Висновки та результати АгроЕкспедиції «Кукурудза 2016»

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2016»: підсумовуємо побачене

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2016» 12 жовтня 2016 307 0

Двадцята, ювілейна АгроЕкспедиція залишилася позаду. Традиційно тиждень ми були в полях, щоб перевірити стан кукурудзи та спрогнозувати її урожайність. За 7 днів команда об'їхала сім областей, побувала на 11 підприємствах, побувала на 30-ти полях. Під приціл аграрних журналістів потрапили поля Житомирської, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Полтавської, Сумської та Чернігівської областей. Для того, щоб вердикт членів агроекспедиції був більш професійним, команду супроводжували експерти з компаній «КВС-УКРАЇНА», Bayer, Vaderstad та ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

У період нашого кроп-туру кукурудзу саме починали збирати, а тому майже у кожній області наша команда потрапляла на жнива. Подекуди навіть вдавалося пройти загонку за кермом комбайна і побачити, яка кукурудза не тільки скраю, а й у глибині поля.

Тепер усі блоги написані, то ж ми готові ділитися підсумками побаченого та почутого.

Загальна площа посівів кукурудзи зросла з 4,1 млн га до 4,5 млн га, тобто на 9,6%, порівняно з минулим роком. Найбільше її сіють на Полтавщині, де під злакову культуру відведено близько 0,5 млн га землі.

Зберуть більше, ніж торік

Окрім прогнозів по урожайності, які давали аграрії, біологічну врожайність команда рахувала власноруч. Так, на полях Кіровоградщини математичні розрахунки агроекспедиторів показали 7,8-8,5 т/га, а кукурудза «Агроінвестконтакту» — 11 т/га. На господарстві «АК Степанецьке», що на Черкащині, минулого року зібрали 9,2 т/га, а цьогорічний прогноз — 10,14 т/га.

Це доволі гарні показники, адже минулого року засуха знизила урожайність кукурудзи, яка в результаті давала в середньому 5,2 т/га. За даними Держстату валовий збір у 2015-му склав 23,217 млн т. За цьогорічними прогнозами аналітиків ІА «АПК-Інформ», в 2016/17 МР ця цифра зросте до 25,8 млн т. А от на думку USDA, цього року в Україні зберуть всього 21,1 млн т кукурудзи.

На Сумщині ми побували на полях підприємства «Агробізнес-ТСК», де дізналися про вирощування кукурудзи по овочах. І виявляється, це дає непоганий результат: минулого року врожайність кукурудзи тут склала 15,9 т/га. Цей показник зробив господарство лідером в області.

Читати по темі: АгроЕкспедиція. День 6. Кукурудза по овочах та село на «краю світу»

Нейтральні поля, на яких зупинялася наша команда для визначення біологічної урожайності давали як дуже гарний, так і вкрай незадовільний результат. Загалом, фактичне збирання урожаю кукурудзи показує менші результати, ніж очікування аграріїв. Загальний діапазон урожайності (враховуючи дані, які вже маємо з полів та агроекспедиційний прогноз) — 7-11 т/га. Утім цього року погодні умови були більш сприятливими для кукурудзи, порівняно з минулорічною засухою. Весняні дощі зіграли в мінус лише для тих, хто не встиг вчасно захистити посіви.

Хвороби бачили?

Бачили. Але у незначній кількості. На більшості господарств зазначали, що цього року проблем зі шкідниками та хворобами було значно менше, ніж торік. Подекуди на полях помічали двійники і трійники, були прояви фузаріозу, кладоспоріозу, боролися з браком вологи та простору. Попрацював на кукурудзі і метелик та тля. Але значної шкоди посівам вони не завдали, бо не перевищили порогу шкодочинності.

Лише на одному підприємстві нам трапилася кукурудза, яку покрила попелиця. Але агроном пояснив, що для кукурудзи, яка вже встигла сформувати початок та налитися ця напасть вже не страшна.

Ми дізналися, що дедалі частіше аграрії використовують екологічний метод боротьби зі шкідниками — трихограму. І хоча більшість опитаних агрономів бояться, що їм підсунуть неякісний засіб, є господарства, де ефект трихограми відчули на власній кукурудзі. Зокрема на поля «Радомишльського овочевого підприємства» її вносять для профілактики.

У парку техніки з’являється все більше іноземних комбайнів, тракторів, сівалок та жаток.

Від старої ж позбуваються. Ми на власні очі бачили як у «Деметра-Агро» перед подвір’ям офісу вистроїлася стара іржава техніка, якої хочуть позбутися, щоб зробити своє підприємство на крок більш європейським.

Читати по темі: АгроЕкспедиція. День 5. Маленька Європа та герої праці

Для того, щоб обрати правильні гібриди для свого господарства, аграрії все більше площ відводять під демо-поля. Зокрема у ДП «Зернятко», що на Чернігівщині, на демо-полі цього року посіяли 143 гібриди кукурудзи з різним ФАО.

Помітною тенденцією є відмова від генериків. Так у СФГ «Відродження», що на Полтавщині, поля обробляють лише оригінальними препаратами.

На більшості полів весняний обробіток та захист спрацював: кукурудза встигла пройти основні фази розвитку, перш, ніж з’явилися хвороби та шкідники. На демо-ділянках міжряддя кукурудзи здебільшого чисті, самі рослини часто уражені попелицею, прояви фузаріозу незначні. На товарних посівах стан кукурудзи погіршується. Зустрічаються недорозвинені стебла у місцях надмірного скупчення вологи. Підвищити стійкість рослин до хвороб та шкідників аграрії намагаються шляхом підбору правильного ФАО для свого типу грунтів і клімату, а також дотриманням сівозміни.

Суха чи не дуже?

На кожному полі команда агроекспедиторів вимірювала вологість кукурудзи за допомогою вологоміра. На Житомирщині зерно на полях «Агроінвестконтакту» застали за вологості 24,5%, у Дніпропетровській області на демо-полях підприємства «Деметра-Агро» зафіксували вологість 12%.

На проміжних полях подекуди вологомір показував майже ідеальний показник – 14,9%. Але було і нижче: на Кіровоградщині кукурудза ТОВ «Зерновик», яку саме збирали, показала рекордно низьку вологість у 10,9%. Таку позначку давав бункер, але не менш вражаючу цифру зафіксувала і агроекспедиційна команда — 12,8%.

Зустрічали і високі показники вологості. Зокрема, на Сумщині в «Агробізнес-ТСК» одне з полів показало 33,7% вологості. На це вплинули опади, які почалися за кілька днів до нашого візиту та дещо скоригували плани господарства щодо жнив.

Також ми почули про цікавий метод розкошування посівів, який може сприяти зменшенню вологості кукурудзи.

Читати по темі: АгроЕкспедиція. День 7. На гостини до «Зернятка»

Усе більше господарств намагаються побудувати власні сушки, щоб не витрачатися на досушування зерна на елеваторах. Збирають кукурудзу в середньому при вологості 18%-22%, в залежності від вологовіддачі гібриду та погодних умов.

Як родить кукурудза по овочах?

Овочі, а зокрема картопля, дозволяють зберігати добрива у ґрунті тривалий час, тим самим забезпечуючи гарну основу для наступних культур. Такий попередник використали у Сумській області на підприємстві ТОВ «Агробізнес-ТСК». Експеримент одразу ж дав результат: урожайність кукурудзи у 15,9 т/га, з якою минулого року господарство отримало першість у області.

Утім, картопля-попередник має і «побічний ефект»: якщо зима була не достатньо морозною, є вірогідність проростання бульби і пригнічення кукурудзи, з чим доводиться боротися за допомогою ЗЗР.

На полях, які об’їздила команда агроекспедиторів, найкращим попередником під кукурудзу називали озиму пшеницю, але такої сівозміни вдається дотримуватися не у кожному господарстві. На оглянутих ділянках найчастіше попередником був соняшник, соя та кукурудза.

Побувавши у кукурудзяних полях ми зрозуміли, що під «царицю полів» аграрії віддають все більше площ, а разом з тим і все більше коштів. Адже затрати чималі: в «Агробізнес-ТСК» гектар кукурудзи цього року «коштував» 17 тис. грн, а в «АК Степанецьке» вирощування обійшлося удвічі дорожче — 34 тис. грн/га. Тим самим з кожним роком пристосовуються до її вирощування все більше. Кожен агроном обирає оптимальну технологію для свого господарства. Подекуди практикують mini-till чи no-till. Майже кожне підприємство, яке не має власних потужностей для досушування зерна, планує або ж закуповувати сушарку, або навіть будувати невеликий елеватор для власних потреб. Розвивається і насінництво, зокрема компанія «Деметра-Агро» минулого року стала базовим господарством по вирощуванню насіння гороху SAATEN-UNION та кукурудзи DuPont Pioneer.

Наразі збирання урожаю триває, а ми слідкуємо! Але на цьому не ставимо крапку. Адже зовсім скоро побачимося з вами у полях вже під час збирання урожаю цукрових буряків!

Вікторія Сумченко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою