АгроЕкспедиція почалася з Одескої і Миколаївської областей

День 1. Одещина та Миколаївщина: ПП «Агро-ДІС» та ТОВ «Мирне»

АгроЕкспедиція «Соняшник 2016» 9 серпня 2016 323 0

Здається, щойно інформували про свої наміри пакувати валізи в ході підготовки до нової АгроЕкспедиції… І ось команда вже мчить просторами України на своєму АгроЕкспоМобілі. Поспішаємо перевірити, як «почувається» соняшник на полях вітчизняних аграріїв. Як і анонсували, подорожуємо не на самоті. Компанію нам на всі шість днів подорожі складуть експерти з BASF, Limagrain, Vaderstad та ПАТ «Креді Агріколь Банк».

Карта маршруту АгроЕкспедиторів

Дорога від столиці веде нас на спекотний Південь. Вчора, 8 серпня, ми проїхали без малого 700 км, оглянули понад десяток полів, відвідавши два підприємства колоритної Одещини.

Йдуть на рекорд

Соняшник в «Агро-ДІС» сіють на площі 4 тис. га. Він, на думку пана Віктора Віштака, головного агронома підприємства, є культурою рентабельною та перспективною.

Віктор Віштак, головний агроном компанії «Агро-ДІС»

«Минулого року зібрали приблизно 18 ц/га. Зараз плануємо досягти показника 33 ц/га. Бо соняшник гарно себе показує. Загалом же середній показник урожайності по цій культурі становить 24 ц/га. Тому наразі очікуємо рекорд», ― коментує головний агроном.

Поле, яке оглядала команда АгроЕкспедіції, засівалось одним з перших — 3 квітня. За словами пана Віктора, норма висіву в їх кліматичній зоні становить близько 50 тис. насінин/га.

Соняшник у полі

Головний агроном «Агро-ДІС» розповів, що оранка проводилася на глибину 30 см, потім — глибоке розпушування. Після збору пшениці виконали дискування, потім — оранку. Навесні закрили вологу боронуванням. Передпосівну культивацію на їх агропідприємстві проводять не завжди.

Зазвичай на соняшник тут вносять при посіві 80 кг/га нітроамофоски, але в цьому році замінили її на карбамід в співвідношенні 100 кг/га. В цілому ж, за технологією ні на чому не економили. Завдяки свинарським господарствам додатково вносилася органіка по 10 т/га. У планах підприємства купити бочку для внесення свинячого гною на 30 т.

Та на купівлі нової техніки господарство свій розвиток припиняти не збирається. Розширення торкнеться й сфери переробки. Так, наприклад, незабаром в «Агро-ДІС» може з’явитися власний олійний завод. Такого в окрузі немає. Тож у господарства є всі шанси стати першим. Поки що насіння возять в порт, який розташований на відстані 50 км.

Представник BASF Михайло Черніченко підтверджує: рослини знаходяться в гарному стані. Пошкоджень зеленої маси фактично немає, листки чисті і живі з самого низу. На його думку, фунгіциди мають в цьому неабияку заслугу. Цього року вони давали надбавки до 30% від урожаю в залежності від технології. Отже, прогнози на 3 т/га цілком виправдані.

За словами агронома, позитивній перспективі врожайності сприяли цьогорічні погодні умови. До того ж, не можна не брати до уваги і той факт, що господарство удосконалює технічну сторону своєї роботи. Для підвищення ефективності тут придбали сівалку Tempo 8F компанії Vaderstad. Як зауважує пан Віктор, ця техніка може витримувати цілодобове навантаження.

Фото на згадку

«Tempo 8F призначено для посіву промислових культур: кукурудза, соняшник, соя. Міжряддя 70 см з одночасним внесенням мінеральних добрив на швидкості посіву від 15 до 17 км/год, в залежності від потужності трактора», ― характеризує сівалку менеджер з продажів Vaderstad Володимир Підвальний.

Взагалі ж, Віктор Виштак зізнався, що любить свою роботу за результат. Тому нехай всі старання «Агро-ДІС» не пройдуть дарма і господарство отримає ті показники, на які сподівається.

По дорозі до наступного підприємства

Куди поділись опади?

Кому веселощі, а кому й гіркі сльози. Поки відпочиваючі на пляжі радіють високим температурам, аграрії в полі бідкаються через негативні для них кліматичні показники. Як от на Миколаївщині в господарстві «Мирне», до якого ми завітали наступним, нарікають на систематичну відсутність дощу. Під соняшником тут 947 га. Цього року «Мирне» вирішило уберегти себе від масових втрат, тому культуру тут посіяли в різний час: 8 квітня, 8 травня та 10 червня.

«До ситуації ми підійшли і справді з підстраховкою, щоб якийсь із ранніх або пізніх посівів точно потрапив під дощ. Як бачите, те, що посіяли в червні, квітні. Я, чесно кажучи, вже і не сподівався», ― говорить директор господарства Олег Киреєв.

Олег Киреєв, директор господарства «Мирне»

Проте, за словами Олега Киреєва, до 2008 року з опадами на Миколаївщині ситуація була значно краща. В «Мирному» тільки те й робили, що закривали вологу. Та все дарма. Пан Олег жартує, що скоро в регіоні одні верблюди залишаться. Адже цього року жодного дощу не було більше 17 мм. Тож власнику навіть страшно робити якісь прогнози врожайності.

Норму висіву соняшнику на своєму господарстві керівник «Мирного» не розкрив. Сказав лише, що намагаються по можливості дотримуватися сівозміни, чергувати ячмінь з соняшником.

«Добрива всюди різні: сульфат амонію, карбамід під оранку 100 кг/га і сульфоамофос 70 кг/га. Сильно годувати соняшник теж небезпечно. За великої спеки коренева система може згоріти», — пояснив експерт.

У «Мирному» починають збирання соняшника при вологості 10%. За словами голови господарства, капелюшок не повинен бути повністю коричневим. Інакше вийде сильно пересушене насіння, буде волога 5% і неминучі великі втрати при збиранні.

Ось так впливає на соняшник засушливе літо

«Минулого року ми отримували 3,2 т/га. Взагалі ж із опадами можна отримувати і більше 4 т/га. Ми максимально отримували 4,7 т/га на окремих ділянках, але по полю більше 3,6 т/га не вдавалося», ― ділиться досвідом директор господарства.

У господарстві дуже скрупульозно ставляться до вибору гібридів соняшника. Варто зазначити, що тут вже три роки поспіль сіють гібриди компанії Limagrain. Найпопулярніший з них ― ЛГ 5633 КЛ.

АгроЕкспедитори в полі

«Гібриди Limagrain реально можуть показати високу врожайність. Адже в них високий генетичний потенціал», ― зауважує Олег Киреєв.

Не дивлячись на всі проблеми, що виникають в процесі вирощування соняшника, отриманий врожай «Мирне» збуває без проблем. Вони мають багато пропозицій від трейдерів. Здають продукцію таким компаніям, як Кернел, ADM, Allseads та ін.

Нам же залишається тільки побажати «Мирному» дочекатися свого «дощика в четвер» та отримати гарний урожай.

«Підприємства, що ми відвідали були яскравим прикладом ведення ризикованого агробізнесу, а їх представники — справжні гуру в управлінні ризиками. І хоча друге підприємство поки не є клієнтом «Креді Агроколь Банку», це не означає, що ми ними не захоплюємося. Адже отримувати результат в умовах практично пустелі не кожному дано», — коментує заступник директора Департаменту підтримки агробізнесу ПАТ «Креді Агріколь Банк» Василь Бєлозерських.

Отак і пролетів перший день АгроЕкспедиції. Ми поки не прощаємося з Миколаївщиною та очікуємо на зустріч з Херсонщиною. До речі, ви можете запросити нас в гості й до свого господарства. Для цього просто потрібно залишити коментар під матеріалом, або написати команді агроекспедиторів на сторінці проекту в соціальній мережі Facebook. Чекаємо!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою