SHARE

Як не перетворити тваринництво на «соціальний проєкт»

поради практиків 
Як не перетворити тваринництво на «соціальний проєкт»
поради практиків 
Ми вже розповідали вам про особливості біології силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED і про біохімію процесів, що протікають під час заготівлі та зберігання силосу. Настав час поговорити про техніку для збирання силосу та економіку кормозаготівлі — ці теми також розглядались під час Silage Workshop, проведеного LNZ Group на базі ТОВ «Острійківське», що у Білоцерківському р-ні на Київщині.

У рамках воркшопу компанія «КОНКОРД» продемонструвала роботу ґрунтообробної та кормозбиральної техніки, яка використовується для збору силосної кукурудзи. Зокрема була змога побачити і помацати: кормозбиральний комбайн Claas Jaguar 960, трактори Claas Axion 950 й Claas Xerion 4000, причіп Fliegl Gigant ASW 381, плуг Lemken Diamant 16 та дискову борону Amazone Catros XL.

Діджиталізація молочного бізнесу — збільшення його рентабельності

Далі настав зоряний час новітніх технологій. Представник компанії Chub Agroconcept (Чуб Агроконцепт) Олександр Книш поділився з учасниками силосного воркшопу інноваційними технологіями «Розумної ферми», які використовуються у ТОВ «Острійківське».

За словами фахівця, «Розумна ферма» — це концепт, покликаний автоматизувати та роботизувати основні процеси на фермі, а також покращити контроль за основними процесами задля збільшення продуктивності й рентабельності молочного бізнесу.
«По-перше, це програми з моніторингу та управління стадом і його відтворення. Ізраїльська SCR Heatime PRO — комп'ютеризована система для інтерактивного виявлення статевої охоти і спостереження за здоров'ям тварин», — зазначив Олександр Книш.
Олександр Книш, представник компанії Chub Agroconcept
Олександр Книш, представник компанії Chub Agroconcept
За його словами, завдяки цій технології на прикладі підприємства «Острійківське» можна простежити оптимізацію процесів за наступними пунктами:

  • відтепер нема потреби працювати навмання;
  • усунуті суперечливі питання при оцінці відтворення, здоров'я, годування і стану кожної окремої корови;
  • є можливість запобігти випадкам, що не дають досягти потенційних надоїв.

Ефективний контроль здійснюється за допомогою датчиків, які спостерігають за коровами 24 години на добу. Вони сповіщають про будь-які зміни в їхній поведінці. Наприклад, охота корів виявляється з точністю до 98%. Важливо, що технологія SCR Heatime PRO дуже проста в управлінні та покликана зменшити вплив людського фактора. Відтепер спеціалісту на фермі задля визначення охоти зовсім не потрібно щогодини спостерігати за коровою. Завдяки датчику активності програма сама її виявляє, сигналізуючи операторові. У перерахунку на 100 корів фахівець економить 1 годину свого робочого часу на день або ж 360 годин на рік!
«Також система самостійно генерує точний відлік часу, коли корову потрібно осіменити. Аналогічно система працює щодо виявлення хворих корів, сигналізуючи про відхилення румінації(тривалість жування жуйки коровою — прим. ред.) за 3-5 днів до появи клінічних ознак. Це значно полегшує роботу ветеринарного лікаря. Адже хвороби краще профілактувати, ніж лікувати», — наголошує представник компанії Chub Agroconcept Олександр Книш.
Також він зазначив, що окупність такої технології — від 6 до 15 місяців. А компанія, зі свого боку, надає повний спектр послуг: від консультацій до технічного супроводу. На деяких фермах ці системи вже працюють близько трьох років, показуючи разючу ефективність.

Концепт «Розумної ферми» підходить як для малих фермерських господарств — від 200 корів, так і для тих, що мають понад 1000 голів.
«Наш портфель сформований п’ятьма основними продуктами з префіксом «смарт». До нього входить той самий робот-підгортач силосного корму, що вразив сьогодні багатьох гостей в одному з корівників у «Острійківському». Кожного разу, коли розумна машина підгортає корм, що випадає з годівниці, корова сприймає його, як свіжу порцію, і куштує з особливим апетитом. Українські фермери вже зрозуміли, що треба автоматизувати всі ці процеси. Адже така тенденція або навіть ціле явище, як точне землеробство, існує дуже давно, а точне тваринництво — це щось новеньке. Але сьогодні вже зрозуміло кожному, що ферма — це високотехнологічний завод із виготовлення молока», — підсумував фахівець з розумних технологій.

Причини росту популярності силосних гібридів в Україні

Зробити все правильно лише на агрономічно-технічному рівні в умовах ринку сучасності наразі недостатньо для сталого розвитку і процвітання господарства. Треба добре розумітися на механізмах формування та використання основних факторів виробництва, а також економічних ресурсів підприємства. Таким чином, щоб приймати влучні господарські рішення, фермер має добре орієнтуватися в економіці підприємства. Добре, що на воркшопі Silage Workshop від LNZ Group відповідна царина знань неодноразово та під різними кутами була розглянута спеціалістами.

Доповідь директора з управління та розвитку регіональної мережі групи компанії LNZ Group Дмитра Соломонюка щодо цьогорічної динаміки продажів силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED якнайкраще занурює в атмосферу важливих економічних показників.
Дмитро Соломонюк, директор з управління та розвитку регіональної мережі групи компанії LNZ Group
Дмитро Соломонюк, директор з управління та розвитку регіональної мережі групи компанії LNZ Group
Запорукою високої рентабельності тваринництва є високоякісний силос. З допомогою силосних гібридів Leafy та Leafy-Floury від компанії LNZ Group можна підвищити прибутковість галузі, позбутися зайвих клопотів щодо отримання відмінного силосу та повністю зосередитися на виробництві молока високої якості.

За словами експерта, в процесі формування напрямку продажу силосної групи фахівці LNZ Group підібрали всю лінійку, яка продається від Заходу до Сходу і з Півдня до Півночі. Найбільші споживачі — це Чернігівщина, Київщина, Полтавщина, Харківщина та Західна Україна.
«Звісно, маємо продажі також на Миколаївщині та у Бессарабії. Тамтешній клімат специфічний, буває, що все горить. Але, тим не менш, місцеві фермери намагаються сіяти та отримують врожай. Якщо брати частку продажів силосних гібридів, то вона зростає у середньому на 50% щороку. Справа ще у тому, що рівень та стан молочного ВРХ в Україні спонукає більшість гравців ринку вважати галузь лишень соціальним проєктом. Фермери оцінюють молочне тваринництво, як економічно невигідне», — говорить Дмитро Соломонюк.
За його словами, поголів’я скорочується, а з ним — і площі посіву силосної кукурудзи. Якщо посіви нещодавно сягали 220 тис. га, то зараз коливаються між 160 та 170 тис. га. У прагненні до оптимізації підприємці намагаються знизити собівартість продукції, сіючи на силос абищо.
«Рівень наших гібридів — це топовий рівень. Хто це розуміє — потім отримує переваги в якості та кількості надоїв молока, здорового поголів’я ВРХ. Тому ми завжди шукаємо свого клієнта і неодмінно тримаємо марку щодо якості силосу. До речі, в Північній Америці він займає 15% ринку продажів, а це досить суттєва частка, повірте. Два роки тому навіть наші конкуренти брали в нас силос для проби. Вони тоді констатували, що років п'ять ще не зможуть досягти аналогічної якості гібридів», — запевнив Дмитро Соломонюк.
Як зазначив спікер, купити силосні гібриди може дозволити собі кожен фермер, бо є різні програми. Одні, наприклад, дають можливість отримати продукт за умови 100% передоплати, форвардні та програми кредитування.
«Справа навіть не у цьому: вартість нашого продукту знаходиться у межах ринку. Бо існувати поза його межами неможливо. Тож клієнтові залишається просто обрати те, що йому найзручніше. Темп зростання продажів на ті самі 50% демонструє, що продукція дійсно варта уваги фермерів-тваринників. На сьогодні ми продаємо силосних гібридів близько 30 тис. посівних одиниць. Повірте мені, це дуже круто. Три роки назад починали з тисячі, потім було 2 тис., 3 тис.», — розповів Дмитро Соломонюк.
Подібних показників LNZ Group досягає завдяки злагодженій роботі професіоналів одразу у двох напрямках: інформаційному та якісному. Відділ агрономічних технологій, піклуються саме якістю продукту. Менеджери з продажу разом з маркетологами інформують клієнтів про характеристики та переваги гібридів UNIVERSEED, популяризують даний напрямок. Ми регулярно створюємо демополігони, робимо демопосіви, організовуємо воркшопи та інноваційні технологічні платформи на кшталт LNZ hub. Увесь цей комплекс зусиль робиться на повсякденній основі.
«Тому, навіть з огляду на непросту ситуацію на ринку молока в Україні, +50% на рік — солідний приріст. Більш того це є класний приріст для будь-якого бізнесу взагалі. З цієї причини у нас немає бажання роздавати нашу продукцію направо й наліво. У нас є бажання знайти свого клієнта, який оцінить і буде з цим матеріалом працювати, — зауважив директор з управління та розвитку регіональної мережі групи компанії LNZ Group Дмитро Соломонюк. — Тож ми концентруємося на наших постійних клієнтах, але тримаємо у фокусі і нових. Тим більш, хто бачив цей гібрид на полі у сусіда, той одразу захоче його і собі. Звідси і виходить, що 20-30% приросту продажів дають нові клієнти, які звертаються до нас самі, мовляв, ми чули, ми бачили...».
За словами фахівця, наразі існує велика кількість інформаційних сайтів, де можна взяти базу клієнтської групи будь-якого напрямку:
«Ми теж користуємося цією опцією. Потім їздимо до агровиробників, пропонуємо, демонструємо, продаємо врешті-решт. LNZ Group працює з 70% ключових молочників України. Більшість із них диверсифікують свій бізнес, починають вирощувати різні гібриди. З нашою кукурудзою, я вважаю, ми поцілили у самісіньке «яблучко»: вся лінійка силосних гібридів UNIVERSEED користується попитом. Звісно, ми час від часу додаємо 1-2 гібриди, але це досить складний і непростий  селекційний напрямок. Треба роки покласти на його дослідження та розвиток. Як відомо, без розвитку немає майбутнього. Якщо ти не розвиваєшся, ти вже програв, по суті. Тому фахівці LNZ Group не сидять, склавши руки».

Фідбек від партнерів або підбиваємо підсумки

Переваги силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED на практиці оцінив Ярослав Коломієць, директор ТОВ «Острійківське». Рекордні надої на фуражну корову, що цього року на його підприємстві мають перетнути омріяний рубіж 10 тис. л/рік, свідчать про ефективність лінійки UNIVERSEED та життєздатність молочного тваринництва за умови скрупульозного менеджменту.
Ярослав Коломієць, директор ТОВ «Острійківське»
Ми маємо 750 га площі, зайнятої під силос. Це все йде на годівлю 950 фуражних корів. Взагалі, наш комплекс розрахований на 1200 голів. Безпосередньо, як молочна ферма, підприємство запрацювало з 2011 року, але тваринництвом ми займаємося з 1999 року. Під час силосування залучаємо власний технопарк:CLAAS JAGUAR 860, CLAAS AXION 940, CLAAS QUADRANT. Крім цього, у нас функціонує зелена лінія, тюкувальня, є бульдозери. Зазвичай власної техніки нам вистачає, але буває, що орендуємо.
— Ярослав Коломієць, директор ТОВ «Острійківське»
За його словами, найбільший покупець «острійківського» молока — ТОВ «Сандора»:
Якщо це когось дивує, то даремно, адже вони не тільки соки виробляють. Ціна на молоко залежить від регіону, від умов партнерства, від співвідношення якості та кількості молока. Щодо кліше «молочне тваринництво — лише соціальна складова господарства», то ми би всі тут давно збанкрутували, якщо б це була правда. А от щоб воно дійсно не стало «соціальним проектом», молочне тваринництво треба робити основним напрямком. Це вибір кожного: якщо не хочеш працювати або немає надійної кваліфікованої команди — тоді той проект точно стане соціальним. Працюйте, рахуйте, і все вийде. Якщо хочете отримати більше, спрямуйте туди всю свою енергію.
— Ярослав Коломієць, директор ТОВ «Острійківське»
© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.
www.universeed.pro
+38 097 00077 72
universeed@lnz.com.ua
Виконано за допомогою Disqus