У Хмельницькому на Національній платформі діалогу обговорять земельні питання

31 січня 2017 94 0
Тарас Кутовий, міністр аграрної політики та продовольства України
kurkul.comТарас Кутовий, міністр аграрної політики та продовольства України

Ключові питання земельної реформи будуть детально обговорені під час Національної платформи діалогу, яка відбудеться вже на наступному тижні, 7 лютого, у Хмельницькому. Про це повідомляє прес-служба Мінагропроду.

«У законі про землю перша теза – земля має належати тільки громадянам України. І потрібно передбачити володіння більшим обсягом сільськогосподарської землі для українців. Про конкретні обсяги землі ми будемо дискутувати вже на наступному тижні у Хмельницьку. Буде велике віче», — повідомив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.

Друга теза стосовно ринку землі — нормативно-грошова оцінка.

«В законі треба передбачити, що ціна між українцями не повинна бути нижчою нормативно-грошової оцінки. Саме це унеможливить розмови про те, що за кілька доларів заберуть гектари землі", — зазначив Кутовий.

За його словами, ця нормативно-грошова оцінка у різних регіонах різна, у родючих це 60-70 тис. Такі показники є близькими до європейських.

Третя теза стосується підтримки малих та середніх фермерів.

«Держава повинна забезпечити дешевим кредитним ресурсом на рівні 4-5%, щоб фермер мав цю можливість від держави", — підкреслив міністр.

Додається, мета Національної платформи – відвертий діалог, озвучення конкретних проблем, пошук спільних рішень. Учасниками Платформи можуть стати абсолютно всі бажаючі, з різних аграрних асоціацій, політичних партій, з різних областей, з різних галузей. Єдина умова – відсутність політичного позиціювання.

Виконано за допомогою Disqus