Дисковий культиватор Väderstad 650

Володимир Свинаренко: Культиватор Väderstad Carrier — справді багатофункціональний інструмент для кожного фермера

30 квітня 2021 442 0

Дисковий культиватор Carrier компанії Väderstad вже встиг зарекомендувати себе на українському ринку, як багатофункціональний агрегат, що має попит у аграріїв. Що ж у ньому такого особливого? Про це в інтерв’ю для Kurkul.com розповів менеджер із продажу Väderstad Володимир Свинаренко.

Kurkul.com: Культиватор Carrier позиціонується як агрегат, здатний виконувати різні задачі. Які можливості цієї лінійки в лущенні стерні, підготовці ґрунту, подрібненні решток і закритті вологи?

Володимир Свинаренко: Компанія Väderstad у лінійці Carrier сьогодні пропонує 3 опції: можливість працювати від 0 до 3 см, від 3 до 11 см і від 5 до 16 см. Перших дві опції — це звичайний Carrier, завдяки встановленню диска, якщо нам потрібний обробіток 0-3 см, то це Cross Cutter диск, він працює на невелику глибину до 3 см. Це якщо хтось переходить, скажімо, від мінімального обробітку до «ноутілу», або ж культивує поля змішано, ось саме ця опція підійде якнайкраще.

Якщо ми говоримо про класичне закриття вологи, після збирання зернової групи, чи після соняшнику слідом за комбайном, тоді обираємо класичний 450-й диск із невеликими вирізами. Також він підійде і для кукурудзи, якщо врожайність не більше 6–7 т/га. Є можливість на звичайний Carrier поставити 470-й диск із більшим зубом, він уже буде працювати повноцінно від 5 до 11 см. Класичний, базовий Carrier, який ми пропонуємо клієнтам ― це 450-й диск, для закриття вологи після зернової групи, після соняшнику.

Читати за темою: Як правильно вибрати сільгосптехніку фермеру-початківцю

Культиватор Väderstad Carrier XL 625

Третя опція — робота до 16 см. Це Carrier XL, де вже стоїть вища рама, зроблена інша стійка і є можливість ставити туди диски 510 — 610 мм. Тож маємо більшу глибину обробітку ґрунту.

Культиватор потрібен, щоб обробляти ґрунт, готувати відповідно під посів. Та Carrier XL використовується і для основного обробітку ґрунту. Це можуть бути й дискові знаряддя, це можуть бути глибокорозпушувачі, або ж плуг. Слід зважати на те, що вологи в нас із кожним роком усе менше, тож більшість аграріїв намагаються глибоко розпушувати. Західна Україна ще оре, Центр уже від такого обробітку відмовляється, все більше дивлячись у сторону глибокого розпушування.

Kurkul.com: Чи кожна із моделей лінійки є універсальною, чи є окремі моделі, які більше пристосовані, наприклад, для подрібнення й загортання сидеральних культур і інші для максимально якісної підготовки насіннєвого ложа?

Володимир Свинаренко: Будь-яку ґрунтообробну техніку можна розділити за завданнямм, які вони виконують у господарстві. Якщо говорити про дискові знаряддя — вони не замінять глибоке розпушування. Але якщо розглядати обробіток саме дисковим агрегатом, то Carrier може підлаштуватися під будь-які завдання. Так, ще років 5 тому, поки Väderstad не вивела на ринок Cross Cutter диск, та Carrier XL, можна було використовувати тільки для обробітку під посів і закриття вологи після зернової групи та після соняшнику. Зараз же, лінійка Carrier справляється практично з усіма завданнями, які ставляться саме перед дисковими культиваторами.

Читати також: Ідеальна сівба з Väderstad: Розбираємо нюанси

Kurkul.com: Зазвичай, для якісного подрібнення рослинності на забур’янених полях рекомендують проводити культивацію у два сліди із повторною культивацією, після сходів бур’янів. Такий же підхід стосується й технології CrossCutter?

Володимир Свинаренко: Якщо ми говоримо кількість проходів, то для одного проходу все-таки потрібно ставити ножовий коток Cross Cutter Knife — це атакуюче знаряддя, яке ставиться майже на всю лінійку Carrier, немає технічної можливості ставити поки що лише на 820-ту модель. Тож для одного проходу опція Cross Cutter Knife — незамінна.

Водночас хочу зауважити, що потрібно зважати на те, що господарство хоче отримати, який попередник, яка культура, одна, або ж кілька культур, за якою технологією агрегат буде працювати ― є багато нюансів. Якщо стоїть завдання по кукурудзі з врожайністю понад 7 т /га за один прохід усе зробити, то це тільки в казці вийде, з реальністю тут немає нічого спільного.

Kurkul.com: Які типи прикочуючих котків можна поставити на культиватор і які обрати фермеру знаряддя під різні задачі?

Володимир Свинаренко: Одна з найпопулярніших позицій — металевий каток на Carrier, Single StillRunner, або ж, єдиний металевий каток. Він чудово підійде під більшість грунтів в Україні. Звісно, на супісках чи піщаних ґрунтах він не покаже себе якнайкраще, але, на щастя, таких ґрунтів у нас не так багато. Це стандартний каток, який по замовчуванню в комплектації лінійки Carrier.

Якщо ми говоримо про опції, то можна встановити гумовий каток, який теж має високий попит. Він дає можливість працювати саме на легких ґрунтах. Чому гумовий? Тому що металевий просто «тоне». Між котками, коли ми працюємо на легких ґрунтах, виходить хвиля така, гребінь утворюється й коли коток тоне, він ріже цю хвилю. Наші гумові котки легші, орієнтовно на 40 %, тож такої проблеми ми не маємо.

Коток складається з декількох котків, розміщених у шаховому порядку і якщо подивитися зверху на агрегат, то вони стоять зі зміщенням. Це зроблено для якіснішого обробітку ґрунту. Тож наші невеликі по ширині сигменти котків добре себе зарекомендували в таких умовах.

Читати ще: Як обрати сівалку: шпаргалка від Väderstad

Для передніх знарядь варто обрати опцію, про яку я вже згадував — ножовий коток Cross Cutter Knife, знаряддя, що завжди має високий попит у аграріїв. Це передній атакуючий ніж, який виконує, мабуть, 50 % роботи та допомагає дискам менше зношуватися. Cross Cutter Knife ламає стебла на соняшнику, на ріпаку теж добре себе зарекомендував, диски, звісно ж це все допрацьовують і доламують, тож достатньо буде пройти лише один прохід під час обробітку.

Диски я б рекомендував 450 і 470-ті, якщо в господарстві немає нульової технології, або тільки переходять на «нуль» — цього буде достатньо. Якщо завдання агрегату — це обробіток ґрунту, закриття вологи й підготовка під посів, то цей набір — те що потрібно. Якщо ж ми працюємо під основний обробіток ґрунту й у господарстві переважає більше, скажімо, кукурудза, то тоді обираємо Carrier XL.

Kurkul.com: Скільки часу займає переобладнання агрегату для виконання різних задач?

Володимир Свинаренко: Якщо в господарстві, яке працює за нульовою технологією, є 2–3 комплекти дисків на 1 агрегат і йому треба працювати від 0 до 3 см, якщо є, наприклад, соняшник у сівозміні і трохи кукурудзи і потрібно підготувати під посів озимої пшениці якісно і швидко ґрунт — це диск 450 мм.

Загалом, маючи пневмопістолет, перекинути диски можна за півтори години. Якщо ж ми маємо опцію ножові котки Cross Cutter Knife, то котки просто гідравлікою піднімаються. Потрібні — опустили, не потрібні — підняли і працюємо далі. Те ж стосується й опції міні-сівалки BioDrill, яка також встановлюється на постійно та не потребує демонтажу. У разі, якщо знадобився демонтаж — впоратися можна, знову ж таки, за тих же півтори години.

Kurkul.com: Які моделі можна дообладнати опцією міні-сівалки BioDrill і які культури можна висівати з їх допомогою? Для яких умов сівби, стану поля підійде ця технологія?

Володимир Свинаренко: Абсолютно всі моделі Carrier підходять. А умова лише одна — щоб була волога в ґрунті. Знаєте, коли посуха йде і коли відразу після комбайна заходиш і обробляєш — волога ще є. Так ось протягом 24 годин можна зайти, якщо треба сіяти, і норму висіву слід трохи збільшувати. Чому? Тому що якась частина насіння змішується із шаром оброблюваного ґрунту, накочується котком і опиняється на поверхні. Ми взагалі рекомендуємо орієнтовно на 10–15 % збільшувати норму висіву, якщо йде мова про сидерати й до 10 % треба збільшувати для ріпаку.

Kurkul.com: Яку модель і комплектацію (передні знаряддя, диски) ви могли б порекомендувати, наприклад, для обробітку земель, що тривалий час не оброблялись?

Володимир Свинаренко: Ну якщо маленька площа, я взагалі б рекомендував зайти обробити дисковими знаряддями, загнати фрезу, зафрезерувати це все, рік пропарувати, обробити гербіцидом, зорати й засіяти на наступний рік, скажімо, технічну групу культур якусь.

Для великих господарств — це дискові знаряддя, обприскувач, і глибоке розпушування, або оранка. Але знову ж таки, тут треба дивитися, який ґрунт, тут є теж свої нюанси, які багаторічники там взагалі, де поле знаходиться, біля води чи ні.

Читати за темою: Посівна на 1 000 га: скільки коштуватиме техніка і де взяти гроші

Якщо класика жанру — суха ділянка землі, 100–200 га, то це дискові знаряддя, це розпушування ґрунту, або оранка, це обприскувач. Зняти бур’яни, гербіцидом обробити, зняти багаторічники, ось такий набір. З такою роботою чудово впорається Carrier XL з 510 -им, або ж 610-им диском. Передніх знарядь тут ніяких загалом не потрібно.

Kurkul.com: З якими тракторами за потужністю можна працювати з лінійкою Carrier та чи потрібна різна потужність для різних моделей лінійки?

Володимир Свинаренко: Потрібно орієнтовно 40 к.с./м ширини захвату. Але знову ж таки, тут потрібно дивитися індивідуально на кожне господарство. Мають значення схили на полях і навіть стан техніки — чи трактор новий, чи він уже давно відпрацював свій ресурс.

Тож маємо три основні чинники: рельєф поля, стан трактора та культура, на якій планується працювати.

Загалом же, з мого досвіду, 40 к.с./м ширини захвату досить для того, щоб перекрити всі вищезазначені чинники. Бувають ще моменти, коли, треба ще трохи докинути кінських сил на метр ширини, коли є дуже вже великі схили на полях, але це вже крайнощі й загалом, рекомендованих 40 к.с. вистачить із головою.

Kurkul.com: Чи можна заощадити фінанси господарства із Carrier?

Володимир Свинаренко: З мого багаторічного досвіду продажів, можу сказати, що багато хто не розуміє взагалі, для чого потрібні дискові знаряддя. Не секрет же, що всі ми хочемо заощадити, але економія повинна бути розумна. У моєму розумінні — це економія собівартості кілограма продукції.

Багато хто думає, що волога буде ще в ґрунті, багато аграріїв звикли «колупати» після збирання соняшнику під посів на 12-15 см. Запитуєш: а навіщо ви так колупаєте, для чого? Ну ми ж потім будемо культивувати.

Читати також: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

Культиватор Väderstad Carrier 650 в роботі

А для чого культивувати, якщо можна пройтися агрегатом Carrier на 3–4 см за 1 прохід. Окрім реальної економії дизпалива ви зберігаєте вологу в ґрунті. Її й так немає з осені, зараз це дуже серйозна проблема. Схід уже давно її відчув, уже відчуває Київ, Полтава, Суми і навіть Чернігівщина. У Кіровоградській області взагалі плачуть.

Тож потрібно підлаштовуватися й переформатуватися. Йти від звичної техніки та зайвих перевертань ґрунту на максимальну глибину. Світ змінюється, природа теж, тож аграрії теж повинні змінити свій підхід до обробітку.

У мене було одне господарство, яке спеціалізувалося на соняшнику. Вони для себе зробили певні висновки та відійшли від використання плугів. Господарство знаходиться в посушливій області з постійними проблемами з вологою. Й ось для того, щоб розв’язати цю проблему, з весни вони практично нічого не робили, тільки боронували, навіть без культивації. Закривали вологу й чекали певної температури для посіву соняшника. З осені вони максимально якісно готували ґрунт на глибину до 35 см.

Заходили спочатку розпушувачем в одну сторону, і перпендикулярно, під 90° робили своєрідний «квадрат». Так ось вони порівнювали звичайну оранку й ось таку технологію. Так, витрати на дизпаливо вдвічі більші виходять, але і врожайність там на 30 % вища, ніж при оранці. Все це завдяки тому, що за зиму накопичувалася волога, яку вони з весни просто закривали.Тож соняшник швидко стартував, швидко розвивав корінь, доходив до потрібної глибини, закривав листям всю площу й використовував вологу.

Агрегати компанії Väderstad, на мою думку, одні з найкращих на сьогодні на ринку. Багато є агрегатів, багато виробників на українському ринку, але якщо стоїть завдання саме підготовки ґрунту під посів зернової групи, скажімо, після соняшнику, Carrier — це агрегат № 1.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою