На Харківщині зареєстровано випадок сибірської язви у свині

27 березня 2016 44 0
За результатами дослідження м’яса тварини виявлено збудник сибірської виразки
city.kharkov.uaЗа результатами дослідження м’яса тварини виявлено збудник сибірської виразки

У Чугуєві Харківської області зареєстрований випадок сибірської виразки у свині, що утримувалася в приватному секторі. Про це повідомили в прес-службі обласного управління Держсанепідемслужби, передає «Коментарі: Харків».

За результатами дослідження м’яса тварини, проведеного Чугуївською міжрайонною державною лабораторією ветеринарної медицини, виявлено збудник сибірської виразки.

Встановлено коло осіб, які контактували з хворою твариною, вживали в їжу її м’ясо і сало. За ними встановлене медичне спостереження протягом 8 діб, а також призначена хіміопрофілактика. За адресами мешкання контактних осіб вилучено залишки м’яса і сала хворої тварини, тривають дезінфекційні заходи.

Фахівці відібрали змиви з холодильника, інвентаря та обладнання за адресою утримання тварини, проби грунту з місця забою, корми, тирсу. Матеріал направлений на дослідження в лабораторію особливо небезпечних інфекцій. Дослідження тривають.

У СЕС зазначили, що останні випадки сибірки в Харківській області реєструвалися: серед людей — в 2003 році в Сахновщинському районі, серед тварин — у 2007 році в Балаклійському районі.

«Основним джерелом збудника сибірської виразки для людини є сільськогосподарські тварини, а також м’ясопродукти та сировина, отримані при їх вимушеному забої. Вхідними воротами інфекції є пошкоджена шкіра, слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, а також дихальні шляхи. Зараження відбувається при догляді за хворими тваринами, їх забої, приготуванні та споживанні інфікованого м’яса, контакті з шерстю, шкурами, щетиною, грунтом, що містять збудник сибірської виразки», — розповіли в СЕС.

Виконано за допомогою Disqus