М'ясо зростає в ціні через нестачу поголів'я

29 червня 2023 941 0
М'ясо зростає в ціні через нестачу поголів'я
Kurkul.com

За даними Державної служби статистики України, за п’ять перших місяців 2023 року ціни на свинину зросли на 12%, тушку птиці – на 8%, яловичину – на 6%.

Про це повідомляє УНІАН.

Як розповів фермер з Дніпропетровщини Максим Гавеля, декілька років тому він вирощував свиней у своєму домашньому господарстві, проте згодом це стало нерентабельно.

«Дійшло до того, що вартість реалізації свині ледь покривала витрати на її вирощування. Тому займатись цією справою стало невигідно», – зазначив він.

Проте зараз, за його словами, коли корми впали в ціні, а м’ясо навпаки здорожчало, фермерам варто задуматись про розвиток свинарства.

За словами радника директора гуртового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Івана Стефанишина, м’ясо суттєво зростає у ціні передусім через нестачу поголів’я худоби.

«За останній рік відбувся ріст ціни на свинину на понад 30%. Найбільша причина тут – нестача ресурсу. Його не вистачає з 2021 року, коли заборонили ввезення генетичного потенціалу з Європи через африканську чуму. В той період вибуло близько 30% поголів’я», – пояснив експерт.

Він також зазначив, що з початком війни в окупованих областях та там, де ведуться активні бойові дії, було втрачено ще 15% поголів’я свиней.

Ситуація із яловичиною – не краща.

«Ринку яловичини у нас фактично нема. Її виробництво - це по суті 1-2% від ринку. Поголів’я великої рогатої худоби системно скорочується. По птиці – ще маємо запас», – додав Стефанишин.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus