Тарас Кутовий, міністр аграрної політика та продовольства України (у центрі)

Органіка в Україні: міністр говорить — експерти коментують

Служба новин 23 лютого 2017 266 0

Останнім часом міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий все частіше говорить про органічне виробництво та перспективи розвитку цього напрямку в Україні. Тим більше, що минулого року кабмін підтримав так званий «органічний закон», розроблений Мінагропродом, який повинен стимулювати розвиток обігу органічної продукції в країні та полегшити життя органічним виробникам. Слова підтримки органічних виробників звучали з вуст міністра і під час поїздки до Берліну, на першому міжнародному органічному конгресі «Органічна Україна».

Команда Kurkul.com вибрала найголовніші цитати Тараса Кутового щодо органічного виробництва в Україні, а відомі експерти та представники органічного руху України погодилися прокоментувати слова міністра.

«Що таке органічна продукція? В першу чергу, це якість та неймовірна користь для здоров’я. Це той тренд, який дуже популярний в Європі і у світі, і нарешті він стає популярним в Україні. Перспективи величезні»

Коментує Владислав Сластін, директор відділу якості і здоров’я інтернет-магазину органічних продуктів Biologic.ua:

«Органіка — це модний тренд. Але виробникам не варто забувати про дотримання всіх європейських правил вирощування продукції, адже, нажаль, не всі вони добросовісно вирощують чи зберігають свої товари»

Владислав Сластін

«Тих, хто думає чим саме займатися у сільському господарстві, закликаю займатися саме органічною продукцією, яка є в пріоритеті діяльності Міністерства. А всім українцям раджу все більше купувати органічні, на 100% натуральні та без добавок продукти! Як то кажуть, не «на правах реклами», а на правах особистої прихильності!»

«Органічне виробництво розвивається шаленими темпами, але ми прагнемо, щоб цей процес був більш системним і був значно видиміший і у середині країни і поза її межами. Галузь одна із найдинамічніших. За п’ять років у нас приріст 90%»

Коментує Олена Березовська, Президент громадської спілки «Органічна Україна»:

«Я погоджуюся з позитивним настроєм міністра. Кількість органічних операторів за останні роки зросла в кілька разів. Але слід зазначити, що фактично у нас органічного ринку ще не має. Якщо ми всі разом за підтримки влади почнемо системно його формувати, підтримувати виробників, створювати їм позитивний імідж, то цей ринок буде розвиватися. Але не потрібно це робити шаленими темпами, адже органічне виробництво потребує системного гармонійного підходу з різних сторін»

Олена Березовська

«Наші люди повинні розуміти, що виробництво органічної продукції дійсно можливо. І що воно дійсно є особливим. Що це не просто якийсь ярлик у магазині, не просто якийсь значок, не просто рекламна кампанія. Що органічний продукт — це нелегка праця і достойна якість»

Коментує Тетяна Ситник, керівник Академії роздрібної торгівлі:

«Для фермера це інший світогляд, інший вектор уваги. Цьому не навчали у ВНЗ. Органічний фермер використовує біологічні засоби та збалансовані агротехнології, які захищають угіддя від шкідників, годує землю, а не рослину, підтримує здорову мікрофлору та структуру грунту. А для споживача органічне маркування — це прослідкована історія виробництва продукту харчування, це відповідність органічним стандартам, де агрохімія, шкідливі домішки та технології переробки не використовуються»

Тетяна Ситник

«У перемовинах міжнародні партнери згадують, що за певних умов, попри закритість для імпорту своїх ринків, вони готові приймати до себе органічну продукцію. Вважаю це дуже гарний показник. Насправді попит на органічну продукцію дуже колосальний»

Коментує Олена Березовська, Президент громадської спілки «Органічна Україна»:

«Компанія «Екород» виходить на ринок США з органічною олією. Японія готова закуповувати сільськогосподарську продукцію України, але акцентує увагу на тому, що вони хочуть саме 100% органіку. «Органік мілк» продає молоко в ОАЕ. Представники ОАЕ шукали саме органічне молоко і тепер компанія літаком поставляє його туди. Я відвідувала бізнес-форум в Ізраїлі. Сільськогосподарська тематика особливо нікого не цікавила, адже всі питання обсягів експорту закриті. Але ізраїльська сторона висловила зацікавленість саме в органічній продукції, для якої вони готові відкривати ринок і навіть шукати покупця в Ізраїлі. Органічна продукція може бути локомотивом для компаній, які виходять на новий ринок з органічною продукцією, утверджуються на ньому і потім можуть запропонувати і традиційну продукцію. Деякі ринки можуть бути закритими для традиційних продуктів, але для органічної продукції вони переглядають свою позицію, бо на неї є попит і вони знають куди її продати. Адже органічна продукція вже давно відповідає європейським стандартам»

«На сьогодні органіка має в обробітку всього 400 тис. га. Я вважаю, що ця цифра може бути збільшена у кілька разів абсолютно легко»

Коментує Тетяна Ситник, керівник Академії роздрібної торгівлі:

«Виграють всі, якщо ця цифра буде збільшена завдяки розвитку внутрішнього органічного ринку, де дрібні фермери, локальні переробники та споживачі працюватимуть в одному напрямку. Потрібно вступати у співпрацю по створенню інфраструктури для обслуговування органічного локального ринку. Тоді споживач в кожному місті буде мати пропозицію від місцевих органічних виробників у достатньому асортименті, при доступній вартості»

«Виробництво та споживання органічної продукції є актуальним світовим трендом. Впевнений, що українська органічна продукція має відповідати кращим світовим стандартам. Моя основна мета — налагодження співпраці між держструктурами та учасниками цього ринку»

Коментує Валентина Лановенко, Президент Академії органічного садівництва Ekogarden:

«Добре, що держава визначила, що органіка — це тренд, і що Україна має рухатися в цьому напрямку, оскільки це високомаржинальна і нішева продукція. Але крім цього було б доречніше, якби держава надавала якісь економічні механізми допомоги, а не просто казала, що це добре і ви там самі щось спробуйте зробити, як це зараз відбувається. Зараз органіка в Україні — це здебільшого справа ентузіастів. Для такого бізнесу достатньо мати 1-2 га землі, знання та допомогу, за що людина може це починати. Лише в кількох областях є допомога при отриманні сертифікації. Тому хотілося б побачити якусь фінансову допомогу чи податкові пільги»

Валентина Лановенко

«Підтримка органічного виробництва є також важливим напрямком нашої стратегії «3+5». Тому ми розробили «органічний» закон, який вже підтримав Кабінет Міністрів»

Коментує Тетяна Ситник, керівник Академії роздрібної торгівлі:

«Підтримка урядовців надає оптимізму потенціальним фермерам, це позитивно впливає на створення доброї репутації перед закордонними партнерами. Було б справедливим також внести статтю в бюджет про компенсацію витрат за збереження родючості грунтів та біорізноманіття»

Схоже, експерти органічного ринку позитивно сприймають зацікавленість профільного міністерства органікою, але нагадують, що потрібно вводити додаткові дотації для фермерів-початківців, боротися з неякісною продукцією та вдосконалювати законодавство. Тому органічному ринку в Україні ще є куди рости і розвиватися, а місцевим виробникам — розвиватися та підкорювати нові ринки.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою