НААН не може забезпечити Україну власним насінням

29 червня 2016 69 0
Віктор Кириченко, директор інституту ім. Юр'єва
sq.com.uaВіктор Кириченко, директор інституту ім. Юр'єва

Через недофінансування НААН не може забезпечити Україну власним насінням. Про це в інтерв’ю agropolit.com повідомив директор інституту ім. Юр'єва Віктор Кириченко.

«В країну йдуть масово зарубіжні компанії, з насінням, не зовсім пристосованими до наших кліматичних умов», — зазначає Віктор Кириченко.

Натомість, інституту ім. Юр'єва вдалося створити лінійку різних, високоадаптованих гібридів, які можуть успішно конкурувати із зарубіжними.

«Можу сказати, що сьогодні найбільшим успіхом інституту ім. Юр'єва є робота з соняшником. Зарубіжні гібриди в стресових умовах втрачають свої субтропічні ознаки. Де вони створені? В основному у Франції. А там до 800 мм кошів. У нас немає такої кількості опадів. Максимум 565 мм. Якщо ми посіємо лінійку наших, у французьких немає переваг. А за ціною вони дорожче: 1 кг ввезеного матеріалу коштує $ 5, а наш 50 грн. Є різниця?», — зауважує науковець.

Кириченко запевнив, що наукові розробки беруть участь у валовому виробництві продукції, вирощуваної на 3 млн га.

«Господарства — це елітхози, яким ми реалізуємо свій насіннєвий матеріал, продають його далі. Ми відстежуємо весь ланцюжок, бачимо, куди йдуть наші насіння», — говорить директор інституту.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою