Конфлікт на польсько-німецькому кордоні — яка загроза для України

Конфлікт на польсько-німецькому кордоні — яка загроза для України

Служба новин 8 січня 2024 2323 0

Абсолютно не поділяю «веселий» хайп, який несеться Мережею про «німецькі фермери заблокували полякам кордон». Якщо сприймати новини серйозно, а не хайп-заголовками та провокаціями, то це вкрай погана для нас новина. Пояснюю від менш до більш значущого:

  • По-перше, німецькі служби посилили перевірки вантажівок, що прямують з боку Польщі — це правда. Але у тих чергах тепер вже на польсько-німецькому кордоні стоять наші ж далекобійники, які раніше були вимушені долати черги на україно-польському кордоні. Бо ж очевидно, що у більшості випадків наші перевізники прямують не «до Польщі», а транзитом.
  • По-друге, німецькі фермери це зовсім інша історія. Вони вийшли на протести та блокують «не польський кордон», а автошляхи всередині країни й багато з них дуже важливі для нас. Нашим же вантажівкам доведеться робити об'їзди через інші шляхи, які будуть ще більше перевантажені. Це все призведе до збільшення логістичних витрат (через черги, більший кілометраж і т.д.).
  • По-третє, будь-яка внутрішня нестабільність в одного з головних наших партнерів — це погано. Німеччина як держава на 2 місці за об'ємами підтримки України. І все дуже просто. Внутрішні проблеми призводять до зменшення уваги до «зовнішніх питань».

Цю практику ми вже мали б відчути у всій красі на прикладі США чи Польщі, чи будь-кого іншого. Україна для уряду Німеччини — зовнішнє питання. А до слова, саме зараз на Німеччині лежить основний тягар протягти до кінця січня фінальні домовленості щодо допомоги Україні від ЄС (мова про 50 млрд).

Нагадую, що 1 лютого відбудеться позачерговий саміт ЄС на якому або «так», або ще до кінця березня точно «ні». А про масштаб «кризи» свідчить той факт, що тільки на протест у федеральній землі Тюрингія вивели понад 1600 од. с-г техніки. Це не польське «Ошукане село» з «трьома» протестувальниками та «бричкою».

  • По-четверте, у Німеччині знаходиться два основні логістичні центри в Європі на яких «збирається» та надходить партіями допомога Україні. Необхідно сподіватись, що протести будуть короткострокові й не вплинуть на військову логістику. Протести в Польщі попри всі обіцянки впливали як на військову, так й на волонтерську логістику.
  • По-п'яте, внутрішні трабли з логістикою (якщо будуть довгострокові) будуть мати наслідок для темпів виконання контрактів, у тому числі й для України. Для прикладу. Через протести вимушено вже призупинилось ряд виробництв, у тому числі один із заводів Volkswagen.
  • По-шосте, вже зараз протести намагаються «радикалізувати». Ймовірно не без «зовнішньої» участі, враховуючи такі «входи» для московії через друзів як «Альтернатива для Німеччини» чи новий партійний проєкт «лівих» (Сара Ваґенкнехт).

Подібні шибениці зараз ставлять в містах та на магістралях, що блокують

Вже зараз почали з'являтись групи із закликом «повалення уряду», а у німецьких містах ставити «інсталяції» зі світлофором та шибеницею (світлофор — умовний символ чинної коаліції). Про заклики «екстремістів» заявив й міністр фінансів Габек. Нагадаю, що у 2022 році була зупинена група, яка була пов'язана із московією та якій висунуті звинувачення у «підготовці держперевороту». Загалом понад 100 людей були або затримані, або пройшли підозрюваними по цій справі.

Промосковська «Конфедерація» в Польщі відпрацювала «шикарний» гібридний інструмент для дій московії в ЄС. Разом з корисними дурнями показали як «можна малими силами» створювати великі проблеми. Схема проста: трохи грошей і фантазії, а невелика кількість «корисних дурнів», але які найбільш токсичні за середній рівень зроблять свою справу. При цьому конструктивні аргументи не працюють. Такі аргументи, що в цілому країна значно більше втратить коштів ніж здобуде економічний результат певна група, взагалі не працюють. Для емоційного хайпу це не буде мати значення, бо граються на емоційних (політичних) невдоволенні/вподобаннях конкретних груп населення, а не конструктиві. Так було в Польщі, і очевидно так будуть пробувати робити у Німеччині.

Тому, абсолютно ні в якому місці це не смішні новини. Дуже ефективний спосіб для проникнення московських гібридних методів, який будується на основі місцевого контексту (за допомогою прямого чи сліпого впливу - це неважливо). Дуже технічно незручна для протидії ця методологія.

Якщо коротко, московити побачили свою ЦА (цільова аудиторія) в ЄС, якою можна розхитувати із середини Європу. А малих і середніх, зате найбільш токсичних промосковських груп по Європі розкидано достатньо, які можуть виступати «каталізатором» подібного хаосу.

Блог опубліковано за текстом автора аналітичного телеграм каналу Resurgam.

 © Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus