Реклама

До 20% площ посівів озимих зернових уражені шкідниками та хворобами

6 травня 2024 60 0
До 20% площ посівів озимих зернових уражені шкідниками та хворобами

Через помірну теплу погоду по всій території України відбувається розвиток та поширення у посівах озимих зернових культур смугастих блішок, злакових попелиць, мух, хлібних п’явиць, цикадок. Ураження виявили на 5-20% площ. Про це повідомляє Мінагрополітики з посиланням на інформацію Дерпродспоживслужби.

Переліт клопа шкідливої черепашки у посіви озимих зернових культур зафіксували у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Черкаській областях.

«Шкідником заселено до 20% площ у Херсонській обл. та Запорізька обл. Заселення посівів шкідником буде розтягнутим в часі. Причина — коливання температури повітря», — йдеться у повідомленні.

З інформацією, масовий переліт клопів у посіви відбуватиметься за настання стійкого потепління до позначки 16-17°С і вище протягом 3-4 днів.

Також прогресують хвороби озимих і ярих колосових культур, яке стримують обприскуванням посівів фунгіцидами.

«У посівах озимих найбільшого поширення набули септоріоз, борошниста роса, якими на 5-39% обстежених площ уражено 2-10, осередково 12-25% рослин у Запорізькій, Житомирській, Київській та Хмельницькій обл.», — інформують фахівці.

Подекуди гельмінтоспоріозом, іншими плямистостями, бурою листковою іржею, кореневими гнилями охоплено 10% рослин. На 5-20% обстежених площ ярого ячменю борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, темно-бурою плямистістю уражено 1-5% рослин.

За оперативною інформацією, Держпродспоживслужби в областях станом на 02.05.2024 р. захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів проведений на площі – 8,4 млн га, з них оброблено від:

  • бур’янів – 3,8 млн га;
  • хвороб – 2,2 млн га;
  • шкідників – 2,4 млн га.

Читайте також: Через нашестя листоїда в Аргентині виробники кукурудзи втратили врожаю на $1,3 млрд

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама