На ринку України частка зарубіжних гібридів зросла на 20%

21 листопада 2016 98 0
До Державного реєстру сортів рослин України занесено 1041 гібрид кукурудзи різних груп
kurkul.comДо Державного реєстру сортів рослин України занесено 1041 гібрид кукурудзи різних груп

В останні роки майже на 30% зросло число зарубіжних компаній на ринку України і на 20% частка їх гібридів, що значно підвищило конкуренцію на ринку насіння кукурудзи.

Про це повідомив на загальних зборах НААН завідувач відділу селекції і насінництва зернових культур ДУ ІЗК, доктор с/г наук, академік НААН Борис Дзюбецький.

За його словами, на сьогодні до Державного реєстру сортів рослин України занесено 1041 гібрид кукурудзи різних груп стиглості і напрямків використання селекції 16 вітчизняних (у т.ч. 9 державних) та 36 зарубіжних установ.

«Частка вітчизняних гібридів у Реєстрі на 2016 р. складає 30,2% від загальної кількості. Максимальна кількість серед них (11,8%) селекції Інституту зернових культур», — сказав він.

Також додав, що хоча загальна кількість зареєстрованих гібридів і не визначає повністю участь тієї чи іншої установи у валовому виробництві кукурудзи, але симптом тривожний.

«Це обумовлює необхідність значної інтенсифікації робіт вітчизняних закладів як в селекції, так, особливо, в насінництві кукурудзи. На наш погляд, одним із головних завдань селекції є стабілізація врожайності кукурудзи в країні на рівні 5,5-6,0 т/га, в т.ч. в Степу – 4,5-5,0 т/га, Лісостепу та Поліссі – 7,5-8,0 т/га», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus