Українські аграрії можуть залишитися без добрив

1 листопада 2016 78 0
 Рентну плату за транспортування аміаку можуть підвищити вдвічі
udobreniepochv.ru Рентну плату за транспортування аміаку можуть підвищити вдвічі

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) спільно з асоціацією «Свинарі України» та Асоціацією виробників молока (АВМ) звернулися до віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва з проханням не допустити підняття ставки рентної плати за транспортування аміаку в два рази, повідомляє «АПК-інформ».

Адже це може призвести до зупинки постачання аміаку для потреб аграрного сектору.

В умовах нестачі азотних добрив це може призвести не лише до простою техніки для внесення рідкого аміаку в ґрунт, а й до суттєвого погіршення врожайності у 2017 р.

Кабінет міністрів України подав на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України №5132, яким передбачено підвищення ставки рентної плати за транзитне транспортування аміаку в два рази, до рівня тарифу. На сьогодні рентна плата за транзитне транспортування 1 т аміаку за кожні 100 км відстані складає $2,4. Згаданий законопроект пропонує підняти її до $4,8. У той же час чинний тариф за транзитне транспортування 1 т аміаку за кожні 100 км відстані складає також $4,8.

На додачу через високі тарифи основні користувачі магістрального аміакопроводу «Тольятті – Одеса» вже з листопада цього року припиняють здійснювати операції з транспортування рідкого аміаку. В умовах, коли з наступного року ставка рентної плати буде складати 100% тарифу, це не тільки унеможливить поточну діяльність державного підприємства «Укрхімтрансаміак», а в загалі знищить цей стратегічний для економіки України актив. Основний постачальник рідкого аміаку для сільського господарства, більше не зможе продовжувати свою діяльність і надавати допомогу аграріям в умовах нестачі азотних добрив.

Виконано за допомогою Disqus