SHARE

Сучасні підходи до протруєння насіння

Агротренди
Якщо сіяти насіння, як є, без попередньої обробки, посіви в ході вегетації неприємно здивують цілою низкою проблем. Адже необроблене насіння може бути уражене хворобами, спорами грибків та личинками шкідників. Тож використання протруйників — це вже не просто тренд — це сувора необхідність, якщо господарство хоче досягти високих показників урожайності.

З нашого матеріалу ви дізнаєтеся, як відбувалася еволюція протруєння насіння, які протруйники доступні на ринку сьогодні, чим вони відрізняються та яких результатів дозволяють досягти на зернових культурах на прикладі ячменю.

Проблеми, які покликане вирішити протруєння

_____________________________________________________________________________
Хоча протруювання не може повністю замінити використання ЗЗР у вегетаційний період, воно визначає стан посівів та кількість подальших обробок, адже рослини будуть менш схильними до хвороб і їх менше потрібно буде обробляти.

Накопичення інфекцій на полі цілком достатньо для розвитку хвороб у посівах за відповідних погодних умов. Навіть здоровий посівний матеріал не убезпечить від хворих посівів. Тож фунгіцидний захист перед висівом — це важливий профілактичний захід, адже простіше хворобі запобігти, ніж лікувати.
Ячмінь
Якщо говорити саме про ячмінь, то найбільшої шкоди продуктивності посівів завдають такі хвороби, як сітчаста, смугаста, темно-бура плямистості, ринхоспоріоз, борошниста роса та кореневі гнилі. Саме протруювання насіння дозволяє знизити потенційні втрати врожаю від цих хвороб до 50%.

Зрештою, протруювання насіння дозволяє отримати здоровий і якісний врожай та відтермінувати обприскування фунгіцидами зернових або ж, у деяких випадках, відмовитися від них.

Ключовим у боротьбі з хворобами ячменю є їх раннє виявлення та ідентифікація, а масштаб ураження патогеном залежить від погодних умов і толерантності сорту до збудника.

Історія технології

_____________________________________________________________________________
Ще 4 тисячі років тому у Стародавньому Єгипті та Греції насіння вимочували в соку цибулі або перекладали при зберіганні кипарисовою хвоєю.

У Середньовіччі зерно вимочували в кам’яній і калійній солі, мідному купоросі, солях миш’яку. У Німеччині популярні були найпростіші способи — витримування насіння у гарячій воді чи розчині гною.

На початку 16 ст. було помічено, що насіння, яке побувало в морській воді, дає посіви, які менше уражаються сажкою. Тож спосіб поливу насіння морською водою знайшов широке застосування.
Наприкінці ХІХ ст. для протруювання насіння зернових використовують формалін, з яким виникає і новий спосіб протруювання — напівсухий. На поверхню насіння наносять водні суспензії або ж розчини протруйників із подальшим морінням, провітрюванням і сушінням. Застосування формаліну також дозволило повернутися до старого методу, відомого з часів застосування морської води: зерно просто поливали речовиною.

У цьому матеріалі ми підбити підсумки та окреслити критерії, про які потрібно пам’ятати при обранні препарату для захисту зернових. Вибір правильного фунгіциду може мати вирішальне значення.
Читати
У ХХ ст. з’явився сухий метод, який полягає в рівномірному нанесенні на поверхню насіння сухих порошкоподібних препаратів. Основний його недолік на той час — низька біологічна ефективність через слабке прилипання та утримання протруйника на насінні — сьогодні усувається завдяки прилипачам.

У другій половині ХХ століття з’явився спосіб протруювання зі зволоженням, який полягає в нанесенні на поверхню насіння суспензій, розчинів та порошкоподібних протруйників з одночасним або наступним змочуванням водою. Застосування цього методу дозволило практично без зміни вологості зерна економніше використовувати хімічні препарати завдяки правильному дозуванню рідини. Перші ж системні фунгіциди для обробки насіння з’явилися в 60-х роках минулого століття і відразу стали активно застосовуватися в багатьох країнах світу.

Типи та види протруєння

_____________________________________________________________________________
Сьогодні використовують три основні способи протруєння насіння:

Сухий — насіння обробляють сухим препаратом, який покриває посадковий матеріал тонким шаром нальоту та захищає від негативного зовнішнього впливу. Так використовують протруйник для картоплі, часнику та насіння злакових культур.

Напівсухий нанесення на насіннєвий матеріал водної суспензії захисно-стимулюючих речовин чи порошкоподібного препарату після зволоження водою без наступного просушування. Збільшує вагу насіння не більше ніж на 2%.

Мокрий спосіб обробки полягає в замочуванні насіння в розчині. Використовується для цибулі, часнику, бобових та злакових культур.
Протруєння насіння напівсухим способом за допомогою протравлювальної машини ПСК-15
Протруєння насіння напівсухим способом за допомогою протравлювальної машини ПСК-15
Найбільш широко застосовуються наступні види обробки насіння:

  1. При інкрустуванні насіння покривається липкими речовинами, що забезпечують закріплення хімічних речовин на поверхні. Оброблене насіння може стати важчим у 5 разів, але форма не змінюється. Інкрустоване насіння має тонку, практично непомітну оболонку. Тому, щоб відрізнити його від звичайного насіння, до складу оболонки додають барвник. Оскільки інкрустоване насіння практично не змінюється в розмірі, такий спосіб обробки застосовують тільки для досить великих насінин.
  2. Метод дражування покриває насіння товстим шаром суміші, в яку додають захисні органо-мінеральні поживні речовини, мікродобрива, бактеріальні добрива, протруювачі, активізуючі речовини. Дражоване насіння набуває зручної для висівання кулястої форми, але стає важчим майже у 25 разів. Завдяки зміненій формі та розміру оболонки забезпечується зручний та більш точний висів насіння. Найчастіше цю процедуру проводять із дрібнонасіннєвими культурами.
Дізнавайтеся, як можна знизити норму витрати робочого розчину без втрати якості обприскування, наскільки це економічно доцільно та які секрети ідеального внесення ЗЗР.
Читати
Загалом сучасні протруйники можна поділити та інсектицидні та фунгіцидні. Перші захищають насіння та сходи від ґрунтової мікрофлори та комах, другі — від зовнішньої та насіннєвої фітопатогенної інфекції.

Є також третій вид, що поєднує фунгіциди та інсектициди. Такий комплексний протруйник забезпечує захист і від шкідників, і від хвороб.

Що пропонують сучасні рішення

_____________________________________________________________________________
Такі хвороби, як сітчаста, лінійна, темно-бура плямистості та ринхоспоріоз, поширюються, з-поміж іншого, і з насіннєвим матеріалом, тож фунгіцидний захист листової поверхні може знадобитися вже на початку кущення і зберігатиметься до повної стиглості.

Раніше аграріям доводилося постійно моніторити стан посівів і за появи перших симптомів ураження хворобами проводити обприскування. Тут у повний зріст могла стати проблема відсутності вільної техніки та необхідних фунгіцидів, а також погодних умов — адже в дощ обприскувач на поле не виведеш.
Обприсування
Обприскування можливе лише за сухої погоди
Ситуацію покликані виправити фунгіциди, що дозволяють провести передпосівне протруювання насіння. Це вивільняє аграріям руки, адже такий метод контролює найбільш шкодочинні хвороби від проростання до появи прапорцевого листка. Саме таким препаратом є фунгіцид компанії BASF Систіва®. Довготривалу фунгіцидну дію препарату забезпечує діюча речовина з групи SDHI — Ксеміум®.
Що стоїть за назвою SDHI та завдяки чому ця група препаратів така ефективна — розбераємося в нашому матеріалі.
Читати
Застосування Систіва® дозволяє пропустити першу фунгіцидну обробку в період кущення-початку виходу в трубку, адже надійно захищає посіви в цей час. Окрім більш ефективного захисту в порівнянні з внесенням препаратів у бакових сумішах, що може бути виконано невчасно, це забезпечує економію паливно-мастильних матеріалів та знижує навантаження на техніку. Наскільки важлива кожна одиниця техніки в посівну — знає кожен агроном.

Результати застосування Систіва® на ячмені

_____________________________________________________________________________
Результати, отримані на дослідних ділянках Агроцентру BASF на Хмельниччині у 2016 році, показали ефективний контроль сітчастої плямистості на рівні 71–95% до фази початку воскової стиглості зерна.
BBCH: 73-75. Культура: ярий ячмінь. Локація: с. Денисівка, Хмельницька обл., 2016 р.
Ступінь розвитку хвороб протягом цього періоду на контролі в середньому становив 58%.

Разом із контролем плямистості листя Систіва® забезпечує ефективний захист від кореневих гнилей, які є причиною зрідження посівів ячменю.
У ході досліджень в умовах Хмельниччини використання Систіва® підвищило польову схожість посівів озимого ячменю майже на 7%. При нормі висіву 4 млн схожих насінин/га — це додаткові 280 тис. рослин/га або потенційні 0,3–0,7 т/га зерна.
Контроль сітчастої плямистості (Drechslera teres) в посівах ярого ячменю та вплив Систіва® на польову схожість озимого ячменю
Контроль сітчастої плямистості (Drechslera teres) в посівах ярого ячменю та вплив Систіва® на польову схожість озимого ячменю
Як розпізнати піренофороз та відрізнити від інших хвороб, схожих за симптомами, які методи боротьби з ним застосовують аграрії сьогодні та які новітні інструменти може запропонувати сучасна наука, щоб позбутися цієї хвороби.
Читати
Результати досліджень на озимому ячмені у демоцентрі BASF, Агролан Крупець, 2020 р. Ліворуч — Кінто® Дуо 2,5 л/т, праворуч — Кінто® Дуо 2,5 л/т + Систіва® 1л/т
Результати досліджень на озимому ячмені у демоцентрі BASF, Агролан Крупець, 2020 р.
Ліворуч — Кінто® Дуо 2,5 л/т, праворуч — Кінто® Дуо 2,5 л/т + Систіва® 1л/т
Таку ж ефективність передпосівної обробки насіння препаратом Систіва® продемонстрували результати багатьох виробничих дослідів у господарствах України.
Контроль сітчастої плямистості (Drechslera teres) в посівах ярого ячменю та вплив Систіва® на польову схожість озимого ячменю
AgCelence-ефект при застосуванні Систіва® на посівах ярого ячменю, 2017 р.
Розповідаємо, чому діючої речовини без якісної формуляції недостатньо для ефективного захисту рослин, у чому перевага оригінальних препаратів над «генериками» та як визначити ефективність формуляції.
Читати
Посіви з передпосівною обробкою Систіва® мали кращу кореневу систему, закладали більшу кількість продуктивних пагонів, що дозволило отримати вищу урожайність у порівнянні з традиційними системами захисту.
Систіва® підвищує польову схожість ячменя і стимулює появу сходів
Систіва® підвищує польову схожість ячменя і стимулює появу сходів
Отримання високого та якісного врожаю прямо залежить від використання здорового насіння. Тож протруювання відіграє важливу роль у системі захисту багатьох сільгоспкультур, не лише ячменю.
Систіва® підвищує польову схожість ячменя і стимулює появу сходів
Систіва® стимулює появу сходів та їх ріст і розвиток
Це ефективний захід, який забезпечить раціональне використання техніки та ресурсів господарства, дозволить позбутися проблем з обробкою посівів на ранніх етапах та буде запорукою надійного захисту ваших посівів.
© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.
Виконано за допомогою Disqus