SHARE

Ризики та переваги інвестування у протруювання зернових

Агротренди
Щоб обраний протруйник приносив керівнику господарства не головний біль, а здоровий посівний матеріал і високий врожай, слід зібрати та проаналізувати багато інформації про асортимент протруйників, механізми дії та способи застосування. Ефективність протруйників залежить від погодних умов на час сівби, загального фітосанітарного стану поля, якості насіннєвого матеріалу тощо. 

Якщо ігнорувати ці умови — є ймовірність, що ваше рішення щодо протруювання змусить пожалкувати під час жнив. Саме про ризики застосування протруйників, як їх оминути та яких результатів можна досягти, якщо підійти до теми відповідально, ми розповімо в нашому матеріалі.

Ризики при протруюванні зернових

_____________________________________________________________________________

Ґрунтово-кліматичні умови

Просто придбати на ринку перший-ліпший протруйник «бо треба протруювати» — це невдала ідея, що веде до недоцільних витрат бюджету господарства та навіть втрат врожаю. Перш ніж обрати протруйник, необхідно розуміти, з чим саме доведеться мати справу на конкретному полі в конкретних умовах, адже ефективність застосування протруйника не в останню чергу залежить від погодних умов, які складаються на час сівби, та загального фітосанітарного стану поля.
Ефективність застосування протруйника залежить від погодних умов та загального фітосанітарного стану поля
Основне джерело збудників хвороб на полі зернових формується в осінньо-весняний період, коли відбувається первинне зараження аерогенними спорами збудників та інфекцією, що зберігається на падалиці й рослинних рештках. Пороги шкодочинності патогенів відмінні для різних зон і типів ґрунту та залежать від його супресивності.
Ґрунти в агроекосистемі, які виявляють більшу відносну стійкість до хвороб у рослинах, попри наявність збудника, сприйнятливих рослин-господарів та сприятливих кліматичних умов, називаються супресивними.
Тож аналіз інформації, отриманої в ході фітоекспертизи ґрунту, діагностика та прогноз фітосанітарного стану посівів має стати основою для прийняття рішення щодо вибору препаратів і норм їх витрати.
У новому матеріалі проєкту Агротренди читайте про еволюцію протруєння насіння, які протруйники доступні на ринку сьогодні, чим вони відрізняються та яких результатів дозволяють досягти на зернових культурах.
Читати
Клімат і погодні умови також є важливими показниками у виборі протруйника, оскільки деякі препарати за недостатньої вологи та високої температури можуть затримати появу сходів. Щоб уникнути цього, слід уважно підійти до вибору діючої речовини в протруйниках.

Зниження енергії схожості

При дефіциті вологи в посівному шарі ґрунту та недотриманні дозування деякі протруйники можуть токсично впливати на проростки рослин, що в результаті призводить до зменшення схожості насіння та, як наслідок, зниження врожайності. Ця проблема особливо актуальна для зон недостатнього і нестійкого зволоження, а також у роки з дефіцитом ґрунтової вологи на час сівби зернових.

Відчутне зниження врожайності зернових з передпосівним протруюванням було пов’язане з тим, що досліди закладали з посівом насіння в пізні терміни. Саме низька температура повітря і дефіцит опадів у цей період викликали значне ослаблення рослин.
Озима пшениця
На ділянках з обробленим перед сівбою насінням сходи з’являлися на три-чотири доби пізніше, ніж на контрольних. Такі рослини перед відходом у зиму були менш розкущені та з меншою площею листової поверхні порівняно з контрольними посівами. Це призводило до подальшого відставання в розвитку і в кінцевому підсумку — до зниження врожайності культури.

Дослідження показали, що сівба протруєного насіння в недостатньо зволожений ґрунт не дозволяє діючій речовині проникати всередину проростка. Під дією фунгіциду в умовах посухи може відбуватися придушення формування нормальної ризосфери, що посилює розвиток кореневих інфекцій в подальшому.
Дізнавайтеся, як можна знизити норму витрати робочого розчину без втрати якості обприскування, наскільки це економічно доцільно та які секрети ідеального внесення ЗЗР.
Читати

Якість препаратів

Тут важливо побороти спокусу «оптимізувати витрати» та обрати якісний препарат надійного виробника. Придбавши дешевий препарат та заощадивши тут і зараз, нерідко аграрії ризикують отримати фальсифікат або ж препарат, що не дасть бажаного результату.
Насіння пшениці
Щоб не пошкодувати про свій вибір постфактум, при спілкуванні з дилерами слід вимагати ліцензії та сертифікати якості на препарати (номер партії, вказаний у сертифікаті відповідності, повинен збігатися з номером партії на упаковці).

Тож при виборі препарату необхідно розуміти, які завдання він повинен вирішувати і чи може це зробити, а вже потім враховувати ціну.

Невідповідність насіннєвого матеріалу для протруєння

Невідповідні кондиції насіннєвого матеріалу можуть стати ще однією перепоною, яка нівелює захист навіть якісного препарату. Невідкаліброване, неочищене та навіть пошкоджене насіння протруйник не врятує.
Насіння пшениці
Якщо насіння не буде належним чином очищене від пилу, луски та домішок, вони поглинуть велику кількість препарату, знижуючи ефективність протруювання та підвищуючи витрати. Очищене від пилу та домішок насіння гарантує хорошу прилипність і кращу якість протруювання.

Для досягнення максимальної економічної ефективності протруювання його слід поєднувати з такими агротехнологічними прийомами, як калібрування та прогрівання насіння. Ці заходи підвищують схожість насіння і біологічну ефективність протруйника. Крім того, прогріте насіння менш схильне до ретардантної (пригнічуючої) дії фунгіцидів.
У цьому матеріалі ми підбити підсумки та окреслити критерії, про які потрібно пам’ятати при обранні препарату для захисту зернових. Вибір правильного фунгіциду може мати вирішальне значення.
Читати

Чому інвестувати в протруйники все ж вигідно

_____________________________________________________________________________

Зниження кількості фунгіцидних обробок та навантаження на техніку в ході весняних польових робіт

Потреба у фунгіцидному захисті посівів зернових, як-от ячмінь, може виникати вже на початку кущення і тривати аж до повної стиглості. З хворобами, які пошкоджують листкову поверхню, зазвичай боролися обприскуванням посівів фунгіцидами. Це змушувало агрономів постійно спостерігати фітопатологічний стан посівів і за появи перших симптомів ураження хворобами виганяти в поле обприскувач.

Тож що буде з врожаєм у результаті — залежало від того, як швидко агроном локалізує проблему та чи є вільна одиниця техніки, що весною може бути проблемою, не кажучи вже про наявність необхідного фунгіциду.
Листова поверхня пшениці
Докорінно змінити такий стан речей стало можливо із появою на ринку сучасних протруйників з тривалою дією, що контролюють найбільш шкодочинні хвороби від проростання до появи прапорцевого листка. Мова йде, наприклад, про Систіва®.

Обробка насіння ячменю перед сівбою протруйником Систіва® дозволяє «пропустити» проведення першої фунгіцидної обробки, яка припадає зазвичай саме на ВВСН 25–32.

Як наслідок — механізатор вдячний за збережене паливо, нерви і мотогодини, такі цінні під час весняних польових робіт.
Як розпізнати піренофороз та відрізнити від інших хвороб, схожих за симптомами, які методи боротьби з ним застосовують аграрії сьогодні та які новітні інструменти може запропонувати сучасна наука, щоб позбутися цієї хвороби.
Читати

Економічна складова

Протруєння насіння — це інвестиція з коротким терміном окупності, адже дозволяє збільшити ефективність кожного наступного етапу на 15–50%, залежно від культури.

Протруювання насіння завжди буде дешевшим, ніж обробка пестицидами посіву під час  вегетації. Крім того, протруювання має профілактичну дію, а обробка посівів проводиться здебільшого при появі перших ознак ураження. Коли агроном помітив такі ознаки на полі, це вже говорить про те, що врожайність культури знизиться.
Поле пшениці
У підсумку, вартість протруйників відчутно нижча, ніж можливі втрати господарства у разі пошкодження посівів хворобами та шкідниками, які можуть «з’їсти» до 50% урожаю.

Захист від значних втрат та водночас підвищення врожайності

На жаль, абсолютно здорового, не ураженого інфекцією насіння сьогодні немає. Тому протруювання залишається єдиним дієвим засобом боротьби з такими небезпечними хворобами, як сажкові захворювання зернових. Воно забезпечує захист рослин у найвразливіший для них момент — під час проростання та у початковий період росту.

Навіть за несприятливих умов, неправильно обраної культури-попередника, використання системи мінімальної обробки землі протруювання насіння може стабілізувати формування врожайності. Якщо ж говорити про грамотний підхід до технології вирощування, то тут протруйник не лише захистить врожай, але й дасть суттєву прибавку в бункері.
Що стоїть за назвою SDHI та завдяки чому ця група препаратів така ефективна — розбераємося в нашому матеріалі.
Читати

Результативність та комплексна дія сучасних протруйників

Сучасна передпосівна обробка насіннєвого матеріалу — це комплексний захід, оскільки, крім фунгіцидних чи інсекто-фунгіцидних протруйників, на насіння наносять ще й захисно-стимулюючі речовини, комплексні мікродобрива, окремі мікроелементи та плівкоутворювачі, що в синергії забезпечує як захист, так і стимуляцію ростових процесів.
Саме такі системні властивості має протруйник Систіва®, що дозволяє ефективно контролювати сітчасту і смугасту плямистість, ринхоспоріоз, іржу тощо.

Так, використання Систіва® у посівах ярого ячменю в умовах Агроцентрів компанії BASF в Київській і Хмельницькій областях забезпечило ефективний контроль сітчастої плямистості на рівні 84–95% до фази молочної стиглості зерна. Ступінь розвитку хвороб протягом цього періоду на контролі становив у середньому 29%.
Контроль сітчастої плямистості (Drechslera teres) в посівах ярого ячменю фунгіцидом-протруйником Систіва® протягом періоду кущіння-молочна стиглість в умовах Київської та Хмельницької обл., 2015-2016 рр. (в середньому за результатами чотирьох  дослідів)
Контроль сітчастої плямистості (Drechslera teres) в посівах ярого ячменю фунгіцидом-протруйником Систіва® протягом періоду кущіння-молочна стиглість в умовах Київської та Хмельницької обл., 2015-2016 рр. (в середньому за результатами чотирьох  дослідів)
Протруєння насіння Систіва® продемонструвало кращий результат, ніж однократне внесення фунгіцидів на початку виходу рослин в трубку, як у контролі сітчастої плямистості, так і у формуванні врожаю. В ході випробувань препарат продемонстрував ефективну дію проти сітчастої плямистості аж до фази молочної стиглості зерна, коли ефективність фунгіцидів, внесених на початку виходу рослин ячменю в трубку, йшла на спад.

Тож протруювати чи ні — сьогодні це питання вирішене однозначно. Але протруйник протруйнику не рівня. Слід свідомо обирати препарат та пам’ятати про дотримання умов і правил, які дозволять якнайкраще розкрити його дієвість, а отже, і потенціал культури.
© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2022 р.
Виконано за допомогою Disqus