Герега і фермери: хто переможе?

Герега і фермери: хто переможе?

Служба новин 6 грудня 2015 660 0

Балотуючись у Верховну раду України в 2014 році, лідер партії «За конкретні справи» і власник мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» Олександр Герега обіцяв своїм виборцям створення нових робочих місць у сільській місцевості, підвищення рівня життя і покращення в соціальній сфері. Ці ж обіцянки були озвучені і під час останніх місцевих виборів, що допомогли партії потрапити до Хмельницької обласної ради.

Схоже, хмельницькі аграрії не розділяють погляди пана Гереги на добробут і поліпшення життя, оскільки вони вигнали на центральну площу декілька десятків сільськогосподарської техніки, створивши такий собі «аграрний майдан».

Kurkul.com не міг залишитись осторонь таких подій і вирішив прояснити ситуацію на Хмельниччині.

Як дії агрохолдингу довели до протесту?

Учасники мітингу, яких уранці 4 грудня зібралось близько трьох з половиною тисяч, виступили зі зверненням до влади зупинити захват їхніх земель компанією «Агрохолдинг 2012», власником якої і вважається Олександр Герега.

За словами учасників акції, нещодавно в селах почали з’являтись агенти-перекупники цього холдингу, які пропонували землевласникам переписати договори оренди їхніх паїв на значно вигідніших умовах. Тим не менше, селяни переконані, ці умови неможливо виконати в повному обсязі так, щоб компанія мала хоча б якийсь мізерний прибуток і змогла надалі існувати.

Акція проти Олександра Гереги

Аграріям роздають рекламні буклети, в яких вказано, що тільки за перепідписання договору оренди вони отримають 5 тис. грн. Крім того, пропонується надання додаткових коштів учасникам АТО, на проведення похорону, за народження дитини та на перше вересня. В той же час агенти обіцяють значно більшу орендну плату за землю.

Усім зрозуміло, що простий фермер, який бере у пайовиків землю, не зможе надати таку кількість додаткових переваг, а землевласники погоджуються на умови, запропоновані компанією «Агрохолдинг 2012», не думаючи, як ці обіцянки потім будуть виконуватися, і чи будуть виконані взагалі. При чому у багатьох випадках новий договір оренди підписується без огляду на те, що договір зі старим орендарем може діяти ще декілька років.

Чи отримають пайовики свої гроші?

За словами заступника голови Асоціації аграріїв Хмельницікої області Катерини Огреби, «Агрохолдинг 2012» ще не приступав до обробки тих земель, які йому належать, тому невідомо, з яких джерел будуть проводитись виплати, і природа грошей, які на ці дії направлені, невідома.

Техніка на майдані Хмельниччини

«Схоже, що Олександр Герега просто намагається показати себе «добрим чарівником», який роздає людям все, що має сам. Це походить на звичайну PR-кампанію, спрямовану на наступні вибори», — говорить експерт.

Тим не менш, Катерина Огреба налаштована рішуче і готова відстоювати свою позицію до кінця, оскільки подібна ситуація відбувається не вперше. За її словами, три роки тому в Старокостянтинівскому районі почав свою діяльність агрохолдинг «Мрія». Тоді також по селах їздили перекупники землі зі схожою агітаційною програмою.

«Коли загроза нависла і над нашим господарством, ми почали діяти, зібравши буквально за день фермерів району, які пішли з вимогою до місцевої влади. На площу було запрошено голову обласної адміністрації і начальника сільгоспуправління. Фермери висловили свою думку про те, що перекуп земель відбувається не без дозволу влади, і якщо уряд не прийме ніяких рішень, фермери будуть фізично відстоювати свої інтереси. На цьому ситуація з перепідписанням договорів оренди зупинилась» — розповіла заступник голови асоціації фермерів Хмельниччини.

Дивитись по темі: Мінтинг фермерів на Хмельниччині

Катерина Огреба є однією з організаторів нинішнього мітингу. Входить в ініціативну групу, яку протестувальники направили з вимогами до зали обласної ради.

На сторону фермерів стали депутати «Аграрної партії Україні», «Батьківщини» і «Радикальної партії», з іншого ж боку виступила партія Олександра Гереги «За конкретні справи». Асоціація фермерів та землевласників України також направила своїх юристів до місця подій для того, щоб розібратись у ситуації і розробити план дій по захисту фермерів.

У той же час, представники компанії «Агрохолдинг 2012» виступили зі зверненням до громадян, де висловили свою думку щодо проведення акції протесту фермерів.

«Прихована мета акції, що відбулась у Хмельницькому та спрямована проти діяльності компанії «Агрохолдинг 2012», — за допомогою фермерів, дрібних землекористувачів зберегти монопольне право великих аграрних компаній обробляти землю, збагачуватись і не допустити здорової конкуренції, а головне – не втратити власних високих прибутків», — йдеться у повідомленні.

У зверненні компанія економічно обґрунтовує розмір запропонованої орендної плати, що в 1,5-2 рази перевищує ті суми, які зараз виплачують землевласникам великі аграрні компанії та фермери в більшості сіл області.

Розлючені фермери

Фермерам потрібна добросовісна конкуренція

Один з організаторів акції та фермер, на володіння якого також зазіхає «Агрохолдинг 2012», голова Асоціації фермерів області Анатолій Мендрик, відзначив, що ця акція дійсно об’єднала і дрібних аграріїв, і великі холдинги, оскільки має єдину мету – боротьбу з недобросовісним конкурентом.

За словами ж депутата від «Радикальної партії» Олега Скринчука, рекламні буклети холдингу були розроблені дилетантами, які не розуміються на справах аграріїв і аграрною діяльністю дали займатись не будуть.

Читати по темі: Голова Хмельницької облради підтримав фермерів, що страждають від рейдерства

Підтримав фермерів і голова обласної ради Михайло Загородній. Він пообіцяв узяти це питання під свій контроль, а також дав доручення заступникам облдержадміністрації та постійній комісії облради вивчити ситуацію до наступної сесії, яка відбудеться після 20 грудня.

На цьому мітинг було завершено і невдоволені фермери, які чекали на миттєві і рішучі дії з боку влади, роз’їхались по домівках.

Перекупити землю простіше, ніж створити нове господарство

«Спочатку компанія Олександра Гереги зазіхала на землі великих холдингів, вела з ними боротьбу через судові органи. Але згодом «Агрохолдинг 2012» почав забирати під свою владу невеликі фермерські господарства, які раніше ніхто з місцевих великих гравців аграрного ринку не чіпав. Тобто, фактично, ппорушивши негласні правила гри», — розповідає директор Галицького земельного агентства Ігор Зварич.

Фермери проти перекупу земель

Як зазначив чиновник, за останньою інформацією, вже під час проведення мітингу в деяких селах були оголошені місцеві збори, і ставка за підпис договору виросла до 10 тис. грн.

«Якщо, наприклад, у селі на один договір припадає три гектари землі, то вигідніше дати $400 за ті три гектари, ніж викупити у когось господарство, оскільки зараз відступні по правах оренди землі коливаються в межах $300-700 за гектар, що є значно більшою сумою», — зазначає директор Галицького земельного агентства.

Наостанок Ігор Зварич додав, що значна плата, яку пропонує «Агрохолдинг 2012», позбавляє інших орендарів можливості піднімати орендну оплату. Це призведе до зникнення дрібних господарств, оскільки вони потягнути таку ціну не в змозі.

Історія Хмельницького «агромайдану» ще далека від свого завершення, у обох сторін є свої дієві аргументи, але вже зараз зрозуміло, що фермери так просто не поступляться і конфлікт може загостритись. Схоже, наступну «серію» цього «трилера» ми побачимо вже після 20 грудня, коли відбудеться сесія обласної ради. Тоді і з’ясується, на яку сторону стануть представники влади – простих селян, чи великої корпорації.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою