На Закарпатті виноградні насадження знаходяться у критичній ситуації

24 лютого 2016 53 0
Виноградні насадження у Закарпатській області потребують негайного оновлення
pixabay.comВиноградні насадження у Закарпатській області потребують негайного оновлення

Реформування земельних відносин вплинуло на структуру площ виноградних насаджень та виробництва винограду у Закарпатській області, пише прес-служба Закарпатської облдержадміністрації.

Якщо у 1990 р. питома вага площ виноградних насаджень товарного сектору у загальній площі складала 89%, то на сьогодні — 41%, питома вага товарного сектору у виробництві винограду у 1990 р. становила 51%, а у 2015 р. – 11%.

Площі виноградних насаджень в області у всіх категоріях господарств сьогодні становлять лише 3,8 тис. га, з них у сільськогосподарських підприємствах – 1,5 тис. га виноградників, з яких більше половини знаходяться у постійному користуванні державних підприємств агропромислового комплексу, підпорядкованих міністерству, і це відповідно до проведених аналізів та досліджень найбільш сприятливі ареали вирощування виноградних насаджень. Стан цих насаджень перебуває у критичній ситуації та потребує негайного оновлення, заміни тощо.

«За проведеними дослідженнями, площа земель, придатних для вирощування винограду, займає близько 2% наявних в області сільськогосподарських земель», — сказано у повідомленні.

Також додається, що при цьому, віковий стан переважної частини виноградників перевищує 25-30 р., а самі багаторічні насадження мають низьку продуктивність та сортовий склад, у якому переважають ізабельні сорти та гібриди низької якості. Їх питома вага у загальній площі становить біля 55%.

«Столові сорти винограду складають близько 7%. Площі під високоцінними європейськими технічними сортами винограду наразі є незначними і складають лише 38%», — зазначається у повідомленні.

Ключовою проблемою розвитку галузі багаторічних насаджень в області в умовах відсутності ринку сільськогосподарських земель, зокрема виноградарства, вважаються вкрай обмежені можливості оформлення довготермінового та стабільного землекористування.

«Середньорічне виробництво винограду в області становить в межах 30 тис. т», — йдеться у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus