається з частинок, які не перетравлюються кишківником (лігнін), а також із вуглеводів, здатних перетравлюватися частково (целюлоза, геміцелюлоза).
Олександр Люлька проводить екскурсію підприємством ТОВ «Острійківське» учасникам воркшопу.
Олександр Люлька проводить екскурсію підприємством ТОВ «Острійківське» учасникам воркшопу.

«У нашому господарстві силос із гібридів кукурудзи складає 45–50%, але ми прагнемо досягти показника 60%. Такий корм сприяє кращому перетравленню та зменшує вартість раціону ВРХ. Силосні гібриди від UNIVERSEED відрізняються високою врожайністю зеленої маси (маємо на полі рослини з кількістю листків до 10 шт. при максимальній ширині листка до 13 см) та великим качаном із зерном борошнистого типу, що дає велику кількість крохмалю у раціон», — розповів заступник директора по тваринництву ТОВ «Острійківське» Олександр Люлька.
За його словами, ефективність тваринництва багато в чому залежить від якості корму. Вже доведено на практиці, що лінійка гібридів UNIVERSEED сприяє збільшенню надоїв та відчутно підвищує рентабельність галузі.

Завдяки виготовленню кормів із силосних гібридів UNIVERSEED на ТОВ «Острійківське» вдалося значно підвищити надої на фуражну корову. Цьогоріч, за всіма прогнозами, буде досягнуто показника 10 тис. л/рік.

Правила закладання силосу

Не треба забувати, що якість кукурудзяного силосу, призначеного для корму тварин, залежить як від самих гібридів, так і від дотримання хрестоматійних правил силосування. Силосна кукурудза — чудовий корм, що складується для зимового харчування ВРХ, а силосування — це природний метод зберігання кормів, що ґрунтується на дії молочнокислих бактерій. Ці бактеріїпереробляють розчинні вуглеводи в молочну кислоту у вологому, анаеробному середовищі (за відсутності кисню — прим. ред.). Зниження рівня рН перешкоджає згубному впливу інших мікроорганізмів, поки підтримується герметичність сховища. Склад кукурудзи особливо добре підходить для збереження в силосі, що і пояснює її успіх як корму, який можна силосувати. При виробництві кукурудзи на силос уся наземна частина рослини визначає врожайність і якість зібраної продукції (% сухої речовини, харчову цінність), її збереженість і придатність для згодовування тваринам. 

Урожайність — не єдиний критерій. Вміст сухої речовини при зборі врожаю також важливий для збереження, а хімічний склад визначає харчову цінність корму. Тому вибір фази і дати збиральної кампанії має велике значення для оптимального засвоєння кормів тваринами.
П’ять правил закладання силосу:

1. Оптимальна фаза збору. Визначити її можна за наступними показниками:
  • 32-33% сухої речовини всієї рослини;
  • крохмаль присутній у зерні одразу в усіх трьох формах: молочній, молочно-восковій і восковій, він має жовтий колір, блищить і важко зішкрябується. 
У міру дозрівання пропорції цих трьох форм крохмалю змінюються. Ідеальна стадія для збирання — період, коли кожна з цих форм займає по одній третині в зерні, яке розташоване у центральній частині качана. 
Середній вміст сухої речовини рослини варіюється залежно від розвитку качанів та стебла, з одного боку, і зеленої маси — з іншого. Зібрати врожай занадто рано — значить зібрати його менше (кожна рослина буде містити менше зерна). Так само це означає зібрати його з меншим рівнем крохмалю (тобто меншим за енергетичною цінністю). Між іншим, це підвищує ризик того, що силососховище «потече» (відбудеться втрата вмісту цукру з соком). Зібрати урожай занадто пізно — значить створити ризик гіршої збереженості (складнощі трамбування, уповільнення процесу ферментації: чим більше повітря в масі, тим менше розчинних цукрів).
2. Дуже важливо для збереженості та засвоюваності силосу правильно проводити подрібнення. Подрібнення переслідує дві, здавалося би, протилежні цілі: різати дрібно, щоб полегшити укладання в силосні споруди, але при цьому залишати відносно довгі шматочки, які зручно жувати тваринам. Оптимальне співвідношення фракцій у силосному кормі буде наступним: 
  • 0,5-1% — великі (понад 20 мм);
  • 10-15% — середні (10-20 мм);
  • 30-40% — дрібні (6-10 мм);
  • 40-50% — дуже дрібні (до 6 мм).
3. Наступне важливе правило — передбачати швидкий забір силосу зі сховища. Однією з умов попередження зігрівання силосу є швидке звільнення сховища — швидше, ніж відновиться процес ферментації. Рекомендована швидкість забору: взимку — близько 10 см за день, влітку — орієнтовно 20 см.
4. Усіма силами треба уникати потрапляння землі з коліс трактора або причепа у силосне сховище. Ця земля може стати джерелом спор клостридій, що становлять загрозу збереженості силосу. Щоб уникнути такого ризику, краще споруджувати сховища на бетонному покритті.
5. Ущільнення закладання силосу попереджає виникнення повітряних пробок. Процес бродіння, який призводить до стабілізації силосу, відбувається в анаеробному середовищі. Найбільш ефективним методом для максимального видалення кисню є ущільнення силосної маси. У день збору врожаю силосне сховище необхідно закрити максимально герметично за допомогою добре вкладеної щільної плівки.
Знаний практик, технічний спеціаліст компанії Lallemand Animal Nutrition (Канада) Сергій Косяненко спеціалізується на складанні раціонів для ВРХ. Вже не один рік він працює з силосними гібридами UNIVERSEED і впевнений, що вони є важливим інгредієнтом для отримання якісних кормів, що і собі гарантують високу продуктивність.

«Від якості клітковини у складі гібрида залежить в принципі дуже багато. Обсяг надоїв молока обумовлюється ефективністю перетравлення коровою саме елементів перегородок зерна рослини, тобто клітковини. Сьогодні я поділяю кукурудзу на силосну та зернову. Але треба розуміти, що більшість господарств не сприймає тваринництво, як головний напрямок. І тому до силосного сховища йде все підряд, всілякі обкоси», — розповідає Сергій Косяненко.
З його слів, у багатьох господарствах існує дилема, адже з точки зору годівника найкраще з поля повинно йти в яму на силос. А з точки зору директора — найкраще має йти на зерно, а найгірше — на силос. Тому коли господарство цілеспрямовано посіяло силосну кукурудзу — то вже величезний плюс, адже можна бути впевненим, що на зерно її не пустять. Ну а якщо на фермі використовуються спеціальні силосні гібриди, спрямовані на перетравлення клітковини — то це вже велика перемога.
Сергій Косяненко спілкується з учасникам воркшопу.
Сергій Косяненко спілкується з учасникам воркшопу.
Також фахівець зазначив, що головним критерієм якості самого силосу вважає його здатність не грітися, його стабільність:

«Питання нагрівання силосу у спеку стоїть гостро. Якісний гібрид у поєднанні з правильним закладанням та грамотно підібраними інокулянтами дають максимальний «вихлоп». Стабільність силосу підтримують дві кислоти: оцтова і пропіонова. Це ті кислоти, які будуть «глушити» розвиток патогенної флори. Треба мати на увазі, що чим нижче скосити кукурудзу, тим більше дріжджів ми привеземо з поля, збільшивши шанси на зовсім не потрібне зігрівання силосу. Інший важливий момент криється у наявності оцтової та пропіонової кислот у силосному сховищі. Але кількість цих кислот треба регулювати, бо їхня нестача призведе до зігрівання, а надлишок зумовить сильний запах кислоти, що відверне корову від корму», — розповів спеціаліст.
Але, як запевняє Сергій Косяненко, у зв’язку із зміною кліматичних умов переінакшувати технологію закладання силосу не треба. Технологічна задача стоїть завжди однакова. Єдина змінна — реакція на певні фактори. Наприклад, накрила спека, і культура почала дуже швидко висихати. Відповідно, потрібно подрібнювати її менше, щоб вона ліпше утрамбовувалась. І навпаки, якщо погода похмура та дощова, а в господарстві вже вимушені збирати врожай, то зелена маса з поля буде йти перенасичена вологою. Відповідно, треба збільшити довжину різки, щоб зелена маса менше втрачала рідини, не текла.
Взагалі, немає якихось стандартних критеріїв, щоб їх можна було назвати універсальними. Все одно залежно від різних факторів підхід до отримання бажаних властивостей силосу буде варіюватися.

«Шпаргалка у цій справі виглядає приблизно так: якщо зелена маса волога — застосовуємо довшу різку і менше трамбуємо; якщо зелена маса суха — ріжемо тонше та більше трамбуємо. Треба розуміти, що на цьому етапі є надважливим правильний підбір техніки», — говорить Сергій Косяненко.
© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.
www.universeed.pro
+38 097 00077 72
universeed@lnz.com.ua
Виконано за допомогою Disqus