Скасування спецрежиму є економічно необґрунтованим – експерт

24 вересня 2015 88 0
Скасування спецрежиму є економічно необґрунтованим – експерт
Latifundist.comСкасування спецрежиму є економічно необґрунтованим – експерт

Реальні показники рентабельності діяльності сільгосппідприємств в Україні є набагато нижчими за офіційні дані Державної служби статистики України, зазначив завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш, пише прес-служба «Інституту аграрної економіки».

За його словами, при оцінці рентабельності діяльності сільгосппідприємств в Україні не враховуються вплив наявних інфляційних процесів та знецінення національної грошової одиниці, які мали місце у 2014 р. та продовжуються у 2015 р.

Він повідомив, що проведені, за розробленою науковцями Інституту аграрної економіки методикою розрахунки, показали, що реальний показник рентабельності у рослинництві, у 2014 р. склав 1,3% проти 29,2%, задекларованих Державною службою статистики України.

«Із врахуванням індексації валютної складової понесених витрат (на індекс зміни офіційного курсу гривні до долара США), рентабельність вирощування основних сільгоспкультур суттєво знижується. За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, реальна рентабельність пшениці у 2014 р. становила 4,9% проти офіційно задекларованих 28%, соняшника – 5,8% проти 36,5%, сої – 7% проти 34,5%. Зважаючи на показники оборотності в аграрному секторі, ці реальні показники рентабельності не можна вважати високими», — переконаний Леонід Тулуш.

Експерт додав, що вирощування інших сільгоспкультур, за опрацьованою вченими Інституту аграрної економіки методикою оцінки рентабельності, або балансує на межі рентабельності – вирощування кукурудзи та ріпаку, або є збитковим, як, наприклад, виробництво ячменю.

«Після проведення індексації витрат на корми, рентабельність виробництва тваринницької продукції також суттєво знижується. Зокрема, діяльність у галузях скотарства (у цілому) та свинарства у 2014 р. була збитковою. Лише діяльність у галузі птахівництва залишається досить високою навіть після індексації витрат на корми», — пояснив він.

Леонід Тулуш додав, що враховуючи наявні інфляційні процеси у 2015 р., є всі підстави очікувати повторення подібної ситуації і у цьому році. Щоправда, ефект від інфляційних процесів буде дещо меншим.

«Наміри Міністерства фінансів України скасувати з 1 січня 2016 р. дію спецрежиму ПДВ для аграріїв є економічно необґрунтованими, адже галузь не має тих показників рентабельності, які прийнято вважати високими», — підсумував Леонід Тулуш.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою