SHARE

Захист зернових від сівби до
виходу в трубку

Агротренди
За останнє десятиліття технології вирощування та системи захисту зернових зазнали значних змін. Якщо мова йде про інтенсивні сорти й прогнозований врожай понад 5 т/га, використання регуляторів росту, інсектицидів та мікроелементів навіть не обговорюється. З часом також зросла й кількість фунгіцидних обробок, адже боротьба з хворобами зернових є ключовим моментом для отримання високої врожайності.

У цьому матеріалі ми розглянемо переваги застосування препаратів, що захищають врожай від самої сівби і навіть дозволяють скоротити кількість фунгіцидних обробок у полі. Йдеться про сучасні системні протруйники як один із важливих елементів системи захисту. А також про переваги та чинники, що роблять їх використання безпрограшним варіантом для фермера, який хоче отримати якісний врожай на межі генетичного потенціалу культури.

Основні загрози зернових у зимовий період

_____________________________________________________________________________
Призначенням систем фунгіцидного захисту є боротьба з найпоширенішими хворобами зернових, які можна поділити на три групи:

● хвороби кореневої системи (кореневі гнилі);
● хвороби листя та стебел (септоріоз, бура й жовта іржа, піренофороз, борошниста роса);
● хвороби колоса (летюча сажка, фузаріоз колоса, септоріоз).
Коренева система пшениці
Серед хвороб насіння найчастіше спостерігається зараження сажкою і фузаріозом. Летюча сажка, яка є генеративно-паростковою інфекцією, влітку заражає поверхню зернівки, а навесні — проросток і всю рослину, знижуючи схожість, пригнічуючи ріст рослини та руйнуючи колос. Збудник цієї хвороби чудово зберігається в зародку зерна.

Появі фузаріозу сприяє насіннєва інфекція, а проявляється він у вигляді зараження колоса й зерна фузаріозною кореневою гниллю.

Важливо, що кожен фітопатоген має температурний оптимум, за якого розвивається найбільш інтенсивно. Наприклад, середньодобова температура від +5°C до +12°C сприяє розвитку борошнистої роси, сажки, гнилей та плісняви, а при вищих температурах починають активно розвиватися септоріоз, іржа, сітчастий гельмінтоспо­ріоз, ризоктоніоз та фузаріозні гнилі.
У новому матеріалі проєкту Агротренди читайте про еволюцію протруєння насіння, які протруйники доступні на ринку сьогодні, чим вони відрізняються та яких результатів дозволяють досягти на зернових культурах.
Читати
Тож у разі затяжної весни й раптового зростання температур є ризик не встигнути зреагувати й провести вчасно необхідний обробіток від хвороби, що вже почала активний розвиток.

Врятувати господарство від подібних проблем, що ведуть до болючих втрат врожаю, покликані системні фунгіцидні протруйники. Їхня дія спрямована на боротьбу з фітопатогенною інфекцією, що може міститися в оболонці та під нею, в зародку насіння та на його поверхні, а також на захист від збудників хвороб у ґрунті. Крім того, це гарний спосіб застрахувати себе від весняних погодних ризиків.

Системи фунгіцидного захисту й місце протруйника в них

_____________________________________________________________________________
Загалом, у системі захисту озимих зернових є чотири основних періоди внесення фунгіцидів, що відповідають періодам вегетації та формування врожаю:

● Т0 — внесення ЗЗР у період кущення (ВВСН 21–29).
● Т1 — на початку виходу в трубку (ВВСН 30–32).
● Т2 — у період виходу прапорцевого листка-розвитку колоса (ВВСН 37–49).
● Т3 — у період колосіння-цвітіння (ВВСН 51–69).

У розрізі нашого матеріалу, присвяченого протруйникам, ми розглянемо перші два. У період кущення-виходу в трубку закладаються продуктивні стебла та елементи колоса — складові, які значною мірою визначають рівень майбутнього врожаю. Тож ефективний захист посівів у цей час надзвичайно важливий.
Озима пшениця

Т0 — період кущення (ВВСН 21–29)

У ВВСН 21 з вузла кущення формуються бокові пагони 2-го порядку, які розвивають власну кореневу систему. У фазі ВВСН 29 кущення завершується, бокові пагони продовжують швидко розвиватися та випрямляються.

Збільшення густоти продуктивного стеблостою у цей період додатково сприяє розвитку хвороб листя. Зазвичай це час для проведення фунгіцидних та інсектицидних обробок.

Зважаючи на стан поля та погодні умови, про які ми вже згадували вище, можуть виникнути нюанси, які із застосуванням протруйника можна нівелювати. Довготривала дія сучасних, системних протруйників таких, як Систіва®, не лише подбає про захист посівів, а й дозволить скоротити кількість обробок, «пропустивши» фазу обприскування в Т0.
У другому матеріалі проєкту Агротренди ми розповімо про ризики застосування протруйників, як їх оминути та яких результатів можна досягти на прикладі зернових культур.
Читати

Т1 — застосування на початку виходу в трубку (ВВСН 30–32)

Початок виходу в трубку (ВВСН 30) — це період, коли зернові переходять від фази формування (вегетативного росту) до розвитку колоса (генеративного росту). Відбувається утворення конусів наростання другого порядку та формується кількість колосків у колосі. Стебло починає швидко рости та потребує більше поживних речовин.

Через два тижні, за відповідних погодних умов, настає фаза ВВСН 31. У загущених посівах витягується стебло, збільшуючи ризик вилягання. Ця фаза має ключове значення для з’ясування часу внесення регуляторів росту й фунгіцидів, оскільки характеризується активним розвитком борошнистої роси, септоріозу листя, жовтої іржі, сітчастої плямистості, ринхоспоріозу. Фаза першого вузла — оптимальний час для застосування регуляторів росту для зміцнення основи стебла, і запобігання виляганню на рівні 1–2 міжвузля, і стимуляції розвитку кореневої системи.
Початок виходу в трубку озимої пшениці
У фазі другого вузла (BBCH 32) вже сформовані продуктивні стебла і завершене скорочення кількості бокових пагонів. Відбувається процес закладки покривних органів квіток, а також тичинок і маточок, формується кількість квіток у колосках.

Аж до цього моменту, якщо господарство подбало про обробку насіннєвого матеріалу системним протруйником, посіви були під його захисною дією. Він дозволяє реалізувати максимальний генетичний потенціал зернової культури.

Так, польові дослідження BASF доводять, що захист посівів зернових культур та підвищення польової схожості, виживання рослин та їхньої життєздатності завдяки передпосівній обробці насіння протруйником Систіва® дозволяє підвищити врожайність у середньому на 14%.
Ефективність фунгіцидних систем захисту ярого ячменю
Одним із головних чинників ефективності протруйника BASF є його унікальний склад, а саме: діюча речовина з хімічного класу карбоксамідів — Ксеміум® (флуксапіроксад), яка належить до групи SDHI (інгібітори сукцинатдегідрогенази).
Що стоїть за назвою SDHI та завдяки чому ця група препаратів така ефективна — розбераємося в нашому матеріалі.
Читати

Ксеміум® як важливий компонент ефективності фунгіцидного захисту

_________________________________________________________________________________________
Фунгіциди широкого спектра дії з класу карбоксамідів (SDHI) сьогодні вже не дивина і завоювали визнання аграріїв у світі. Свій перший карбоксамід компанія BASF зареєструвала ще в 1974 році. Діюча речовина Benodanil була призначена для обробки насіння.

У 2001 році вчені BASF розпочали дослідження в пошуках нового компонента для боротьби з септоріозом та різновидами іржі. У результаті багаторічної роботи в 2011 році з’явилась молекула, яка зробила наукову революцію у сфері захисту рослин, — Ксеміум®. Ця молекула стала каталізатором появи цілої лінійки ефективних фунгіцидів та протруйників для контролю хвороб зернових культур.
Озима пшениця
На українському ринку протруйник Систіва® з’явився в 2015 році. Це був першопроходець серед Ксеміум-вмісних препаратів, застосований на наших полях. З того часу портфоліо BASF поповнилося ще трьома препаратами на основі молекули Ксеміум®: Адексар® СЕ Плюс, Кінто® Плюс та Пріаксор®.

Систіва® — це фунгіцид, який наноситься на насіння та протягом тривалого часу ефективно контролює найбільш шкодочинні хвороби ячменю та пшениці аж до фази прапорцевого листка.
У цьому матеріалі ми підбити підсумки та окреслити критерії, про які потрібно пам’ятати при обранні препарату для захисту зернових. Вибір правильного фунгіциду може мати вирішальне значення.
Читати
Після проростання насінини Ксеміум® швидко поглинається кореневою системою та рівномірно розподіляється по всій рослині від коренів до листків. Системність препарату забезпечується завдяки унікальним гідрофільним та ліпофільним властивостям. Щойно збудники хвороб потрапляють на посіви, оброблені препаратом Систіва®, діюча речовина Ксеміум® блокує процеси метаболізму в патогенах. У результаті процес росту клітин гриба зупиняється і він гине.
Окрім цього, наявність молекули Ксеміум® забезпечує стимулювання фізіологічних процесів у рослинах на етапі появи сходів і протягом вегетації. Вона покращує польову схожість, стійкість рослин до стресових умов, підвищує фотосинтетичну продуктивність посівів та активізує засвоєння азоту, що додатково підвищує врожайність і якість зерна.

Як і в будь-яких інших галузях, майбутнє сільського господарства залежить від інновацій. Вони формуватимуть актуальні агротехнічні заходи, і на них аграрії завжди спиратимуться в пошуках оптимальної системи захисту, якщо мова йде про ЗЗР. Саме сучасні, інноваційні, системні фунгіцидні протруйники покликані стати однією з таких опор.
© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2022 р.
Виконано за допомогою Disqus