Спецрежим ПДВ підвищував продуктивність рослинництва — експерт

27 вересня 2016 82 0
У рослинництві збільшення суми акумульованого ПДВ на 1% призводило до зростання продуктивності
univision.comУ рослинництві збільшення суми акумульованого ПДВ на 1% призводило до зростання продуктивності

У рослинництві збільшення суми акумульованого ПДВ на 1% призводило до зростання продуктивності на 0,003%, заявив докторант ІАМО Ігор Остапчук, пише Forbes.

За його словами, при цьому холдингові компанії використовували акумульований ПДВ продуктивніше.

А от продуктивність використання прямої підтримки аграріями, на його думку, змінювалася з часом. Якщо 2008 р., коли прямі субсидії отримали майже 6200 підприємств, вона мала позитивний вплив (+0,004%), то далі ефект змінився на протилежний.

«У рослинництві пряма підтримка мала негативний ефект на продуктивність агропідприємств. У середньму зростання прямих субсидій на 1% призводило до зниження продуктивності на 0,001%. Ці цифри можна доступніше пояснити на прикладі середнього по Україні підприємства. Наприклад, умовна компанія компанія отримувала 34 тис. грн прямих субсидій для виробництва продукції рослинництва і виробляла рослинницької продукції на 8,8 млн грн. Протягом аналізованого періоду компанія використовувала пряму підтримку переважно так, що додаткове її збільшення на 340 грн (+1%) призводило б до зменшення обсягу виробництва рослинницької продукції у грошовому еквіваленті на 88 грн (-0,001%)», — зазначив він.

Також додав, що щодо розміру підприємств, найпродуктивніше використовували пряму підтримку малі підприємства, менш як 434 га (+0,004%). Цей результат також варто розглядати з погляду, що прямі субсидії у малих підприємствах мають більшу частку у структурі доходів, а також що результат виробництва у більших підприємств меншою мірою залежить від субсидій через більшу технологічність виробництва та кращий доступ до капіталу. Холдингові компанії також становили незначну частку серед підприємств, що отримували рослинницькі прямі субсидії (від 4 до 10% в загальній кількості підприємств).

«У твариннництві і пряма державна підтримка і акумуляція ПДВ мали позитивний вплив на продуктивність, але на відміну від рослинництва їх ефект протягом аналізованого періоду зростав», — зазначив він.

Kurkul.com у рамках проекту «Податковий АгроКонтроль» намагається зібрати об’єктивні дані та розповідає про реальний вклад аграріїв у держбюджет. Всі публікації проекту зібрані у спецтемі на нашому сайті.

Виконано за допомогою Disqus