Під час закритої презентації концепту Fendt Х 1000 Vario на виставці Agritechnica 2015

Fendt Х 1000 Vario: розумний підхід до роботи

АгроЕкспедиція Agritechnica 2015 15 грудня 2015 189 0

Під час міжнародної виставки Agritechnica 2015 відбулася закрита презентація концепту надпотужного трактора Fendt Х 1000 Vario.

Які нові технології впроваджує легендарна німецька компанія та який рекорд встановила дана модель, для вас дізнавався Kurkul.com.

Нова модель може комплектуватися одним з чотирьох двигунів MAN на вибір — потужністю 380, 420, 460 або 500 кінських сил. За цією характеристикою Fendt Х 1000 Vario перевершує трактори стандартної компоновки, але поступається тракторам спеціального призначення. Максимальна 500-сильна комплектація має шестициліндровий рядний двигун з робочим об’ємом 12,4 л. Такий мотор – низькооборотистий, максимальний крутний момент тут припадає на 1500 об/хв. При роботі на новому тракторі Fendt механізатору не потрібно буде обирати між максимальною потужністю та мінімальною витратою палива. Для цього двигуна, який може нормально працювати у діапазоні від 600 до 1700 об/хв, спеціальна система TMS (Tracktor Management System) підбирає оптимальну кількість обертів з огляду на максимальне навантаження. І якщо раніше для досягнення максимальної потужності механізатору потрібно було максимально тиснути на педаль газу, в цій моделі такі дії спричинять серйозні витрати пального при малій потужності. TMS же зможе запобігти цій помилці.

Варто відзначити й нову систему охолодження диво-двигуна. Вентилятори в цьому концепті розташовані перед радіаторами, а не за ними, як в інших подібних моделях, що дозволяє підвищити ефективність охолодження на 25-70% (у залежності від інтенсивності використання) в порівнянні з попередниками. Також цікаво, що вентилятор рухається за допомогою окремої гідравлічної системи і не залежить від обертів двигуна. Він розташований він під нахилом, що захищає систему від потрапляння пилу знизу.

Особливої уваги заслуговує комбінація шин. Їхній діаметр досягає 2,5 м, що на 20 см вище, ніж у 900-ій моделі, яка до цього була рекордсменом по висоті шин. А система регулювання тиску в шинах VarioGrip Pro отримала золоту медаль виставки Agritechnica 2015.

Нова система є покращеною версією попередниці VariGrip, що використовується на тракторах AGCO і Fendt.

VarioGrip Pro дозволить аграріям скоротити час для підкачки до 30 секунд. Технологія настільки швидкого набору тиску криється в додатковій внутрішній шині. Це корисне нововведення, яке стане в пригоді, наприклад, коли трактору необхідно повернутися на дорогу з твердим покриттям після польових робіт. Правильно підібраний тиск повітря в шинах дозволить уникнути пошкоджень ґрунту або зайвої пробуксовки на різних покриттях, а також сприятиме зниженню витрат палива.

Нова система може похвалитися також часом підкачки шин за 30 секунд. Технологія настільки швидкого набору тиску криється в додатковій внутрішній шині, яка дозволяє значно скоротити час накачування колеса, що дуже важливо, наприклад, коли трактору необхідно повернутися на дорогу з твердим покриттям після польових робіт.

Управління системою здійснюється за допомогою сенсорного модуля Varioterminal, який взаємодіє з колесами і шинами напряму, не зношуючи їх. Тиск повітря контролюється з високою точністю для кожного колеса, а час накачування зменшено на 80% в порівнянні з попередниками.

Система дозволяє систематично стежити за тиском у кожному колесі і не вимагає додаткової потужності двигуна.

Дана модель трактора вже в мінімальній комплектації буде обладнана системою автоматичного керування. Окрім старих систем, що використовувались в попередніх моделях компанії, у Fendt Х 1000 Vario з’являться дві нові системи від Trimble, причому вони будуть ексклюзивними і придбати їх «на стороні» не вийде.

Трактор можна обладнати як малим терміналом, якого буде достатньо для використання навігаційної системи, так і великим, на якому можна буде розмістити до 4-х форм, і додати, наприклад, одночасний перегляд зображення з камери, що розташована на емблемі спереду.

Багато в новій моделі зроблено й для комфорту механізатора. Лобове й бокове скло притоплені на 80 мм, що покращує лінію видимості. Кабіна облаштована потужним клімат-контролем, панель приборів нахиляється паралельно з кермом, а вищезгадана фронтальна камера допомагає краще контролювати переднє навісне обладнання.

Fendt Х 1000 Vario надійде в масовий продаж уже восени 2016 року і буде доступний в трьох комплектаціях.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою