Фермери США не дають дахам «гуляти»

Ферми у мегаполісах: досвід США

Служба новин 26 січня 2017 408 0

За кордоном ферма в мегаполісі — не дивина. Там облаштовують городи і на дахах будівель, і на плавучих платформах, і на маленьких клаптиках землі поруч із «висотками». Особливого розмаху господарства міських фермерів набули у США, де так зване Urban Farmer дозволене на законодавчому рівні. Для вирощування овочів можна використовувати деякі алеї, задні двори будинків та дахи, причому посіви на дахах того ж Нью-Йорку подекуди досягають промислових масштабів. Ми підготували для вас добірку найвідоміших американських міських ферм.

Грядки над Бостонським дизайн-центром

На даху Бостонського дизайн-центру розташувались грядки базиліку, кмину, петрушки, помідорів та інших рослин. Там хазяйнують Джонн Стоддард та Кортні Хенесі, які, власне, й придумали фермерський проект Higher Ground Farm. Ці міські фермери дійшли висновку, що вирощування сезонних овочів та трав на даху в декілька раз дешевше, якщо порівнювати методом гідропоніки.

Рослини цієї міської ферми ростуть у понад 1500 ящиках. Аналогічний проект на початку 2000-х років був встановлений на даху мерії Чикаго.

Місто-ферма або як врятуватись від кризи

У 2013 році велике промислове місто Детройт було визнане банкротом. Існує думка, що його відродження почалося у 2014 році завдяки збільшенню кількості міських ферм. Був створений спеціальний проект під назвою «Місто з харчовим суверенітетом» (Keep Growing Detroit), який гуртує людей для спільного вирощування здорової їжі в межах міста.

Засновник проекту Ешлі Еткінсон створила організацію, яка будує в Детройті міські ферми. Людям, які у них працюють надається усе необхідне для органічного землеробства. Жителі міста продають продукцію із своїх ферм не лише ресторанам, але й на ринках і навіть в метро. На прикладі міських ферм Детройту та кооперації його мешканців видно, яким чином можна рятувати місто від кризи і вимирання.

Ферма на Манхеттені

Ферма Бруклін Гранж знаходиться на даху. Її площа близько 1 га, але така, здавалося б, маленька за українськими мірками територія, не заважає вирощувати на ній щороку близько 23 т органічних овочів.

Органічними добривами цю міську ферму забезпечує невеликий курник, який знаходиться на її території. Опилюють рослини бджоли — вулики стоять між грядками. Доглядають за насадженнями не лише власники (ідея ферми виникла у кількох десятків сусідів-друзів), а й волонтери.

На цій фермі не лише вирощують овочі, але й проводять різноманітні заходи. Молодята роблять на її території фотосесії, адже крім краси самої ферми із даху відкриєвається захоплюючий вид на Манхеттен.

Пропонуємо переглянути відеоролик про те, як створювалась ферма:

«Спортивна» їжа на даху спортклубу

Помиляється той, хто думає, що на дахах міських будівель можна облаштувати лише фермерські грядки із зеленню. Підприємливі американці почали розміщувати на дахах ще й вулики. До того ж, міські ферми часто розташовані не на дахах занедбаних будинків, а на дахах офісних, торгових центрів і спортивних клубів. Зокрема, свою ферму на даху має відомий американський бейсбольний клуб Бостон Ред Сокс. На 1500 м², які раніше пустували, ростуть зелень, овочі та фрукти, які використовують для приготування здорової їжі у ресторані спортклубу.

Що цікаво, першочергово автори ідеї планували лише озеленити дах, щоб зекономити на системі охолодження приміщення влітку, але згодом вирішили все-таки створити повноцінну міську ферму під назвою NewsFeed, на якій можна заробляти. У 2015 році на ній отримали гарний врожай огірків, салату та полуниці. Насадження розташовані у модульних контейнерах, до яких підведена зрошувальна система.

Це лише кілька прикладів, як куркулем, успішним господарем аграрного господарства можна бути навіть у великому мегаполісі, де землі обмаль і вона надто дорога. На жаль, в Україні до розвитку так званого урбаністичного фермерства ще далеко. Доводилось бути свідком того, як у Харкові бабуся вирішила зробити міні-огород. Перекопала власноруч клаптик землі поруч із дитсадком і посіяла там буряки, квасолю і картоплю. Вона старанно доглядала за своїми градками, восени зібрала врожай. Але замість того, щоб допомогти їй хоча б добрим словом, більшість людей вважали її дивачкою. Хоча, це досить гарна ініціатива — грядки поруч з дитячим садочком або з лікарнею. Наприклад, у лікарні Святого Луки, що у штаті Пенсільванія в США, усіх новоспечених мамусь відправляють додому не лише з малятами, а й з корзиною органічних продуктів, які збирають на власній фермі розміром 4 га. На ній вирощують овочі та зелень не лише для лікарняної їдальні, але й для продажу. З цього можна брати приклад!

*інформація зібрана з відкритих джерел

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою