14 жовтня 2024, 13:30, Україна

Сходам озимого ріпаку завдають шкоди ріпаковий пильщик та листоїд

Зниження температури повітря та опади, що спостерігались наприкінці декади, стримували розвиток та шкідливість злакових мух, попелиць, цикадок, хлібних блішок у посівах озимих зернових колосових культур. Повідомляє Kurkul.com на основі даних фахівців Держпродспоживслужби.

Проте, такі погодні умови не вплинули на розвиток і живлення личинок хлібного туруна та гусениць озимої совки, які пошкодили до 3% рослин у слабкому ступені. Переважно в Лісостепу та Поліссі на ранніх посівах озимих пшениці відмічається проявлення хвороб, а саме борошнистої роси, кореневих гнилей, септоріозу (Тернопільська, Чернівецька, Чернігівська обл.), якими охоплено до 3% рослин.

Тим часом сходи озимого ріпаку продовжують заселяти та пошкоджувати хрестоцвіті блішки. Пошкодженість рослин ними становить 3-8%, в осередках до 20% (Кіровоградська обл.) за слабкого ступеня. Несправжніми гусеницями ріпакового пильщика пошкоджено 2-5% рослин у слабкому та середньому ступенях.

Читайте також: Ріпак пізніх строків сівби варто захистити від хвороб — фахівець

Шкідливість білокрилки відмічають на полях Дніпропетровської, Кіровоградської, Рівненської, Чернігівської областей, де ними пошкоджено 2-15% рослин. Також посівам культури завдають шкоди ріпаковий листоїд, капустяні попелиця, міль, гусениці біланів, озимої та капустяної совок, якими пошкоджено 2-6% рослин. 

На 5-28% обстежених площ культури Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Київської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Чернівецькій, Чернігівської областей 1-5% рослин хворіє на фомоз, альтернаріоз, пероноспороз, борошнисту росу, циліндроспоріоз, білу плямистість.

За появи ознак хвороб проводять обробки дозволеними до використання фунгіцидами. Для призупинення подальшої шкідливості фітофагів, попередження розвитку і розповсюдження збудників захворювань посіви рекомендовано оздоровлювати дозволеними у «Переліку» препаратами відповідно до регламентів їх застосування.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.