SHARE

10 фактів про сівалки Väderstad Tempo до 10-ліття моделі в Україні

«Як посієш, так і пожнеш». Напевно, кожний аграрій погодиться з таким висловом. Адже якість та кількість майбутнього врожаю, а отже, і прибуток, значною мірою залежить саме від якісного висіву культур.

Сівалки точного висіву компанії Väderstad можуть задовольнити потреби навіть найвибагливішого фермера, оскільки при швидкісному посіві показують високу якість розподілу насіння.

З нагоди 10-річчя появи сівалок Tempo на українському ринку ми вирішили зібрати 10 фактів про ці агрегати. А допоміг нам у підготовці матеріалу Валерій Кремсал, інженер із впровадження нової техніки та технологій компанії Väderstad.

1. Першопроходець — Tempo F8

Перша сівалка Tempo F8 була привезена в Україну у 2011 році. Це була 8-рядна напівпричіпна сівалка точного висіву з одночасним внесенням добрив, яку протягом року випробовували на різних українських ґрунтах після різних попередників.

У 2012 році перші сівалки Tempo серійного виробництва придбали одразу на демонстраційних полях.
Валерій Кремсал
Інженер із впровадження нової техніки та технологій компанії Väderstad
Переважна більшість господарств, де ми провели показові посіви сівалкою Tempo, одразу замовили і придбали їх. Таке рішення зумовлювала швидкість сівби — 15 км/год, якість розподілу насіння в рядку та стабільність глибини при цьому.

2. Модельний ряд для кожного поля та господарства

Залежно від заводської комплектації сівалка може мати можливість одночасно вносити добрива або сіяти без них.
Так наприклад моделі напівпричіпних сівалок Tempo L мають наступну різноманітність:

● Tempo L8 — 8 рядів із міжряддям 700/750/762/800 мм;
● Tempo L10 — 10 рядів із міжряддям 750 мм;
● Tempo L12 — 12 рядів із міжряддям 450/457/500/508/559/700/750/762/800 мм;
● Tempo L16 — 16 рядів із міжряддям 700/750/762 мм;
● Tempo L18 — 18 рядів із міжряддям 450/457/500/508 мм;
● Tempo L24 — 24 ряди з міжряддям 450/457/500/508/559 мм.
Сівалка Tempo L

3. Дайте дві!

Кожного року арсенал господарств поповнюється агрегатами компанії Väderstad.
Сівалка Tempo F8

На думку Валерія Кремсала, одним із найбільш «упакованих» підприємств є ТОВ «Баришівська Зернова Компанія», яка має сім одиниць 18-рядних сівалок Tempo, що експлуатуються вже протягом 3-х років.

Крім того, в Україні функціонують чимало господарств, які мають 4-5 сівалок Tempo різних моделей та планують розширюватись.

4. Географія сівалок в Україні та світі

Наразі в Україні нараховується 870 сівалок точного висіву Tempo різних моделей, що працюють на полях всіх регіонів. Проте найбільша концентрація агрегатів спостерігається у Вінницькій, Київській, Черкаській та Кіровоградській областях. А у світі працює близько 6,5 тис. сівалок точного висіву Tempo.

5. Повернення клієнтів

За словами Валерія Кремсала, практично 90% господарств, особливо середні та великі, звертались повторно для купівлі нової сівалки або такого ж типорозміру, або більш широкозахватної. Деякі невеликі підприємства переходять на сучасніші сівалки Tempo, відпрацювавши 8-9 років.

6. Показники навантаження сівалки Tempo

Середнє річне навантаження на сівалки Tempo F8 та Tempo L16 становить 1,2 тис. га та 2,5 тис. га відповідно.

7. Сівалка — «рекордсмен»

У 2017 році на полях ТОВ «Вест Агро Груп» у Львівській області було встановлено рекорд із висіву соняшника за добу — 479,8 га. «Рекордсменкою» стала сівалка точного висіву Tempo L16, яка одночасно з сівбою соняшника вносила 100 кг/га карбаміду.
Валерій Кремсал
Інженер із впровадження нової техніки та технологій компанії Väderstad
Цей рекорд і досі є актуальним, оскільки на сьогодні у світі немає альтернативних сівалок, які зможуть якісно посіяти соняшник із середньою робочою швидкістю 20,8 км/год.
Сівалка Tempo L16, яку використовували під час встановлення рекорду, мало в чому відрізняється від сучасних. Серед відмінностей — на ній був встановлений бункер для насіння на висівній секції об’ємом 70 л, а на сучасних — 90 л; та однотипний бункер для добрив на 5,0 тис. літрів.

І це не єдиний рекорд сівалки. У тому ж році в Угорщині Tempo L16 встановлює рекорд із висіву кукурудзи — 502 га за добу (31,4 га/добу на одну посівну секцію), який і сьогодні не побитий іншими сівалками.
Сівалка Tempo L

8. 10 років удосконалення

Процес вдосконалення сівалок за ці 10 років не припинявся. Він здебільшого стосується легкості управління та налаштування.
Сівалка з системою управління E-Control

Наприклад, поява системи управління E-Control значно розширила можливості управління та контролю навігаційних систем для посекційного контролю, змінних норм висіву, мап завдань тощо.

Але найбільші зміни було впроваджено при створенні нових моделей, більш широкозахватних 24-х та 32-рядних сівалок, а також звуження міжряддя до 37,5 см.

9. Місія — «почути» фермера

Однією з особливостей створення та розвитку сівалок точного висіву Tempo є те, що компанія Väderstad взаємодіє з фермерами по всьому світу, й українські аграрії — не виключення. Усі їхні побажання, ідеї та запропоновані зміни збираються, систематизуються і реалізуються на сівалках Tempo.

10. Регіональне сервісне обслуговування

Сівалки Tempo сконструйовані таким чином, аби максимально знизити час на щоденне обслуговування агрегатів: невелика кількість точок змащування (на висівних секціях жодної), створення спеціальних необслуговуваних вузлів, щоб збільшити час роботи в полі, тощо.
На сьогодні в Україні з компанією працюють 5 дилерів:
ТОВ «Агротек-Інвест» (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Херсонська обл.);
ТОВ «РДО Україна» (Черкаська, Вінницька, Житомирська обл.);
ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» (Київська, Чернігівська, Сумська обл.);
ТОВ «Агросем» (Хмельницька, Тернопільська, Рівненська, Волинська, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська обл.);
ТОВ «Агрістар» (Харківська, Полтавська, Луганська обл.).
Väderstad
Дочірня компанія ТОВ «Ведерстад» надає послуги прямих продажів техніки і сервісне обслуговування в Одеській, Кіровоградській та Миколаївській областях.
Валерій Кремсал
Інженер із впровадження нової техніки та технологій компанії Väderstad
Як дилери, так і наша компанія, має склади запасних частин, велику кількість сервісних спеціалістів, які здатні допомогти, вчасно приїхати та проконсультувати у разі виникнення будь-яких питань.
© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.
Виконано за допомогою Disqus