В рамках нашої АгроЕкспедиції будемо інспектувати стан озимих культур та хід посівної кампанії

АгроЕкспедиція Посівна 2016: Kurkul.com вирушає в поля!

АгроЕкспедиція «Посівна 2016» 22 березня 2016 288 0

Доки городяни чекаючи весни продумують гардероб, українські аграрії у повній бойовій готовності виходять у поле. Разом з ними вийти в поля готуються і журналісти Kurkul.com.

З 4 по 8 квітня наш сайт вирушає у чергову АгроЕкспедицію. Цього разу ми будемо інспектувати стан озимих культур та хід посівної кампанії. Оперативно отриману інформацію повідомлятимемо у щоденних блогах на нашому сайті. У рамках АгроЕкспедиції «Посівна 2016» ми плануємо відвідати як малі та середні фермерські господарства, так і холдинги по усій Україні.

Надавати свою експертну допомогу нам будуть партнери з компаній «КВС-Україна», «Украгроком» та ПАО «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

Якщо Вам є на що поскаржитися (а ще краще — чим похвалитися) на усю Україну, запрошуйте команду АгроЕкспедиторів на свої поля! З радістю Вас відвідаємо. Залишайте свої запрошення прямо у коментарях!

До речі, бути у курсі усіх новин та спостерігати за усіма перипетіями посівної кампанії 2016 українські аграрії зможуть у режимі онлайн, завдяки новому унікальному проекту, що запускають наші колеги з сайту Latifundist.com«Посівна 2016 онлайн».

Будемо інспектувати стан озимих культур

Ми ж, у свою чергу, перед поїздкою вирішили проаналізувати ситуацію та сформувати попередню картину того, що відбувається на українських полях на сьогоднішній день.

Попередня картина

Експерти пророкують значне підвищення вартості посівної. За їх словами, цього року вона може коштувати 90-100 млрд грн. Зокрема, аналітик консалтингової компанії «ПроАгро» Ярослав Левицький підрахував, що цього року посівна в розрахунку на один гектар буде дорожчою на 15-20%, а загальна вартість весняно-польових робіт вийде щонайменше на 40% більшою за минулорічну.

Зекономити, за словами експертів, не вдасться. Принаймні на внесенні меншої кількості міндобрив, адже чимало посівів озимих зріджено, і їх критично треба підживити, щоб мати високий урожай.

За попередніми даними регіонів, посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай 2016 року очікується на рівні 26,7 млн га, або на рівні 2015 року.

При цьому, за даними Мінагропроду, площа весняної посівної збільшиться щонайменше на 1,7 млн га, що вимагає додаткового ресурсного забезпечення. Через несприятливі погодні умови восени аграрії не досіяли біля 0,9 млн га озимих зернових та 237 тис. га ріпаку. Крім того, на площі майже 600 тис. га не отримали сходів.

Зернові культури в усіх категоріях господарств прогнозується посіяти на площі 14,6 млн га або 55% у структурі посівних площ. Посів ярих зернових культур прогнозується на площі 7,5 млн га, в тому числі ранніх ярих зернових ― 2,6 млн га.

Поля озимої пшениці

Але, зрозуміло, що структура зернового клину під урожай 2016 року може корегуватися в залежності від умов перезимівлі озимих.

Соняшник. З огляду на розмір площ загибелі озимих культур та їх недосів відповідно до плану в деяких регіонах посівні площі під соняшником у цьому році можуть значно зрости — площа його посіву може збільшитися, за словами експертів, мінімум на 5-10%. Вибір сільгоспвиробників на користь цієї культури обумовлено кількома факторами. В першу чергу, соняшник — одна з найбільш високорентабельних культур при дотриманні технології вирощування, а, по-друге, в південних регіонах він розглядається як культура, що найкраще адаптована до фактичних погодних умов.

Крім того, експерти стверджують, що зберігається високий попит на насіння олійних з боку переробників через дисбаланс обсягів виробництва і наявних переробних потужностей.

Ріпак, який восени не змогли досіяти по плану через несприятливі погодні умови, також частково пересіватиметься соняшником та кукурудзою. За даними Мінагропроду, із посіяних 655,3 тис. га сходи озимого ріпаку отримані на площі 590,0 тис. га (90% до посіяних), з них в доброму та задовільному стані 396,3 тис. га (67%), в слабкому та зрідженому стані — 168,0 тис. га (29%), загинуло 25,6 тис. га або 4%.

Озимий ріпак

Кукурудза стане ще однією культурою, завдяки якій українські аграрії будуть намагатися компенсувати недосів озимих. Крім того, площі посіву кукурудзи аграрії збільшать за рахунок часткового зменшення посівів сої, яка минулого року не виправдала очікувань агровиробників. Складність цієї культури для українських аграріїв полягає ще й у тому, що складно передбачити її урожайність, ціни та попит зі сторони переробників.

Цукровий буряк, за свідченням Національної асоціації виробників цукру «Укрцукор», буде посіяний цього річ на площі 300 тис. га, що на 20 тис. га менше, ніж минулого року. Проте уже кілька областей заявили протилежне — площу під посів цукрового буряка цього року буде збільшено.

Цікаво, що цього року у деяких областях буде збільшено площі під посів таких культур як сорго, просо та жито.

Географічні особливості

Одеська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Харківська Запорізька та деякі інші області не відсіялись по плану у зв’язку із досить складними погодними умовами в період проведення посівних робіт.

За попередніми даними, вся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств Донецької області під урожай 2016 року очікується в межах 930,5 тис. га, Луганської області — в межах 832,7 тис. га.

У Херсонській області ситуація ускладнюється через відключення електропідстанції «Каховська ― Титан». Особливо складна ситуація спостерігається в Чаплинську та Каланчакському районах. За словами представників місцевої влади, зрив поливу відбувся на 27 тис. га землі. А це 10% від усього зрошення, що є зараз на Херсонщині. А у разі подальшого затягування з врегулюванням ситуації, збитки для аграріїв цього року можуть скласти від 85 до 300 млн грн.

Для вирішення проблеми енергопостачання і, як наслідок, зрошення землі, планують побудувати нову підстанцію в селищі Каїрка Каланчакського району під назвою «Нова». Вона зможе постачати необхідний обсяг електроенергії для населення і для насосних станцій, що забезпечують сільгоспвиробників водою для зрошення.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою