Ніколя Перрен, радник з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні

ТОП-3 причин для співпраці України і Франції у молочній сфері — Ніколя Перрен

Думка експерта 29 липня 2015 291 0

Вперше в Україні 21 липня 2015 р. був проведений «Французький день молока». Його метою було знайомство українських скотарів з якістю, знаннями та досвідом французьких підприємств.

Захід проводився в селі Сагунівка Черкаської області, у фермерському господарстві «Ломовате». Тут були представлені французькі молочно-переробні підприємства, компанії, що займаються очисними спорудами, обладнанням та переробкою гною, виробники санітарних продуктів, цистерн для молока, систем охолодження, генетики великого рогатої худоби, а також французький банк.

Обговорення питань молочної галузі

За словами радника з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні Ніколя Перрена, для співпраці Франції та України в молочній сфері є три причини:

1. Французька репутація і французькі знання.

Молоко і сири тісно пов'язані з французькою ідентичністю, менталітетом і переробною промисловістю. У Франції виготовляється понад 200 видів різних сирів, з них 50 контролюється за походженням. Ця країна – перший імпортер сиру і масла на міжнародний ринок у світі. Якщо говорити з економічного боку – це товарообіг в обсязі €27,7 млрд, з яких €7,5 млрд припадають саме на експорт.

2. Сімейні ферми та світові лідери в галузі переробки молока.

Франція виготовляє і поставляє молоко на ринок завдяки наявності 3,7 млн молочних корів, що відповідно означає 24,6 млрд літрів. Усі ці корови знаходяться на території, де працюють 67,4 тис. середніх або сімейних ферм, які виготовляють 345 тис. літрів молока на рік. Одна ферма має в своєму господарстві 92 га землі, з них 33 га — посівні площі. Якщо казати про розвиток мереж, то це 54% молока, що переробляється, і 75% молочних продуктів для спільного вживання.

3. Віра в потенціал і розвиток молочного сектору в Україні.

Франція вірить у потенціал і розвиток молочного сектору в Україні у зв'язку зі збільшенням та розвитком міжнародного ринку, збільшенням світового споживання щороку на 2,5%. Тому Франція позиціює себе як Європейський партнер України.

«Французький день молока» — дуже важлива подія для молочної галузі українського ринку. Також у рамках заходу відбулося чергове засідання робочої групи з удосконалення політики розвитку молочної галузі та формування ринку молока за участю радника правління з сільськогосподарських питань «Креді Агріколь Банку» Жан-Жака Ерве.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою