Як правильно обрати сівалку Väderstad

Як правильно обрати сівалку — часті питання, критерії вибору, окупність

1 вересня 2021 1054 0

Сівалка є одним із ключових агрегатів, від роботи якого залежать врожаї та економічні показники сільгосппідприємства. Тому перед прийняттям рішення про покупку сівалки варто не тільки ознайомитись із запропонованим ринком асортиментом та сформулювати свої цілі й очікування, а також врахувати чималу кількість нюансів.

На які аспекти необхідно звертати увагу при виборі сівалки, які агрегати обирають наразі фермери, чому потрібно оцінювати наявний парк техніки господарства перед придбанням, які основні критерії вибору техніки, а також які рішення може запропонувати аграріям компанія Väderstad — розповів Kurkul.com Володимир Підвальний, бренд-менеджер «Ведерстад Україна».


Які сівалки обирають фермери?

Наразі аграрії все частіше обирають сівалки точного висіву, оскільки частка технічних культур у сівозміні господарств збільшується. Пневматичні моделі сівалок є більш ефективними завдяки великій швидкості та чіткості висіву. 

«Пневматичні сівалки завдяки мінімальним втратам часу і посівного матеріалу є більш продуктивними і зручними у користуванні. Саме тому механічні агрегати залишаються на другому плані», — пояснив експерт. 

Читати за темою: Володимир Свинаренко: Культиватор Väderstad Carrier — справді багатофункціональний інструмент для кожного фермера

Володимир Підвальний, бренд-менеджер «Ведерстад Україна»

Кожен фермер має свої критерії, обираючи певний агрегат, залежно від культур, технології вирощування, ширини міжряддя, кількості оброблюваних земель та фінансових можливостей господарства. Але під впливом змін клімату фермери налаштовуються на точний висів таких культур, як кукурудза, соняшник, соя та ріпак. 


Чому варто враховувати наявний парк техніки?

Спершу фермеру варто оцінити парк тракторів господарства, щоб потужності хоча б одного з них вистачило для роботи з новою сівалкою. Цей момент заслуговує на особливу увагу, оскільки зазвичай при виборі техніки аграрії відштовхуються від інформації в рекламних проспектах, але це некоректно. Річ у тім, що ці дані показують стандартні вимоги, актуальні в ідеальних умовах сівби (середній та сухий ґрунт, якісний передпосівний обробіток, невелика та рівномірна вага насіння тощо), які на практиці зустрічаються рідко. 

У зв'язку з цим при виборі сівалки краще враховувати реалії посівної конкретного підприємства, а також закладати додатково частину потужності на роботу в екстремальних умовах. Запас потужності трактора повинен бути близько 30% від середніх арифметичних показників, зазначених у регламенті.

Читати також: Як правильно вибрати сільгосптехніку фермеру-початківцю


Критерії вибору сівалки

Не існує універсальної сівалки, що ідеально підходить для всіх типів ґрунтів або вирощуваних культур, а також особливостей місцевості і конкретних вимог щодо розподілу насіння і добрив. Проте існує ряд факторів, які слід обов'язково враховувати при виборі сівалки:

 мінімальне пошкодження поверхневого ґрунтового шару;

 мінімальне потрапляння стерні в насіннєву борозну або його відсутність;

точний і рівномірний висів на потрібну глибину, навіть за наявності великої кількості пожнивних решток;

просте, але точне і гнучке налаштування висівного пристрою;

чіткий контроль глибини висіву;

відповідний тиск з регулюванням;

наявність у постачальника великого складу запчастин, забезпечення швидкого ремонту сівалки в польових умовах.

Читати ще: Ідеальна сівба з Väderstad: Розбираємо нюанси

При виборі сівалки її характеристики можна умовно розділити на дві групи — технічні та агрономічні особливості. Ці критерії можуть різнитись у господарствах. Проте також варто звертати увагу на такі аспекти:

гарантія виробника на вузли та деталі, які мають найбільше навантаження під час роботи;

легкий доступ до вузлів і деталей, схильних до швидкого зношування;

можливість легко замінити зламану або зношену деталь;

зручність використання та переналаштування;

швидкість;

економічність.

Важливо: Визначальною умовою купівлі техніки є репутація компанії-виробника та дилера. 

«Проте для агронома важливими є 2 фактори. Це точна кількість насінин на гектар, розподіл насіння по рядочках і чітка глибина висіву», — зазначив Володимир Підвальний. 


Чи завжди дороговартісна техніка розв'язує всі проблеми?

Кожен фермер має розуміти, що придбання преміальної техніки не гарантує розв'язання всіх проблем. Такий агрегат необхідно вміти правильно експлуатувати. 

Компанія Väderstad проводить навчання для дилерів, оскільки прямі продажі займають третину об'єму. Навчання відбувається 2 рази на рік: восени та взимку, тобто після сезону посіву і перед посівом. Крім того, за необхідності «профілактика знань» проводиться і у господарствах.

Читати за темою: Анатолій Кобзаренко: Не важливо, як ти вдариш, а важливо, як ти витримаєш удар

«Додатково наші сервісні інженери проводять дефектовку машин. Оглядають агрегати професійним оком та дають рекомендації щодо заміни тих чи інших вузлів, залежно від площі посіву», — розповів бренд-менеджер «Ведерстад Україна».  

Однак ризик поломки агрегату все одно залишається. Тому бажано надати перевагу агрегату максимально простому в налаштуваннях і обслуговуванні. Керуйтеся принципом «чим простіше, тим якісніше, надійніше і довговічніше».


Сівалка Spirit від Väderstad 

Пневматична зернова сівалка Spirit відрізняється надійністю, високою точністю та довговічністю. Останній критерій досягається особливою конструкцією рами, яка є міцнішою порівняно з іншими агрегатами.

«Якість і кількість металу мають вирішальне значення. Надійність конструкції гарантує довговічність агрегату», — наголосив фахівець.

Читати ще: Як обрати сівалку: шпаргалка від Väderstad

Сівалка Spirit 600C від Väderstad

Агрономічні особливості — відсутність «бананів-насіннєвловлювачів», які дозволяють протягувати насінину по рядочку. Сівалки Spirit мають баланс, тобто рівномірний розподіл ваги по ширині захвату сівалки. Крім того, розподільчі головки сівалки знаходяться вище, що дозволяє забезпечити рівномірний висів по всій ширині захвату сівалки, навіть на полях з великими схилами. Ще одним плюсом є те, що сівалка може працювати як за класичною технологією, так і за умов мінімального обробітку ґрунту.

Агрегати для кожного господарства

У лінійці сівалок Spirit присутні агрегати з робочою шириною 3, 4, 6, 8 та 9 м, що дозволяє кожному господарству незалежно від кількості оброблюваних земель зупинити свій вибір на цій машині.

Великі прикочувальні колеса ущільнюють ґрунт перед висівом насіння для формування якісного насіннєвого ложа.  Сошник закріплений на одній стійкі з із широким прикочувальним колесом воно добре реагує на всі нерівності поля та чітко витримуює сталу робочу глибину.

Великий діаметр передніх прикочувальних коліс дозволяє сівалці йти плавно, без вібрацій, що підвищує точність висіву на високій швидкості.

Менша ширина міжряддя

Дослідження показали, що міжряддя по 125 мм зменшує кількість бур'янів на 20% порівняно з міжряддям по 150 мм. Чим менша відстань між рядами, тим більша відстань між рослинами в рядку, що оптимізує площу живлення.

Економія палива

Кожне друге прикочувальне колесо зміщене на 250 мм до іншої осі. Таким чином OffSet зменшує ймовірність формування валу землі перед колесами і знижує тягові вимоги на 25%.

Читати також: Посівна на 1 000 га: скільки коштуватиме техніка і де взяти гроші


Чи завжди швидкісний посів є якісним?

Переважна більшість сучасних сівалок розрахована на роботу при швидкості 8-12 км/год при суцільному і 5-8 км/год — при точному висіву. Проте досягти і витримати таку швидкість без втрат якості вдається не завжди.

Як і при посіві на традиційних, невеликих і середніх швидкостях, якість швидкісного посіву визначають два чинники — передпосівний стан ґрунту і робота посівного агрегату.

«Перед сівбою насамперед необхідно звернути увагу на готовність ґрунту, а саме на його вирівняність, рівномірність по всьому полю та рівномірну глибину передпосівного обробітку тощо», — акцентував спеціаліст.

Робоча швидкість сівалок Väderstad складає від 12 км/год. І при цьому вона не впливає на якість. Але у кожному господарстві необхідно враховувати ґрунти, рельєф поля та інші фактори.


Чи легко налаштувати сівалку?

Легке налаштування є одним із головних аспектів при виборі сівалки. Пультом управління в агрегатах Väderstad слугує планшет iPad, де встановлене програмне забезпечення Väderstad E-Control, яке дозволяє проводити практично всі налаштування не виходячи з кабіни трактора.

Читати за темою: Куди рухається агро ― огляд передових цифрових рішень

Інтерфейс програмного забезпечення Väderstad E-Control

Інтерфейс програмного забезпечення зрозумілий та інтуїтивний, але у деяких господарствах механізатори побоюються цієї новизни, проте нічого складного або того, що неможливо засвоїти, там немає.


Які фактори впливають на ефективність роботи сівалок?

Запорукою ефективної роботи сівалки є якість насіння. У випадку придбання насіння господарством заздалегідь можна визначити з якою якістю агрегат буде сіяти ті чи інші культури навесні. Достатньо «пропустити» насіння через висівний пристрій і зробити правильні налаштування.

«Останніми сезонами якість насіння імпортної селекції на українському ринку могла б бути значно кращою. Тому моя рекомендація — звернути увагу на українську селекцію», — говорить експерт.

При роботі сівалок із пневматичною системою висіву теж є особливості. Зокрема, це необхідність створювати і підтримувати повітряний потік, що транспортує насіння, з постійними параметрами індивідуально для певних груп культур, а також відсутність домішок і грудочок у насінні та добривах. 

Читати також: Як посіяти найкраще власне насіння — поради експерта

«Наприклад, сою рекомендується висівати механічними сівалками, оскільки ця культура не любить повітря, а при русі посівмату від бункера до насіннєвого ложа значно пошкоджується. Це є недоліком таких сівалок. Але, попри це, необхідність збільшення продуктивності і зниження питомих енергетичних витрат робить застосування пневматичних систем висіву все одно вигідними», — пояснив Володимир Підвальний. 


Які умови є оптимальними для сівби?

Головними умовами правильного посіву є фізична стиглість та належний обробіток ґрунту, який має вирішальне значення. Адже без якісного обробітку ґрунту досягти максимально якісного посіву буде неможливо. 

Роботі сівалок перешкоджають:

 нерівності рельєфу поля;

 неправільно підгоовлений трактор до сівби (немає спарених коліс, велика вага, перекачені колеса тощо);

 нерівномірний розподіл рослинних решток.


Яка система підготовки ґрунту краща для сівби?

Зазвичай сівалка служить близько 5 років. Проте це безпосередньо залежить від застосованої у господарстві технології та виду ґрунтів. 

Читати ще: Купити техніку для посівної: коротко про головне

«Через це, на мою думку, сьогодні сільгоспвиробник повинен мати декілька типів сівалок. Слід використовувати не всі відомі технології обробітку ґрунту, а адаптивну, яка б дозволяла проводити необхідні операції для забезпечення майбутнього врожаю без розорювання ґрунтів», — поділився фахівець. 

Кліматичні умови невпинно змінюються, родючість ґрунту втрачається, велика кількість добрив, які вносяться в ґрунт без гною, згубно впливає на врожаї, екологію і ґрунт. Запозичуючи певні знання у європейських фермерів, українські агровиробники використовують технології з застосуванням сидеральних культур, які дозволяють збільшувати кількість органічної речовини в ґрунті. 

«Використовуйте технологію no-till і strip-till, застосовуйте глибокорозпушувачі тільки тоді, коли це необхідно, не використовуйте плуги на велику глибину, а на мінімальну — до 15-18 см. І, звісно, підбирайте сівалку, яка підходить саме вашому господарству. Єдина технологія, яка працювала роками, — вчорашній день. Слід готуватися до чогось нового», — порекомендував спеціаліст. 

Читати за темою: Яку сівалку Väderstad Tempo обрати. Огляд лінійки


За скільки часу окупиться придбана сівалка?

За підрахунками експертів компанії Väderstad, придбання сівалки точного висіву окупиться за один сезон за умови посіву нею близько 800-1000 га й отримання прибавки до врожайності 1 т/га, тобто $200/га. В такому випадку термін окупності буде мінімальним.

Проте варто враховувати, що технологія вирощування будь-якої культури — це сукупність операцій, правильне виконання будь-якої з котрих може вплинути на величину врожаю.

«Звичайно, з придбанням такої сівалки якість посіву значно покращиться. Але той самий погодний фактор може знівелювати ефект. Можна придбати найякіснішу сівалку за $200 тис., а дощі не дозволять зібрати врожай. У сільському господарстві фактори ризику присутні завжди», — пояснив Володимир Підвальний.


Як економити посівний матеріал та добрива?

Економія буде внаслідок застосування точного землеробства. Тобто відключення секцій, варіативне дозування в полях із різним потенціалом і т. д., але для цього господарству необхідні карти полів, аналіз ґрунту, які потрібно внести в навігацію.

Читати також: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

Економія починається ще з комбайна: які втрати після нього, розподіл пожнивних решток, як вони впливають на проростання падалиці. Здебільшого це стосується агрономічних моментів.

«Якщо проросла падалиця, комбайн неправильно розподілив рештки, то ґрунтообробний агрегат не зможе правильно пройти. Неправильна кількість ножів, встановлена на комбайні, не посіче солому і не розкидає по полю, відповідно, отримаємо проблеми при сівбі. Комбайн може зумовлювати великі втрати, що тягне за собою зменшення врожайності, а отже — погіршення економіки», — акцентував бренд-менеджер «Ведерстад Україна». 


Коли проводити перший техогляд сівалки?

Технічний огляд механізатор повинен проводити кожного дня, а ще краще — кожних 10 га та при кожному завантаженні сівалки. Це потрібно для того, щоб попередити серйозні поломки. Є вузли, які слід змащувати кожні 100 га, 150 га, але візуальний огляд — обов'язковий.

Читати ще: Фанати бренду. Väderstad

Зокрема, це пов'язано з навантаженням на одиницю техніки, адже в Україні здебільшого переважають інтенсивні технології обробітку.

У підсумку підкреслимо, що запорука успішного вибору сівалки криється в максимально тісному спілкуванні аграрія з продавцем техніки, при якому розкривалися б виробничий процес, плани й очікування сільгосппідприємства. Саме у цьому випадку вийде передбачити всі тонкощі й важливі моменти. Якщо ж господарство налаштоване зробити хорошу інвестицію в техніку, агрегати Väderstad будуть «влучним» вибором, адже вони відрізняються своєю ефективністю, надійністю і тривалим строком експлуатації.

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus