Реклама
АгроЕкспедиція Пшениця 2018. День 3. Волинська область: Вілія

АгроЕкспедиція Пшениця 2018. День 3. Волинська область: Вілія

АгроЕкспедиція «Пшениця 2018» 22 червня 2018 224 0

У першого екіпажу була спекотна погода, а у другого західного — «спекотна» програма. Адже наша команда вирушила вивчати стан пшениці прямо на Дні поля «Волинь-Зерно-Продукт» разом із 700 аграріями, які з'їхалися з усього західного регіону. Про гостинність керівника компанії Євгена Дудки ходять легенди, та й наша команда не з чуток це знає. Два роки тому в рамках аналогічної АгроЕкспедиціі по пшениці ми відвідали День поля. Що ж змінилося за цей час?

Як завжди, і в радості, і в горі нас супроводжують представники компаній-партнерів «Бізон-Тех», «Август-Україна», «Лімагрейн-Україна» і Credit Agricole Bank.

Але для початку коротка довідка по регіону.

Пшениця в цифрах на Волині

У поточному році ярою пшеницею засіяли 16,2 тис. га — стільки ж, як і в минулому році. Під озиму пшеницю виділили 140,5 тис. га, що становить близько 98,2% від площі, зайнятої в минулому році.

Зібрано в 2017 році 699,7 тис. т озимої пшениці з середньою врожайністю 4,89 т/га.

Особливості сезону у Волинській області

  • Умови осінньої посівної кампанії виявилися непоганими — в зиму пшениця переважно увійшла в фазі кущіння, при цьому мала достатньо вологи.
  • Далі відбулося різке наростання температур після відновлення вегетації, коли денна температура піднімалася вище +25 ℃.
  • Спека навесні супроводжувалася відсутністю опадів. За квітень на полях компанії «Волинь-Зерно-Продукт» в середньому випало лише 7 мм опадів. А в травні — одноразово 30 мм.

Урожай починається з попередника і протруйника

Не тільки гостинність господаря спонукає сотні аграріїв приїхати на Волинь у цей день. Адже це підприємство є найбільшим у регіоні, а насіння, вирощене тут, купує велика кількість західних фермерів.

Під час огляду полів ми побачили багато сортів пшениці найрізноманітнішої селекції — вибір для розмноження і товарного вирощування здійснюється на підставі господарських показників і в число обраних потрапляють найкращі сорти різних компаній, незалежно від бренду.

Але почали ми нашу екскурсію полями не з пшениці, а з ріпаку. Такий маршрут був обраний недарма:

«Пшениця з року в рік займає у нас на полях від 32% до 35% посівних площ. Рівно стільки ж, скільки і ріпак, адже ця культура є, на наше переконання, найкращим попередником для пшениці, з тих, що є в наявності», — розповідає гостям Ярослав Мазуренко, головний агроном «Волинь-Зерно-Продукт».

Ще один із факторів, що забезпечують стабільно хороший результат — обробка протруйниками посівного матеріалу. Причому в компанії використовують комплексні препарати з декількома діючими речовинами. Число компонентів у суміші для протруювання може доходити до шести.

«Вартість протруювання тонни зерна начебто велика, але якщо порахувати витрати на гектар, то протруювання коштує стільки, скільки і 100-120 кг пшениці максимум. Це, фактично, копійки, але ми не маємо потім проблем із кореневими гнилями навесні. Фермери вже самі розуміють, що варто сіяти краще і вкладати гроші в насіння і його підготовку», — говорить Віталій Хінцинський, заступник директора з постачання ЗЗР, добривами, насінням «Волинь-Зерно-Продукт».

Віталій Хінцинський, заступник директора з постачання ЗЗР, добривами, насінням «Волинь-Зерно-Продукт»

Звичайно, в цьому сезоні не все залежало від зусиль аграрія. На полях не спостерігається розвитку хвороб, працює захист і від шкідників, але ось на «фактор Бога» вплинути не можна, погода підвела.

«Цей рік аномальний для нас — ми очікуємо врожай на 20-25% нижче запланованого, адже навіть неозброєним оком видно, що посіви пшениці «підгоріли». У нас були раніше спекотні роки, але спека приходила в серпні. А щоб вона прийшла в квітні-травні — таке у нас вперше», — розводить руками Ярослав Мазуренко.

І така ситуація дійсно спостерігається в усьому регіоні, підтверджують експерти. Незалежно від обраної технології, фермери отримають недобір врожаю певною мірою.

«Весна була складною через малу кількість опадів. Практично вся пшениця розвивалася за рахунок тільки накопиченої за зиму вологи. Тому стан посівів міг би бути кращим. Аграрії регіону готуються зібрати менший урожай пшениці, ніж минулого року. Думаю, що приблизно на тонну на кожному гектарі урожай зменшиться. Але в даному випадку пшениця ще була вчасно посіяна і встигла добре розкущитися восени. А якщо господарства запізнилися з сівбою, то навесні погода не дозволила пшениці розкущитися так, як хотілося б», — поділився спостереженнями Олександр Шинкар, регіональний представник «Август-Україна» в Рівненській і Волинській областях.

У нашому маршруті було три зупинки для огляду пшениці — два товарні посіви та демо-ділянка. Представники компанії докладно розповіли про технології і відзначили, що немає єдиного «золотого» стандарту — підходи відрізняються від поля до поля і від сорту до сорту. Завжди існує певне «місце для маневрів» — корекції технології в залежності від ґрунтово-кліматичних умов і особливостей конкретних сортів. Тому окремо взята технологія на даному полі може показати тільки рівень її інтенсивності і серйозність підходу до вирощування культури.

«Ми отримали пізніше відновлення вегетації і різке зростання температур після нього. Пшениця в цей час стрімко тяглась угору, проскакувала фази розвитку. Що б ми не робили, якими б регуляторами не працювали, але пшениця все одно хотіла швидше віддати свій урожай. Хоча сьогодні ми бачимо на прикладі цього поля, де посіяно сорт Колоніа, що в даному господарстві ситуація все ж непогана. Тут забезпечили захист, триразове внесення добрив навесні, тому перспективи хороші», — розповів про ситуацію на полях Олександр Балагура, представник компанії «Лімагрейн Україна».

Після огляду полів учасники Дня поля зібралися на демонстрацію парку техніки «Волинь-Зерно-Продукт». Різноманітність топових моделей різних брендів вражала. Зелені, жовті, червоні гіганти з причіпними агрегатами під звуки військових маршів проходили парадом уздовж рядів публіки.

Сучасна техніка — невід'ємний елемент інтенсивних технологій, і ця демонстрація в черговий раз підтвердила, що компанія йде в ногу з часом, впроваджуючи кращі технології на своїх полях.

Це була остання точка в нашому маршруті «між ранковою кавою і вечірнім застіллям» (як сказав один з аграріїв). На урочистій вечері нам вдалося зловити Євгена Дудку для важливого доручення від команди «гусака» — вручити нагороду соціально-відповідального інвестора в рамках проекту Сільський Ревізор. Адже буквально на вихідних пройшла церемонія нагородження Село Року 2018.

Переповнені враженнями, наші АгроЕкспедитори вирушили на Хмельниччину. Уже завтра читайте, яким буде урожай пшениці в регіоні з найвищою врожайністю за результатами минулого року. Залишайтеся з нами, буде колосально :)

Виконано за допомогою Disqus