Топ-5 фактів про сільське господарство Польщі

Топ-5 фактів про сільське господарство Польщі

АгроЕкспедиція Agritechnica 2015 7 листопада 2015 9440 0

Наш АгроЕкспедиційний екіпаж уже в дорозі і, доки він перетинає кордон з Польщею, ми підготували для Вас кілька цікавих фактів про сільське господарство цієї країни.

На відміну від України, основу аграрного сектору Польщі складають навіть не малі, а мікрогосподарства з середньою площею 5-10 га, при цьому особистих селянських домогосподарств, у нашому розумінні, там практично немає.

У нас кажуть: «Це маленьке господарство — всього 1000 га», а в Польщі кажуть: «Яке велике господарство — цілих 100 га».

Сьогодні лише 9% господарств країни обробляють площу, що перевищує 100 га. До того ж, характерною рисою сільського господарства Польщі є те, що навіть за планової системи (1945-1989 pp.) основу його становили дрібні одноосібні ферми.

Читати по темі: Головний сайт для фермерів Kurkul.com їде в АгроЕкспедицію на виставку Agritechnica 2015

Проте це не єдина цікава річ у сільському господарстві цієї країни. Головний сайт для фермерів Kurkul.com зібрав для Вас п’ять цікавих фактів про Польщу, які відрізняють сільське господарство цієї країни від багатьох інших.

Факт № 1. Сільськогосподарські землі Польщі знаходиться у приватній власності

Польща завжди відрізнялася від інших соціалістичних країн значною часткою недержавного сектора. Оскільки в Польщі практично не було колгоспів і радгоспів, то основній масі польських селян після розпаду соціалістичного табору не довелося повністю міняти своє життя і знову починати все з нуля. Вони просто продовжували займатися тим, до чого звикли.

Значну частину отриманих прибутків польські фермери інвестують у землю. Ціна 1 га землі в Польщі коливається від 20 до 25 тис. злотих, що еквівалентно €5-6 тис. Для порівняння, ціна 1 га землі в Голландії складає близько €30 тис. Багато хто використовує землю як предмет застави. Це, відповідно, полегшує кредитування фермерів.

Факт № 2. Більшість польських фермерів не мають уявлення про бухоблік

Більшість польських господарств не ведуть бухгалтерського обліку і не готують ні балансу, ні звіту про прибуток і збитки, ні статистичних звітів. Відповідно до польського законодавства, вести бухгалтерський облік повинні лише ті господарства, річний прибуток яких становить принаймні €1,2 млн. Тим не менш, деякі господарства ведуть бухоблік за власною ініціативою, переважно для того, щоб відзвітувати перед власниками про результати своєї діяльності.

Оскільки немає бухобліку, то абсолютна більшість польських фермерів не розуміють, що таке прибуток. Результати минулого року вони оцінюють по залишку грошей в кишені.

Факт № 3. Спеціалізація — найефективніший спосіб ведення господарства

Серед польських господарств дуже розвинена спеціалізація: наприклад, одні спеціалізуються на виробництві молока, інші — овочів. У Польщі вважають, що багатопрофільні господарства менш ефективні.

Про це говорить і той факт, що господарства із невеликим земельним банком, що є основою польського сільгоспвиробництва, характеризуються як більш ефективні. Вони відкриті до вимог ринку, технічного і біологічному прогресу. Використовуючи пільгові кредити, такі господарства здійснюють модернізацію і докуповують землю.

Факт № 4. Польща — «фруктова королева»

Загальна частка овочів і фруктів у фізичному обсязі продукції рослинництва сягає 40%. У країні добре розвинене садівництво, що забезпечує широкий вибір свіжих і перероблених фруктів та овочів. Польща є найбільшим у світі експортером яблучних консервів.

Важливу позицію країна займає у зборі порічок (перше місце в світі), полуниць (третє місце), малини (четверте), капусти (шосте), яблук (дев'яте), цибулі (двадцяте).

Крім того, у Польші проводиться 16% європейського збору картоплі.

Факт № 5. Виробництво сільгосппродукції у Польщі щорічно зростає на 20%

Такому динамічному розвитку агросектору країни сприяв вступ Польщі до ЄС. За роки членства в Євросоюзі польські фермери заробили чималі гроші. З цієї причини місцеві банки все частіше видають здебільшого невеликі кредити навіть відносно великим господарствам.

Рентабельність польського сільського господарства сьогодні становить близько 40-50%. Кожен гектар в середньому забезпечує прибуток у 3-4 тис. злотих (€750-1000). При цьому субсидії ЄС з розрахунку на 1 га становлять близько €250. У Польщі вважають, що за результатами сезону кожен фермер з урахуванням дотацій повинен заробляти не менше €10 тис. Тільки тоді він зможе забезпечити своїй родині належний рівень життя.

Держава проводить довгострокову політику розвитку дрібних господарств, що також розглядається як ефективний засіб самозайнятості населення та вирішення соціальних проблем села.

Таким чином, польські фермери, значна більшість з яких відноситься до розряду малоземельних, можуть нагодувати власну країну і успішно конкурувати на зовнішніх ринках. Незважаючи на те, що сільське господарство Польщі має ряд специфічних відмінностей від українського, багато чого з польського досвіду все ж має сенс перейняти Україні.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою