Як зібрати 40 т кукурудзи з гектара — 7 секретів Девіда Хули

Як зібрати 40 т кукурудзи з гектара — 7 секретів Девіда Хули

22 січня 2024 3865 0

Американець Девід Хула — фермер в третьому поколінні. Його господарство Renwood Farms, що у штаті Вірджинія, засновано ще у 1600 р. і має 1620 га. Обробіток землі в господарстві здійснюється за технологіями No-till та Strip-till, на які перейшов ще батько Девіда в 1986 р. В сівозміні фермера всього 3 культури, де головною є кукурудза, яка чергується з соєю та озимими зерновими. Займається він і насінництвом.

До того ж фермер цікавий тим, що бʼє всі рекорди врожайності кукурудзи. У 2019 р. він встановив рекорд в конкурсі врожайності в категорії «Strip-till на зрошенні» та отримав 38,6 т/га кукурудзи, а у 2023-му перевершив результат та зібрав 39,12 т/га. 

Благодійний проєкт «Світ відбудовує українське село» провів відеозустріч українських фермерів з містером Хулою. Відтак на запитання: «Як вам вдалось вийти на таку врожайність?» він відповідає, що потрібні три речі: 

  1. Благословіння від Господа;
  2. Насіння від фірми Pioneer;
  3. Техніка John Deere

Але звичайно на цьому його розповідь не закінчилась. Тому сьогодні ми публікуємо головні секрети вирощування кукурудзи від Девіда Хули прямою мовою з його доповіді.

Секрет 1. Для високої врожайності потрібне зрошення

В нас немає ніякого магічного рішення. 27% наших площ зрошуються. Використовуємо кругові системи. Також намагаємось використовувати стрічкове зрошення, але на нього витрачається надто багато трудових ресурсів. Воду беремо з р. Джеймс. Вона з намулом, система забивається, тому воду фільтруємо.

На тих ділянках, які не зрошуються ми залежні від сонячної радіації та опадів. У нас піщаний ґрунт, який не утримує воду, поживні речовини, як азот. При цьому велика варіабельність органічних речовин. На щастя опадів в регіоні достатньо — 44 дюймів в рік (1100 мм). Але, на жаль, вони випадають не тоді, коли нам треба, бувають урагани, зливи, грози, а також посухи. 

Якщо поглянути з висоти на наші поля з круговим зрошенням, то можна побачити наскільки сухими виглядають кути поля.

Це фотографія була зроблена у 2011 р., коли середня врожайність по господарству склала всього 49 бушелів (прибл. 3 т/га). Це свідчить, що погода в регіоні може бути дуже посушливою. Але якщо управляти зрошенням, то ми можемо навіть в посушливий рік отримати високий урожай.

Секрет 2. Важливо робити аналіз ґрунтів

Важливо проводити аналіз ґрунту та брати зразки в один і той же час щороку. Аналіз ґрунту розкриває нам карту до внесення добрив. Якщо фермер ніколи не проводив аналіз, то варто провести дослідження раз на місяць протягом сезону, щоб подивитись як змінюється ґрунт та показник pH.

В більшості випадків фермери беруть один зразок ґрунту на поле, а ми — один зразок на 0,4 га. З аналізу дивимось на показник PH. В основному у нас ґрунти досить кислі, але все ж показник pH дає розуміння, який тип вапна вносити.

Також дивимось на показник водню та натрію. Дуже важливий момент — це вміст калію. Ми намагаємося підтримувати його якомога вищим: на рівні 6%, а на деяких полях до 13%. Калій важливий не лише для кукурудзи, але й для сої та зернових.

Секрет 3. Рівномірні сходи

Дуже важливо, щоб кукурудза сходила рівномірно. Сіємо її за геометричною системою з нормою 32 000 нас./акр (прим. — близько 85 тис./га). З моменту, коли посіяли кукурудзу, до перших сходів може пройти 5-7 днів. Поле повинно бути досить чистим без пожнивних решток, для того, щоб помітити шильце. Через 5 днів ми виходимо на поле і позначаємо невелику ділянку в кілька метрів. На цьому шматку поля я ставлю червоні прапорці в тих місцях, де проросла кукурудза. Я беру листок паперу і записую, дату і час, коли я помітив шильце. Потім через 12 годин я повертаюсь на ту саму ділянку і роблю те саме, але наступні сходи позначаю зеленими прапорцями. Знову через 12 годин повертаюсь і знову повторюю процедуру, але вже з іншим кольором прапорця. І так кожні 12 годин, допоки вся кукурудза на ділянці не з'явиться на поверхні.

Врожайність кукурудзи

Перед тим як зібрати урожай кукурудзи, я за допомогою своєї системи прапорців бачу, коли збирати кожну групу кукурудзи. Якщо ви візьмете качани з різних за часом сходів, то  побачите в чому важливість одночасності. Кукурудза, яка проростає пізніше, буде мати менший качан або взагалі не закладе його. Також, коли ви вносите, наприклад фунгіцид, то він не подіє на рослини, які  проросли пізніше.

Секрет 4. Налаштуйте сівалку 

Я завжди кажу фермерам, що дуже важливо правильно налаштувати сівалку. У нас сівалка John Deere 1770 модель 1. Але 2 роки тому ми поставили оновлення і виходить, що рама 2013 р., а секції нові — розкривний сошник для роботи у важких умовах, система загортання борозни. Але неважливо техніка нова чи стара. В нових сівалках також трапляються проблеми. 

По-перше, ми звертаємо увагу на розкривний диск. Щоб налаштувати, ми ставимо його на стенд і дивимося скільки він вібрує. Якщо понад 2/1000 на дюйм (прим. 1 дюйм=25 мм), то це проблема. Від сошника нам потрібна V-подібна форма. Якщо ж сошник не налаштований, то ви побачите борозну з W-подібним заглибленням. В такому разі одна насінина впаде на гребінь з серединки, а друга — на більшу глибину і ви не досягнете рівномірних сходів. 

По-друге — це система закривання борозни. Якщо вона стрибає або невідцентрована, то також не буде рівномірних сходів. Якби я міг приїхати до вас в господарство, я б знайшов що в сівалці не так, навіть якщо  вона нова з заводу.

Повертаючись, я б заохотив вас провести експеримент з прапорцями. Я розумію, що це трудомісткий процес, але так ви побачите, наскільки ефективно працює ваша сівалка.

Секрет 5. Вносячи добрива, думай про сівозміну

Сівба кукурудзи відбувається у квітні. Тому у лютому-березні вносимо багато калію в сухій формі. Так, цей елемент вимивається, але до квітня не випадає так багато дощів, щоб його втратити. Калій вносимо для всієї сівозміни, бо кукурудза споживає його більше, ніж потрібно для виробництва врожаю. Калій зосереджується в стеблі кукурудзи, а потім, коли вона буде розкладатись як пожнивні рештки, то він вивільниться для інших культур. Для прикладу, при вирощуванні сої калій виноситься з соєвими бобами, його небагато залишається в рештках і в ґрунті. Аналогічно на всю сівозміну вносимо фосфор. 

Девід Хула

На наших ґрунтах ми вносимо 1 фунт (близько 0,4 кг) азоту для того, щоб виробити 1 бушель (близько 25 кг) кукурудзи. Ми не вносимо по рядку азот, фосфор і калій, а єдине, що даємо разом із насінням — це цинк, біологічні речовини, амінокислоти, фунгіциди, цукри. З цих елементів цукор і цинк підіймає біологічну активність рослин.

Секрет 6. Проводьте аналіз листкової маси

Ми зменшили внесення добрив на 40%, але не втратили врожайності. Стандартно ми не вносимо всю норму добрив та мікроелементів під час вегетації. Ми хочемо, щоб культура продемонструвала, що їй потрібно. Тому вже 20 років практикуємо щотижня віддавати на аналіз листові пластинки. 

Починаємо досліджувати листя кукурудзи з повністю сформованим «комірцем» (лігулою). Важливо брати зразки в один і той же час, від 6 до 10 години ранку. Листки беремо на одному місці в полі, але не з однієї рослини. Якщо ви почнете брати ці зразки в різних ділянках поля, де різні ґрунти, то не буде послідовних результатів. Також краще робити аналіз в одній і тій же лабораторії.

Аналіз показує на які речовини рослина має запит і ми знаємо в якому співвідношенні нам потрібно внести їх. Тоді використовуємо фертигацію, внесення по листку або під рослини.

Також аналіз листка допомагає визначити, які мікроелементи потрібні. В першу чергу — це бор. Також відстежуємо вміст сірки, фосфору, калію, кальцію, магнію, марганцю, цинку, заліза та навіть азоту.

Секрет 7. Перестрахуйте всі ризики 

Багато фермерів збільшують норму висіву. Ми не змінюємо густоту, у нас, відповідно до поля, від 20 до 52 тис. насінин/акр (50-130 тис./га). Сильно занижувати норму не варто, тому що тоді виросте більше бур'янів і не буде змикання рядків. Якщо ви завищили густоту і буде похмура погода, то є ризик втратити потенціал врожайності, а якщо сонячна — то можете виграти. 

Ми вирощуємо гібриди кукурудзи з терміном достигання від 99 до 120 днів. Здається, що вищий потенціал урожайності досягається гібридами, які мають термін 109-120 днів. Ми хочемо розподілити ризики, тому, що не всі поля зрошуються, плюс можуть бути урагани, грози. Тому збираємо кукурудзу рано, при вологості 28-29% та підсушуємо її.

Інший спосіб, як ми керуємо ризиками: в нас 16-рядна сівалка і ми засіваємо 8 рядків одним гібридом та 8 рядків іншим. Ми хочемо досягти однакових сходів і часу збирання, але різного часу цвітіння. Таким чином ми можемо продовжити період запилення на 6-7 днів для того, щоб уникнути таких моментів, коли у нас зависокі температури або коли похмура погода.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus