Олексій Павленко, міністр аграрної політики і продовольства України

День 3. Чому німці аплодували міністрові Павленку?

АгроЕкспедиція Agritechnica 2015 11 листопада 2015 201 0

Третій день нашої виставки став знаковим для українських виробників, профільних асоціацій та посадовців. Один з великих заходів був присвячений реформам в агросекторі України, їх результатам та перспективам.

Захід влаштувала організація «Німецько-український політичний діалог», тому серед спікерів були як українці, так і німці. За твердженням останніх, саме зараз той момент, коли варто інвестувати в Україну, а конкретно – в її АПК. Крім того, вони вважають, що створення проекту співпраці між товариствами, що представляють інтереси фермерів (його на днях було підписано), вказує на зрілість і демократію, бо таким чином Мінагропрод сам собі створює опозицію.

Водночас міністр аграрної політики та продовольства України не упустив можливості похвалити німців. За його словами, Німецька асоціація фермерів, з якою нещодавно відбулася зустріч, демонструє приклад дійсно повної вертикальної інтеграції: починаючи від районів, вона покриває 90% усіх селян Німеччини і показує, як можна таким чином впливати на політику, на діалог з урядом та на постійну співпрацю з фермерами. Саме в Німеччині, вважає міністр, найкраща в світі культура малого та середнього фермерства, і саме воно є основою аграрного бізнесу країни.

Крім того, Олексій Павленко показав учасникам зустрічі уже відому нашим читачам презентацію :)

Що з фермерськими господарствами в Україні?

В Україні зараз працює 2,4 млн індивідуальних фермерських господарств, майже 56 тис. малих та середніх фермерів. Більше половини загального виробництва у нашій країні припадає на малий та середній аграрний бізнес, розміром до 100 га.

«Будучи на саміті в Берліні, я вже казав, що світова спільнота очікує від нас німецької якості за ціною, як у Китаї. Україна на сьогоднішній день має одну з найкращих собівартостей у світі», — говорить Олексій Павленко.

Плани щодо продажу землі

Протягом наступних 12 місяців Мінагропрод планує реалізувати пілотний проект з продажу землі.

«Перш за все ми маємо розробити закони, які б забезпечили відпрацювання на масиві державних земель (а це майже 3 млн га) усіх механізмів, необхідних для подальшого запуску ринку землі», — заявив міністр.

Читати по темі: В Україні запустять пілотний проект із продажу землі

Олексій Павленко, міністр аграрної політики та продовольства України

Чим українське міністерство відзначилося в світі?

Міжнародна організація Transparency International визнала українське міністерство аграрної політики та продовольства найкращим за останній рік у питаннях боротьби з корупцією.

«До українського аграрного бізнесу є великий інтерес. Після саміту, який відбувся влітку в США, загальна сума інвестицій до українського сільського господарства склала майже $0,5 млрд. Це насіннєвий бізнес, бо Україна має один із найкращих у світі кліматів для вирощування насіння. У нас зараз компанія KWS будує насіннєвий завод у Івано-Франківській області. Вартість такого заводу — щонайменше €100 млн. Компанія Pioneer відкрила філіал у Полтавській області і вирощує насіння кукурудзи. Також завод купує компанія Monsanto», — говорить Олексій Павленко.

Читати по темі: В українські землі інвестовано більше $1 млрд

Олексій Павленко, міністр аграрної політики та продовольства України

Виступ міністра викликав зацікавленість у німецьких колег, тому вони ставили йому багато питань. ТОП-3 запитань до Олексія Павленка чекайте на головому сайті для фермерів Kurkul.com вже завтра.

Наперед скажемо, що відповідь на запитання про можливий перехід України на ГМО-насіння викликав у аудиторії аплодисменти.

«Українським сільгоспвиробникам не цікаво вирощувати ГМО, адже вони усвідомлюють усі можливі наслідки та ризики цього», — запевнив посадовець.

Читати по темі: Вирощування ГМО-культур обернеться втратами для України

За його словами, Сполучені Штати Америки повністю втратили через ГМО китайський ринок.

Крім цієї зустрічі нам вдалося відвідати ще декілька стендів. Серед найцікавіших, на нашу думку, — стенд компанії Manitou, де було представлено три новинки техніки, які вже невдовзі будуть запропоновані сільгоспвиробникам – зокрема й українським. Одна з розробок компанії потрапить на наш ринок у 2017 р. Розробники цієї моделі мали на меті підвищення продуктивності без збільшення потужності двигуна. Детальніше про техніку Manitou ми також розповімо вам згодом.

Тому тримайтеся землі та читайте Kurkul.com!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою