Фермерам пропонують швидкі гроші на посівну

14 березня 2016 111 0
Аграрні розписки здатні посприяти вирішенню гострих проблем посівної
agropolit.comАграрні розписки здатні посприяти вирішенню гострих проблем посівної

Аграрні розписки здатні посприяти вирішенню гострих проблем посівної, таку думку висловили учасники круглого столу, що пройшов на Полтавщині, повідомляє Galinfo.

«Минулорічна посуха додала селянам особливих клопотів. Вони втратили частину врожаю, а відтак – і обігових коштів. Їх брак особливо став відчутним напередодні весняних польових робіт», — наголосив заступник начальника управління економіки департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Іван Пипяк.

За його інформацією, через негоду область зменшила збір зернових з 5,1 млн до 3,6 млн т. Значний недобір врожаю спостерігався і за іншими сільськогосподарськими культурами.

«Подібна ситуація спостерігалася й на Черкащині. Особливо вона проявилася у тому, що озимина, яка теж була посіяна у суху землю, не дала належних сходів і тепер значну частину її площ доведеться пересівати. А це потребує додаткового фінансування», — повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка.

Аграрні розписки за таких умов, як наголошували учасники круглого столу, здатні посприяти вирішенню гострих проблем посівної. Бо вони не просто поповнюють обігові кошти, а роблять це швидко. На їх оформлення витрачається не місяць-півтора, як цього потребують банківські кредити, а лише лічені дні. Тому цей інструмент є зручним у користуванні та доступним для всіх бажаючих.

«Отримувати гроші на матеріально-технічні ресурси — просто. У першу чергу, тому, що тут виступають дві зацікавлені особи. Це той, хто хоче дати ресурси, і той, хто їх конче потребує. Саме через те вони завжди знайдуть спільну мову, бо мають спільний інтерес», — сказав директор ТОВ «Каплинцівське» Пирятинського району Полтавської області Ігор Криворот.

ТОВ «Каплинцівське» одне з перших на Полтавщині оформило аграрну розписку і завдяки ній на 100% забезпечило власні обігові кошти.

«І за ті кошти купили все, що хотіли, причому, за значно нижчою ціною», — додав Ігор Криворот.

Подібним чином висловився і заступник директора ТОВ «Агроперемога» Лохвицького району Полтавської області Анатолій Шепель. На оформлення аграрної розписки з компанією Syngenta їм знадобилося лише 6 днів. Її сума становила близько 3 млн грн.

«Цей інструмент – гнучкий та надійний. На мою думку, його запровадження державою – це велика допомога сільгоспвиробнику», — сказав Анатолій Шепель.

Виконано за допомогою Disqus