Які переваги для фермерів дає форвардна програма Аграрного фонду

Форвард Аграрного фонду: оцінки фермерів

Служба новин 29 червня 2017 352 0

Останнім часом на внутрішньому ринку спостерігається тенденція до того, що більшість сільгоспвиробників наперед планують як розподіляти грошові потоки і скільки обігових коштів їм потрібно для ефективної роботи. Для цього аграрії все частіше залучають кошти ззовні, користуючись державними чи приватними програмами для збільшення свого прибутку. Одним із таких фінансових інструментів є форвардні (попередні) контракти.

Форвардні програми дозволяють сільгоспвиробникам отримати кошти не тоді, коли зерно буде відвантажене покупцеві, а у період, коли майбутній урожай ще тільки росте у полі. До того ж, після підписання форвардного контракту, аграрій протягом кількох днів отримує авансовий платіж. Ці гроші можна пустити у обіг та інвестувати у розвиток свого господарства.

Форвардні програми сьогодні пропонують різні компанії (приватні і державні), але за обсягом фінансування та кількістю клієнтів лідерами ринку є саме останні. Зокрема, серед них і ПАТ «Аграрний фонд», яке цього року планує профінансувати аграріїв на 2 млрд грн. За інформацією керівника департаменту малого та середнього бізнесу ПАТ «Аграрний фонд» Юрія Меленчука, за перші три місяці дії програми компанія законтрактувала більше 65% від заявленого об’єму зерна. До того ж частка малих та середніх виробників, які користуються форвардною програмою Аграрного фонду постійно зростає, і наразі складає 95% від загальної кількості учасників програми.

Журналісти Kurkul.com вирішили розібратися, як працює цей механізм і чи працює взагалі. Тому ми знайшли аграріїв, які скористалися форвардною програмою ПАТ «Аграрний фонд» і поставили їм кілька питань.

Про умови форвардних закупівель товариства та про те, якими є відгуки їх клієнтів, які вже не перший рік працюють за такою схемою, ми поговоримо далі.

Як це працює?

Скористатися послугами ПАТ «Аграрний фонд» може кожен аграрій, від дрібного до великого, але найбільша ланка клієнтів — саме середні виробники. 95% учасників весняної форвардної програми складають представники саме малого та середнього бізнесу, решта 5% — крупні гравці.

Пшениця

Зокрема, виконавчий директор приватної агрофірми «Батько і син» Ярослав Микитчин розповів, що бере кредити і у банках, але вже третій рік поспіль співпрацює з Аграрним фондом за форвардною програмою.

«Це легкодоступні кошти, і це основний плюс. Якщо йти в банк, то потрібно буде давати заставу, довго чекати на рішення. З Аграрним фондом буквально тиждень часу — і ми вже отримуємо гроші. Звичайно, є свої плюси, свої мінуси, але на мінуси ми очі закриваємо. Пакет документів невеликий, його можна швидко зібрати», — розповідає аграрій.

Для укладання договору існує чіткий пакет документів, який можна зібрати за 1-3 дні. Аграрій збирає документи та подає їх до регіонального відділення ПАТ «Аграрний фонд». Процедура швидка та зрозуміла, гроші під майбутній урожай аграрій може отримати вже через 5 днів з моменту укладання договору. Це значна перевага саме над банківськими кредитами, для яких такий термін — щось нереальне.

Система оцінки клієнтів має до десяти критеріїв, за якими відбувається індивідуальний розгляд кожного виробника. Основні — історія співпраці, фінансовий стан підприємства, наявність судових справ тощо. Якщо «все чисто», то клієнт отримає швидку відповідь, мінімальну відсоткову ставку та максимальний авансовий платіж. Далі укладається біржовий договір і відбувається нарахування коштів сільгоспвиробнику.

Оплати за контрактами здійснюються в два етапи. Перший — авансовий платіж, який складає до 65% всієї суми. Наступну частину коштів аграрій отримує вже в момент переоформлення, коли зерно поставлене на склади Аграрного фонду і є всі необхідні документи, які підтверджують, що зерно відтепер належить ПАТ. Важливий момент: фінальна оплата за форвардом відбувається за ринковою ціною.

Читати по темі: Весняний форвард Аграрного фонду в деталях

Голова ТОВ «АПК Магнат» Геннадій Штанько з Чернігівщини розповів, що за форвардною програмою ПАТ «Аграрний фонд» його господарство працює вже чотири роки. Продають в основному пшеницю третього і другого класу.

«Особисто мені цікаво працювати з Аграрним фондом, бо є можливість отримати кошти тоді, коли вони потрібні. Тобто, наприклад, ми ще тільки сіємо пшеницю, а вже можемо отримати кошти. Питань жодних у нас за роки співпраці не виникало, система доволі гнучка. Люди працюють, а ми, в свою чергу, також намагаємось виконати свої зобов’язання», — коментує Геннадій Штанько.

Пшениця

Гроші нараховуються клієнту протягом п’яти днів з моменту підписання форвардного контракту, це підтверджує і Геннадій Штанько. Аграрій говорить, що процес оплати відбувається доволі швидко: підписали документи — наступного дня вже надходять гроші на рахунок. Вирішальним критерієм для директора ТОВ «АПК Магнат» став особистісний підхід працівників Аграрного фонду.

«У нас була така ситуація, що нам не вистачало оборотних коштів і ми вирішили скористатись форвардною програмою. Приїхали працівники компанії, ми переговорили і домовилися, що договір буде укладено, гроші нам виплатять, але щойно будуть сходи — ми ставимо їх у заставу. Нас цей варіант повністю влаштовував, ні з ким іншим ми не могли про таке домовитися. А іншого разу у нас був контракт на 3 клас пшениці, а ми виростили 2 клас. Зателефонували, кажемо: «Доплатите?», вони відповідають: «Без питань». Люди ідуть назустріч, у них хороша служба безпеки, наразі ми працюємо кожен рік, нам довіряють і ми довіряємо», — розповідає чоловік.

Керівник департаменту малого та середнього бізнесу ПАТ «Аграрний фонд» Юрій Меленчук зазначав, що мінімальний об’єм партії, який контрактує ПАТ «Аграрний фонд» — 100 т. Але дійсно, система гнучка, тому бувають і винятки.

Юрій Меленчук

«Були випадки, коли ми розуміли, що потрібно невеликому фермерському господарству допомогти і йшли назустріч. Тоді контрактували 80-90 т і навіть 50 т. Таким чином держава через ПАТ «Аграрний фонд» надає фінансову підтримку малим с/г товаровиробникам, яким зараз складно», — говорить Юрій Меленчук.

Взаємовигідне партнерство

ПАТ «Аграрний фонд» пропонує два види форвардної програми: перша — з прив’язкою до курсу долара, друга — без такої прив’язки. До того ж процес переоформлення зерна відбувається за ринковими цінами, які склалися на момент поставки зерна, що також є великим плюсом.

ДП «Чайка», що на Київщині, в минулі роки продавало Аграрному фонду зерно пшениці та гречки. За словами бухгалтера підприємства Галини Кисляченко, аванс від Аграрного фонду надходить одразу ж, а статочний розрахунок восени так само швидкий. Про вигоду такої програми довго говорити не доводиться, все видно на практиці.

«Ти обробив ґрунт, посіяв, але може трохи не вистачати коштів, і от де їх взяти? Процес із банками такий бюрократичний і такий довгий, що допоки візьмеш кредит уже він і непотрібен буде, час піде. А от Аграрний фонд дає можливість швидко отримати гроші, — додає Галина Кисляченко.

Зауважимо, що перелік культур, на які розповсюджується дія форвардної програми, постійно поповнюється. Наразі за форвардними договорами ви можете продати зерно пшениці, кукурудзи, гречки та ячменю.

Загалом в 2017 маркетинговому році ПАТ «Аграрний фонд» планує профінансувати сільгоспвиробників на 2 млрд грн. Весняний форвард почався у березні, за перші три місяці дії програми компанія законтрактувала ⅔ від заявленого об’єму зерна. Чітких дат щодо завершення дії весняного форварду ПАТ «Аграрний фонд» не озвучує, адже фінансувати аграріїв будуть доти, доки на це буде попит і запити від виробників.

«Під час укладення форварду компанія прогнозує ціни, які складуться на момент переоформлення, щоб аграріям було приблизно зрозуміло, про який діапазон йдеться. Тому для авансового платежу були встановлені наступні ціни: пшениця 2-го класу — 4600 грн/т, гречки — 15 тис. грн/т, кукурудзи — 4500 грн/т, жита — 3500 грн/т», — зазначає керівник департаменту малого та середнього бізнесу ПАТ «Аграрний фонд» Юрій Меленчук.

Основна перевага форвардної програми Аграрного фонду — це можливість отримати гроші під майбутній урожай, тобто тоді, коли зерно ще росте в полі. До того ж обираючи вид програми з прив’язкою до курсу долара, аграрій отримує більш вигідні умови і нижчі відсоткові ставки.

Бухгалтер ДП «Чайка» Галина Кисляченко додає, що для державного підприємства питання фінансування є дуже проблематичним, отримати кредит в банку — справа довга і складна.

У майбутньому ПАТ «Аграрний фонд» планує залучити інвестиції і суттєво збільшити підтримку сільгоспвиробників.

Вікторія Сумченко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою